Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТ 11 ДО 17 ОКТОМВРИ ВЪВ ВАРНА СЕ ПРОВЕЖДА 32-ят ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ


10.10.2014  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

32-ят фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ се открива на 11-ти октомври във Варна (в зала 1 на Фестивалния и конгресен център) с прожекция на филма „Автостоп“ от 1971 г. с участието на Цветана Манева по повод 70-тата годишнина на голямата българска актриса.

Конкурсната програма започва на 12-ти от 14 часа с филма „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха“, от 16 ч. ще бъде излъчен филмът „Живи легенди“ на Ники Илиев, който е носител на наградата на публиката с филма си „Чужденецът“ от предишното издание на феста. От 18 часа е филмът на режисьора Стефан Командарев „Съдилището“ с участието на: Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев и др.

Първият състезателен ден ще приключи с „Потъването на Созопол“ на режисьора Костадин Бонев и с участието на: Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев, Васил Гюров и др.
На 13-ти публиката може да гледа филма „Вила роза“ на режисьора Мартин Макариев. От 16 часа е “Още една мечта” на режисьора Николай Мутафчиев и с участието на: Койна Русева, Диляна Попова, Ирена Тодорова, Мира Бояджиева и др. От 18 часа ще бъде показан „Българска рапсодия“ на режисьора Иван Ничев и с участието на:  Мони Мошонов, Татяна Лолова, Димитър Рачков, Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Елиза Токева, Васил Михайлов, Стоян Алексиев и др. Филмът е копродукция между България и Израел и е българската кандидатура за "Оскар" за чуждоезичен филм.

Новият филм на режисьора Георги Дюлгеров “Буферна зона” започва от 20 ч. В него участват: Руси Чанев, Стефка Янорова, Розалия Абгарян, Тигран Торосян, Христина Иванова, Снежина Петрова, Ивайло Христов и др.

На 14-ти октомври трябваше да бъдат представени в конкурса три дебютни филма: „Отчуждение“ (реж. Милко Лазаров), "Досието Петров" (реж. Георги Балабанов) и „Виктория“ (реж. Майя Виткова). В последния момент обаче стана ясно, че прожекцията на "Досието Петров" се отменя, поради липса на филмово копие, а още преди няколко дни Майя Виткова, която е и продуцент на "Виктория", обяви, че изтегля филма си от участие в конкурса, поради което той ще бъде представен в рамките на информационната програма.
На 15-ти октомври ще бъдат показани "Прелюбодеяние" (реж. Явор Веселинов), „Отрова за мишки“ (реж. Константин Буров) и "Омбре" (реж. Захари Паунов).

На 16-ти октомври ще можем да видим най-после нашумелият "Урок" (режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов), отличен с наградата за най-добър дебют на кинофестивала в Сан Себастиан, където се наложи в съревнование с 12 заглавия от цял свят. В последния състезателен ден ще бъдат прожектирани и късомегражните филми, участващи в конкурса. 
В зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център ще се състоят прожекциите на филмите от информационната програма, в рамките на която ще бъде почетена паметта на Рангел Вълчанов и Валери Петров ("С ЛЮБОВ И НЕЖНОСТ"), както и на Свобода Бъчваров и Иванка Гръбчева ("ЖРЕБИЯТ"). С прожекция на "А БЯХМЕ МЛАДИ" ще бъде отбелязана 90-годишнината на сценариста Христо Ганев. Със специално подбрани филми от техните филмографии ще бъдат отбелязани и годишнини на Иван Терзиев, Виктор Чичов, Александър Томов, Георги Тодоров , Татяна Лолова, Анастас Янакиев и Красимир Костов. 
Цялата програма, трейлъри и пълно описание на предстоящите филми може да бъде намерена на официалния сайт на фестивала www.zlatnaroza.bg
Източник: НФЦ

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации