Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТИДЕ СИ ЛЕГЕНДАРНИЯТ КИНОРЕЖИСЬОР ЕЛДАР РЯЗАНОВ


30.11.2015  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Винаги съм правил такива филми,
каквито самият аз като зрител бих искал да гледам.
Елдар Рязанов

На 88-годишна възраст почина знаменитият режисьор ЕЛДАР РЯЗАНОВ, създател на 26 пълнометражни филма, повечето от които се нареждат сред най-прочутите зрителски хитове на съветското и руското кино. Той е режисьор и съсценарист заедно с Емил Брагински на незабравими лирични комедии като „Ирония на съдбата или честита баня“, „Служебен роман“, „Карнавална нощ“, „Пази се от автомобил“, „Гара за двама“ и др. Самият Рязанов обаче винаги е твърдял, че не се смята за класик – нито на киното, нито на литературата, за какъвто е провъзгласяван многократно от критици и историци на изкуството.
Музикалната комедия "КАРНАВАЛНА НОЩ", излязла по екраните на Съветския съюз през 1956 г., е първата пълнометражна творба на Рязанов. Независимо от скептичното отношение на художествения съвет, оценил заснетия материал като "скучен и бездарен", тя имала невероятен успех – гледали са я над 48 милиона зрители. Младата и все още неизвестна тогава актриса Людмила Гурченко, която изпълнява една от главните роли във филма, се превръща мигновено в звезда.


Премиерата на „ХУСАРСКА БАЛАДА“ с превъзходния Юрий Яковлев в главната роля се състояла в московския кинотеатър „Русия“ на 7 септември 1962 г. Филмът е сниман по случай 150-ата годишнина от битката при Бородино. 

През 1966 година излиза прекрасната лирична комедия "ПАЗИ СЕ ОТ АВТОМОБИЛ" с Инокентий Смоктуновски, която Рязанов заснел по повестта на Емил Брагински. Сюжетът й е основан върху популярната онези години легенда за "народния Робин Худ", който крадял коли на "разхитители на социалистическата собственост", а парите от продажбите им на черно дарявал на различни детски домове.
От разказите на Рязанов и Брагински впоследствие станало ясно, че историята за блогородния крадец на коли била всъщност напълно измислена.

"СТАРЦИ - РАЗБОЙНИЦИ" (1971) пък е вторият филм на Рязанов, в който играе Юрий Никулин. Първият е "Зигзаг удачи" (1968). Първоначално за ролята на Проскудин бил поканен Анатолий Кузнецов, който отказал, защото до този момент вече няколко пъти се превъплъщавал в следователи. Но когато филмът излязъл по екраните и пожънал огромен зрителски успех, съжалил, че е бил толкова неотстъпчив.

Италианският вариант на комедията "НЕВЕРОЯТНИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА ИТАЛИАНЦИ В РУСИЯ", заснета през 1973 година от Елдар Рязанов и Франко Проспери, се казва "Една луда, луда, луда гонитба в Русия" (Una matta, matta, matta corsa in Rusia). Според слуховете, прочутият продуцент Дино ди Лаурентис, първоначално обявил сценария на Рязанов и Брагински за пълна тъпотия, която никой италианец не би пожелал да гледа. По негово настояване сценарият бил преработен така, че филмът да се превърне в бясно преследване с разнообразни каскади и дори сцени с жив лъв. 
Рязанов обичал да играе понякога епизодични роли в своите филми. В "Невероятните приключения…" се появява като доктор на крилото на самолет, който изтъргва леда от замръзнал мафиот.
Един от диалозите във филма звучи твърде актуално днес:
- А вие какво, не знаете ли, че аз съм руснак по прозход?
- Да?
- Защо, нима не се забелязва?
- Доста дори! Имате прекрасен украински акцент!

"ИРОНИЯ НА СЪДБАТА ИЛИ ЧЕСТИТА БАНЯ" (1975) продължава да е един от най-популярните съветски филми, излъчван ежегодно от повечето руски телевизионни канали в навечерието на Нова година. Той е заснет по пиесата "Честита баня или В една новогодишна нощ" (1969), която по това време още се играеле в различни театри. Полската кинозвезда Барбара Брилска е дублирана на руски език от Валентина Тализина, чието име отсъства от титрите, както и информация за това, че песните на Брилска и Андрей Мяхков всъщност са изпълнявани от Алла Пугачова и Сергей Никитин.
Диалог от филма:
- Не, аз сериозно. У нас не е лесно да имаш собствено мнение. А ако изведнъж се окаже погрешно? Грешките на лекарите излизат скъпо на хората.
- Да… Грешките на учителите не са толкова видими, но в крайна сметка също излизат не по-малко скъпо на хората.

"СЛУЖЕБЕН РОМАН", който излиза през 1977 година, е екранизация на пиесата "Колеги“ (Сослуживцы), написана през 1971-а от Елдар Рязанов и Емил Брагински. А автор на текста на знаменитата песен "За природата няма лошо време" по музиката на Андрей Петров, е написан от самия Рязанов. 
"Служебен роман" е обявен за най-добър филм на годината (1979) от списание "Советский екран" и е най-гледаният на голям екран от всички филми на Рязанов (58.4 млн. зрители).

И в "ГАРАЖ" (1979), който е заснет въз основа на истинска история, Рязанов отново се появява в епизодична роля. Именно той е мъжът, който спи през цялото време, облегнат върху хипопотам. Филмът разказва за събрание на кооператив, на което се обсъжда на кого от присъстващите трябва да се отнеме правото на гараж. Това се случва в СССР в края на 70-те години в измислен научно-изследователски институт за опазване на животните от околната среда.

Главните роли в "ГАРА ЗА ДВАМА“ (1982) изпълняват Олег Басилашвили и Людмила Гурченко, а с една от поддържащите роли се справя блестящо знаменитият режисьор Никита Михалков.
Филмът е представен в на кинофестивала в Кан през 1983г.
В "ЖЕСТОК РОМАНС" (1984), създаден по мотиви от пиесата "Бесприданница" на Александър Островски, Рязанов отново поверява ключова роля на Никита Михалков. В блестящия актьорски ансамбъл се открояват още Алиса Фрейндлих, Лариса Гузеева, Андрей Мяхков, Алексей Петренко и др.

"ЗАБРАВЕНА МЕЛОДИЯ ЗА ФЛЕЙТА", излязъл през 1987 году, също е заснет по пиеса ("Аморална история"), написана от Рязанов в съавторство с Брагински. Главните роли изпълняват Леонид Филатов, Татяна Догилева и Ирина Купченко. Първият вариант на сценария не бил приет от киностудията, заради прекалената му социална критичност. Но след написването на втория вариант през 1986 година, започналата перестройка в Съветския съюз вече прави възможно излизането на филма по екраните. 


Източници: Русская служба BBC, кинопоиск.ru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)