Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОНЛАЙН-КРИТИЦИТЕ СОЧАТ „ЧЕРНИЯТ ЛЕБЕД” ЗА ФАВОРИТ


28.12.2010  Текст:  Kastel

Социалната мрежа

   


Американската общност на кинокритиците, пишещи в интернет-издания (Online Film Critics Society, OFCS), обяви краткия списък на претендентите за нейните награди, които ще бъдат оповестени на 3 януари. На практика те отразяват очакванията им за бъдещите победители и в 16-те категории на най-престижните отличия – оскарите.
И така, ако вярваме на предчувствията на онлайн критиците, то би трябвало да приемем, че „Черният лебед” ще бъде големият фаворит за наградите „Оскар”. Новият филм на Дарън Аронофски е номиниран едновременно в 7 категории, сред които и в най-главните – най-добър филм, най-добър режисьор и най-добра актриса в лицето на Натали Портман. Куриозното е, че сдружението на жените-кинокритици гласува за връчването на този филм и на една антинаграда за „най-лошо представяне на жените в киното”.
Ако се вярва на номинациите на американската кинокритика, с най-големи шансове за „Оскар” освен „Черният лебед” са „Социалната мрежа” на Дейвид Финчър и „Непреклонните” (True Grit) на братя Коен, всеки от които получава по 6 номинации, а така също „Генезис” и „127 часа” на Дани Бойл , които имат по 5 номинации.
За победа в категорията „Най-добър филм на 2010” претендират следните пет игрални филма: „Черният лебед”, „Генезис”, „Социалната мрежа”, Непреклонните” и „Зимна кост” (Winter’s Bone”) плюс анимацията „Играта на играчките 3”.
А най-добър режисьор на годината би могъл да стане някой от следните петима режисьори: Дарън Аронофски („Черният лебед”), Кристофър Нолан („Генезис”), Дейвид Финчър, („Социалната мрежа”), Дани Бойл („127 часа”) и Кристофър Нолан (Генезис”).

Асоциацията на онлайн-критиците е основана през 1997г. от специалисти, пишещи за кино в сайтовете IMDb, FilmCritic.com, The Moving Arts Film Journal и други авторитетни световни интернет издания. Именно оттогава те започнаха ежегодното връчване на своите награди, които в началото не бяха толкова тясно обвързани с „Оскар”-ите, но с течение на времето все по-често изборът на онлайн-критиците съвпадаше напълно с избора на членовете на Американската академия за киноизкуство.
Например миналата година те посочиха за най-добър филм „Войната е опиат” и за най-добър режисьор Катрин Бигълоу и впоследствие именно този филм и тази режисьорка получиха престижните отличия. Също стопроцентово отгатнаха и през 2008-а, когато посочиха за най-добър филм „Няма място за старите кучета” на братя Коен и той получи „Оскар”. На следващата година онлайн-критиците отдадоха предпочитанията си на анимационния WALL·E, който наистина впоследствие получи „Оскар”, но за най-добра пълнометражна анимация, а за най-добър филм бе обявен, както знаем „Беднякът-милионер”.
Накратко – днес наградите на онлайн-критиците и наградите „Златен глобус” са най-точните индикатори за това кои ще бъдат победители в надпреварата за оскарите.

Източник: сайтът на Американската общност на кинокритиците, пишещи в интернет-издания.

 



Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

     



 

Други



 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание