Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОСМИ ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО В ПРАГА


12.02.2016  Текст:  Ангел МАРИНОВ

фестивали

   

Вчера в Прага започна 8-ият Фестивал на българското кино, който продължава до 17-и февруари.  Той бе открит от българския посланик Лъчезар Петков, Галина Тодорова, директор на БКИ – Прага, и обичаната от поколения зрители актриса Татяна Лолова. Специални гости бяха режисьорът Петър Вълчанов и актрисата Маргита Гошева, с чийто филм „Урок” бе поставено началото на фестивалната програма.
Фестивалът е организиран от Б
ългарския културен институт в столицата на Чехия и от нашето посолство там.

В рамките на шестте фестивални дни ще бъдат представени някои от най-стойностните, награждавани, обсъждани и харесвани актуални български игрални и документални филми.
Нов акцент в програмата е представянето на емблематични заглавия от нашето съвременно късометражно кино под рубриката "Кратка филмова вечер".

Съорганизатори на фестивала са още ИА „Национален филмов център”, Представителството на ЕК в Чехия и кино „Луцерна”. Филмите се прожектират в кино „Луцерна” и в залата на Европейския дом – Представителството на ЕК в Чехия. 

Фестивалът е под патронажа на министъра на културата на Република Чехия Даниел Херман и на министъра на културата на Република България Вежди Рашидов.
Селекцията на програмата е направена с помощта на експерти от Института за документално кино и кино „Луцерна” в Прага. За привличане на максимално широка аудитория наред с английските титри Българският културен институт осигури превода и субтитрирането на чешки език на всички филмови заглавия.

Фестивалът бе открит на 11 февруари с „Урок” – най-високо оцененият български игрален филм през 2015 г. Режисьорският дебют в пълнометражното кино на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е носител на над 35 отличия от престижни кино форуми. Лентата бе и сред тримата финалисти, номинирани за филмовата награда ЛУКС на Европейския парламент.

Днес зрителите могат да гледат „Бартер”, дебют в игралното кино на документалиста Атанас Киряков. Историята за обитателите на рибарско селище край Варна събира на екрана едни от най-обичаните родни актьори, сред които вездесъщата и неповторима Татяна Лолова.

Фестивалът продължава утре (13 февруари) с прожекция на „Омбре”, определян от критиката като балкански трагикомичен „ийстърн”. Творбата на трагично загиналия режисьор Захари Паунов получи диплом за цялостно актьорско изпълнение на фестивала „Златна роза” във Варна.

Специално за 14 февруари – Празника на влюбените, в малкия салон на кино „Луцерна” обща прожекция ще представи две романтични и нетипични любовни комедии – „Магазин „Обичам те” на Пламен Николов и „Самотни сърца” на Валентин Гошев.
Ден по-късно, 15 февруари, в Европейския дом фестивалът продължава с Кратка филмова вечер. Публиката ще се докосне до три изключителни късометражни филма – игралните „Чест” и „Скок” и документалният „Гинка”.

„Чест” на обещаващия млад режисьор Павел Веснаков е първият български филм, спечелил голямата награда на най-реномирания фестивал за късометражно кино в света в Клермон-Феран, Франция. През 2013 г. „Скок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов бе номиниран за Европейската филмова награда за късометражен филм, а „Гинка” на Антония Милкова бе определен за най-добър български късометражен филм на София филм фест 2015 г.
Пълнометражното документално кино ще бъде представено в Европейския дом със „Стъпки в огъня” на Андрей Хадживасилев и Мелъди Гилбърт (16 февруари), разказващ за традициите на нестинарството в България, и „Любов и инженерство” на Тонислав Христов (17 февруари), който бе добре приет от публиката на фестивалите в Ню Йорк, Хелзинки, Торонто, Нион и Карлови Вари.

Съпътстващата фестивална програма предвижда срещи и дискусии с режисьорите Петър Вълчанов и Андрей Хадживасилев. Три великолепни актриси, характеризиращи различни етапи от развитието на българското кино – Маргита Гошева, Стефка Янорова и обичаната от няколко поколения зрители Татяна Лолова, ще бъдат специални гости на събитието.
Фестивалната атмосфера ще бъде обогатена и с творби на известния композитор и автор на филмова и театрална музика Петър Дундаков.
В деня преди откриването и по време на фестивала в пасажа на културния център „Луцерна” в центъра на Прага публиката ще бъде изкушена да дегустира и някои от най-добрите български вина, ще се запознае с екологични продукти от маслодайна българска роза. Събитието „Вино и рози от България” за втора поредна година е част от съпъстващата програма и привлича нови приятели на Фестивала на българското кино.
Наред с филмовата програма фестивалът ще бъде съпъстван и от две изложби. От 26 януари в продължение на месец в Европейския дом е изложена живописната експозиция „Български фолклорни мотиви” на художника Петя Илиева.
Фестивалът ще бъде обогатен по неповторим начин и от изложбата „Обичам този филм”, проект на платформата за плакатно изкуство plakatkombinat.com. На 4 фeвруари в галерията на Българския културен институт ще бъдат представени авторски плакати на любими български филми, а от 11 февруари в кафе-галерията на кино „Луцерна” ще бъдат изложени и плакати на шедьоври от световната кинематография.
Източник: www.bki.czКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации