Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТ МУНК КЪМ КОМИКСОВИЯ МИКС "INHUMANS"


10.08.2017  Текст:  Петър Драгиев

НОВИНИ

   

Урааа! Недругото кино отново се готви за скок. Всъщност защо ура, тук няма новина? С развъртането на XXI век напредват глобализацията, стресовата гонитба на успеха, повечето пъти измерван в пари, припряното половинчато (по правило) общуване в социалните мрежи, поощряването на едноплановото запъртъково кино, яхнало най-вече примитивния съспенс и безкрайните сапунки... Идеята е, че това (кино)изкуство май най-добре възстановявало силите на изтощения, бърнаутизиран днешен човек?! Огромна потребност - огромна печалба!!! Затова недругото кино е постоянно скокливо. Шеметно играе на прескочи-кобила. Нищо, че е ялова (пак по правило).

В тази игра комиксите, като източник на нови кинозаглавия, вече са шампиони. Ето и поредното потвърждение със съкратената рекламна анотация за българските медии.
Новият сериал на "Marvel" "
Inhumans" проследява неразказаната, епична история на Black Bolt - мистериозния крал на Inhumans, чийто глас е толкова могъщ, че с шепот може да унищожи цял град - и неговото семейство от нечовеци. Кралското семейство от Inhumans е разбито с военен преврат. След като едва успяват да се спасят, членовете му попадат на Хаваите. Изненадващата връзка на супергероите с околния свят и човечеството може да спаси не само тях, но и Земята.

Легендарният комикс ще бъде екранизиран като никой друг досега. Първите два епизода ще бъдат излъчени в IMAX кината по цял свят за две седмици с премиера на 1 септември 2017 г. (Зрителите в България ще могат да ги гледат в IMAX 2D формат само в IMAX кината в София, Варна и Пловдив за две седмици.)

Сериалът ще продължи излъчването си в САЩ по телевизонната мрежа на ABC, като първите два епизода ще включват непоказвани кадри. Международното разпространение се поема от Disney Media Distribution от есента на 2017 година.

Дано "историята на Black Bolt - мистериозния крал на Inhumans, чийто глас е толкова могъщ, че с шепот може да унищожи цял град" подсети някого, че дори и комиксите, барабар с филмовите им отрочета, рядко падат от небето. Има надежда. Още повече, че големият първоизточник - картината "Викът" на норвежкия художник Едвард Мунк, беше продадена на търг през 2012 г. за 120 милиона долара. Така влезе в масовите информационни потоци.

А приятелите на другото кино сигурно ще се сетят за "Викът" (The Shout, 1978) на великолепния полски режисьор Йежи Сколимовски. Филмът печели Голямата награда на журито на кинофестивала в Кан. Заснет е в Англия с Джим Броудбент, Алън Бейтс, Джон Хърт и Сюзън Йорк. Главният герой не е мистериозен крал, а пациент на психиатрична клиника. Твърди, че е усвоил от австралийските аборигени умението си да убива чрез силен крясък... На пръв поглед съспенсовата природа на "Викът" не е толкова далече от тази на "Inhumans". Само че филмът на Сколимовски се отличава с марковата му експресивност - не толкова на крясъка, колкото на вглеждането! С "протяжни" дълбоки кадри, наситени с психическо напрежение. Това е една от причините още след "Валковер" (1965) критиците да сравняват стила на Йежи Сколимовски със стила на Микеланджело Антониони.

Апропо, и големият италиански режисьор има филм "Викът" ("Il Grido", 1957) със забележителното участие на Стив Кокран, Алида Вали и малката Мирна Джирарди. Тук обаче "викът" на главния герой Алдо рекошира от "това наоколо" и взривява самия него.
Това е само един бърз прочит на метаморфозите на "Викът" от Мунк, през Антониони и Сколимовски, до комиксовия микс "Inhumans". Да се питам ли защо духът ми не ме тегли да пея как в нови тела се превръщат формите?

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)