Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТИДЕ СИ МАРИО МОНИЧЕЛИ - БАЩАТА НА ИТАЛИАНСКАТА КИНОКОМЕДИЯ


01.12.2010  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Знаменитият италиански кинорежисьор Марио Моничели се е самоубил вчера, скачайки от балкона на болницата в Рим, където е бил настанен за лечение на рак на простата, съобщават световните медии.
Режисьорът на шедьоври, като „Армията на Бранкалеоне”, „Приятели мои”, „Искаме полковниците”, бе на 95 години. През своята дълга кариера той снима общо 68 филма, в които изпълняват някои от най-добрите си роли велики актьори като Тото, Алберто Сорди, Марчело Мастрояни, Виторио Гасман, Филип Ноаре, София Лорен, Моника Вити и др.
Моничели бе известен със своите леви идеи и остри критики срещу италианския премиер Силвио Берлускони. Миналото лято например, призова италианските студенти да протестират срещу намаляването на бюджетните разходи за културата. Той винаги е бил негативно настроен срещу настъплението на модерната псевдо култура, подчинена изцяло на парите.

Марио Моничели е роден на 15 май 1915 година във Виареджо (Тоскана) в семейството на известния театрален критик и журналист Томазо Моничели, който също сам слага край на живота си през 1946г.
След завършването на университета в Рим, Моничели се изявява почти цяло десетилетие като автор и съавтор на киносценарии, а през 1937-а заснема своя дебютен пълнометражен филм „Летен дъжд” (Pioggia d'estate) под псевдонима Микеле Бадек.
През 1949 се завръща към режисурата, за да заснеме в сътрудничество с великолепния комик Стено осем сатирични комедии за 4 години. Най-известната от тях е „Полицаи и крадци” (Guardie e ladri, 1951).
Световно известност му носят знаменитите кинокомедии: „Извършителите неизвестни” (I soliti ignoti, 1958), „Армията на Бранкалеоне” (1966), „Момичето с пистолета”(1968), „Народен роман” (1974) и особено „Приятели мои” (1975), на който впоследствие прави две продължения.


"Приятели мои" ще остане в историята на киното като пример на ненадминат апотеоз на
мъжкото приятелство.
 

Моничели се пробва с успех и в жанра на политическия памфлет с филмите „Искаме полковниците” (1973) и „Този дребен, дребен буржоа(1977), в който блести легендарният Алберто Сорди.
В последните години от живота си италианският майстор на киното работи като театрален и телевизионен режисьор, снима се в някои филми – включително и в документалната лента на Теди Москов „Преводачката на черно-бели филми” (2007), пише много сценарии и т.н.

Марио Моничели е получил общо 24 големи международни награди от най-големите кинофестивали по света. Така например, през 1959 година спечелва „Златен лъв” на кинофестивала във Венеция с филма си „Великата война”, в който играят Алберто Сорди и Виторио Гасман, а през 1991-а му връчват повторно „Златен лъв” за цялостно творчество.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)