Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТИДЕ СИ ПОСЛЕДНАТА ХОЛИВУДСКА ЗВЕЗДА НА РОМАНТИЧНОТО КИНО


23.03.2011  Текст:  Kastel

Клеопатра

   

На 79-годишна възраст в Лос Анджелис почина легендарната холивудска звезда Елизабет Тейлър. Тя влезе в болница в края на февруари навръх своя рожден ден – 27 февруари.
Край смъртното й легло са били четирите й деца – двама сина и две дъщери от различните й бракове.
Както е известно актрисата се е омъжвала 8 пъти през своя бурен живот. Два от нейните бракове са с Ричард Бъртън – актьорът, с когото играе в някои от своите най-известни филми. Например в „Кой се страхува от Вирджиния Уулф“ (реж. Майк Никълс), за който печели втория си „Оскар“ за главна роля през 1967 г.
Първият „Оскар“ й връчват през 1961 година за филма „Батърфилд 8“ (реж. Даниъл Ман).
Елизабет Тейлър, която  е  родена в Англия (родителите й се преместват в САЩ след Втората световна война), е първата жена в Холивуд, чиито хонорари надхвърлят 1 милион долара.
Тя се е снимала в 70 филма, като през най-силните години от кариерата й, излизат по няколко продукции годишно с нейно участие.
Сред филмите, с които ще бъде запомнена са още „Гигант“ (1956, реж. Джордж Стивънс) „Котка върху горещ ламаринен покрив“ (1958, реж. Ричард Брукс), „Клеопатра“ (1963, реж. Джоузеф Манкевич), „Укротяване на опърничавата“ (1967, реж. Франко Дзефирели), „Отражения в златно око“ (1967, реж. Джон Хюстън), „Тайна церемония“ (1968, реж. Джоузеф Лоузи) и др.
Но още преди 30 години тя се оттегля от киното и се отдава на театралната си кариера. Отвреме-навреме участва в телевизионни филми.
Елизабет Тейлър е последната звезда на романтичното кино на Холивуд, смята Фредерик Митеран, министър на културата на Франция, който неотдавна й връчи най-висшето френско отличие – орденът на Почетния легион.

 Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)