Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОНЛАЙН-КРИТИЦИТЕ СОЧАТ „ЧЕРНИЯТ ЛЕБЕД” ЗА ФАВОРИТ


28.12.2010  Текст:  Kastel

Черният лебед

   


Американската общност на кинокритиците, пишещи в интернет-издания (Online Film Critics Society, OFCS), обяви краткия списък на претендентите за нейните награди, които ще бъдат оповестени на 3 януари. На практика те отразяват очакванията им за бъдещите победители и в 16-те категории на най-престижните отличия – оскарите.
И така, ако вярваме на предчувствията на онлайн критиците, то би трябвало да приемем, че „Черният лебед” ще бъде големият фаворит за наградите „Оскар”. Новият филм на Дарън Аронофски е номиниран едновременно в 7 категории, сред които и в най-главните – най-добър филм, най-добър режисьор и най-добра актриса в лицето на Натали Портман. Куриозното е, че сдружението на жените-кинокритици гласува за връчването на този филм и на една антинаграда за „най-лошо представяне на жените в киното”.
Ако се вярва на номинациите на американската кинокритика, с най-големи шансове за „Оскар” освен „Черният лебед” са „Социалната мрежа” на Дейвид Финчър и „Непреклонните” (True Grit) на братя Коен, всеки от които получава по 6 номинации, а така също „Генезис” и „127 часа” на Дани Бойл , които имат по 5 номинации.
За победа в категорията „Най-добър филм на 2010” претендират следните пет игрални филма: „Черният лебед”, „Генезис”, „Социалната мрежа”, Непреклонните” и „Зимна кост” (Winter’s Bone”) плюс анимацията „Играта на играчките 3”.
А най-добър режисьор на годината би могъл да стане някой от следните петима режисьори: Дарън Аронофски („Черният лебед”), Кристофър Нолан („Генезис”), Дейвид Финчър, („Социалната мрежа”), Дани Бойл („127 часа”) и Кристофър Нолан (Генезис”).

Асоциацията на онлайн-критиците е основана през 1997г. от специалисти, пишещи за кино в сайтовете IMDb, FilmCritic.com, The Moving Arts Film Journal и други авторитетни световни интернет издания. Именно оттогава те започнаха ежегодното връчване на своите награди, които в началото не бяха толкова тясно обвързани с „Оскар”-ите, но с течение на времето все по-често изборът на онлайн-критиците съвпадаше напълно с избора на членовете на Американската академия за киноизкуство.
Например миналата година те посочиха за най-добър филм „Войната е опиат” и за най-добър режисьор Катрин Бигълоу и впоследствие именно този филм и тази режисьорка получиха престижните отличия. Също стопроцентово отгатнаха и през 2008-а, когато посочиха за най-добър филм „Няма място за старите кучета” на братя Коен и той получи „Оскар”. На следващата година онлайн-критиците отдадоха предпочитанията си на анимационния WALL·E, който наистина впоследствие получи „Оскар”, но за най-добра пълнометражна анимация, а за най-добър филм бе обявен, както знаем „Беднякът-милионер”.
Накратко – днес наградите на онлайн-критиците и наградите „Златен глобус” са най-точните индикатори за това кои ще бъдат победители в надпреварата за оскарите.

Източник: сайтът на Американската общност на кинокритиците, пишещи в интернет-издания.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)