Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОБЯВИХА КРАТКИЯ СПИСЪК ОТ 9 ФИЛМА, ОСТАВАЩИ В БОРБАТА ЗА ЧУЖДОЕЗИЧЕН "ОСКАР"


19.01.2012  Текст:  Kastel

Асгар Фархади

   

Американската филмова академия обяви краткия списък от 9 филма, които остават в надпреварата за чуждоезичния "Оскар". Кои ще бъдат петте номинирани заглавия - ще научим на 24 януари.

Ако някой е очаквал, че ще видим в краткия списък на претендентите за „Оскар“ за най-добър неанглоезичен филм през 2011-та - „Торинският кон“ на Бела Тар, „Имало едно време в Анадола“ на Нури Билге Джейлан и „Хавър“ на Аки Каурисмаки, представящи съответно Унгария, Турция и Финландия, явно е надценявал художествения критерий на Американската филмова академия.
Всяка година се повтаря едно и също: сред кандидатите за престижното отличие в категорията „Най-добър чуждестранен филм“ (Foreign Language) задължително отсъстват някои от най-достойните за тази награда филми.
Не попадна в този кратък списък на претендентите за „Оскар“ през 2010 година отличеният със „Златна палма“ в Кан тайландски филм „Чичо Бунме, който си спомня предишните животи“. Същото се случи и с кандидата на Румъния „Четири месеца, 3 седмици и два дни“, който също не намери място сред 9-те заглавия в надпреварата за 2007 г.

Със свои предложения за сегашната надпревара за чуждоезичния „Оскар“ се включиха общо 63 страни. Както е известно България предложи „Тилт“, а не „Подслон“, както би следвало, защото именно той спечели наградата на нашата филмова академия. Предложенията на различните страни може да си припомните оттук.
Членовете на Американската киноакадемия имаха възможност да се запознаят с тези 63 заглавия през периода от средата на октомври до 13 януари.
После чрез гласуване те избраха 6 филма, а специална комисия от 35 члена, учредена преди няколко години, прибави към тях още три. И сега бяха оповестени именно тези 9 заглавия, образуващи т.нар. кратък списък (shortlist) на претендентите.
На 24 януари ще узнаем номинираните 5 филма, единият от които ще получи „Оскар“ за чуждоезичен филм на 84-ата церемония за връчване на престижните награди.
И така – ето кои са тези девет филма:

Ако се вярва на прогнозите на някои специализирани издания за кино - с най-големи шансове за „Оскар“ са иранската драма „Надир и Симин: раздялата“ (Jodaeiye Nader az Simin) на Асгар Фархади и германският „Пина“ на Вим Вендерс. Припомням, че миналата година с "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм бе отличена датската лента "В един по-добър свят" на Сузане Биер.
Източник: Collider.com
Коментари (2)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)