Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОБЯВИХА ДЕВЕТТЕ ФИЛМА, КОИТО ОСТАВАТ В НАДПРЕВАРАТА ЗА НЕАНГЛОЕЗИЧНИЯ „ОСКАР“


20.12.2014  Текст:  Kastel

Българска рапсодия

   

Американската филмова академия обяви списъка от 9 филма, които остават в надпреварата за чуждоезичния "Оскар". Кои ще бъдат петте номинирани заглавия - ще научим на 15 януари 2015 г. Със свои предложения за сегашната надпревара за чуждоезичния „Оскар“ се включиха общо 83 страни от целия свят – рекорден брой в досегашната история. Миналата година в съревноването участваха 76 филма, а по-миналата – 71.
Както е известно България предложи „Българска рапсодия“ (реж. Иван Ничев), който в момента върви в кината под заглавие „Пътят към Коста дел Маресме“ и досега са го гледали не повече от 8000 зрители. Твърде слаб резултат за филм, претендиращ за една от най-престижните награди в света на киното.
За трети път през последните 4 години Националният съвет за кино към ИА „НФЦ“ предизвика спорове в киногилдията с избора си на заглавието, което да ни представлява в надпреварата за чуждоезичния „Оскар“. Предлагайки преди това „Тилт“ и „Кецове“, а сега „Българска рапсодия / Пътят към Коста дел Маресме“, той напълно обезсмисли Главната награда на Българската филмова академия, носители на която за 2010, 2011 и 2013 година бяха „Подслон“, „Аве“ и „Отчуждение“ – филми, които заслужаваха много повече да ни представляват в надпреварата и за „Оскар“, след като бяха спечелили повече и по-важни международни отличия от предпочетените от Националния съвет за кино към НФЦ.
А за онези, които може да са забравили, припомням, че българският филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ намери място преди 4 години (на 10 януари 2010) в девятката на най-добрите чуждестранни заглавия, претендиращи за чуждоезичния „Оскар“ на 2009 г.

В списъка от 9 филма, които все още имат шанс да спечелят „Оскар“-а за най-добър неанглоезичен филм на 2014 година попаднаха заглавия от следните държави:

Aржентина, „Wild Tales“ (Диви истории), реж. Damián Szifrón;
Eстония, „Tangerines“ (Мандарини), реж. Zaza Urushadze;
Грузия, „Corn Island“ (Царевичния остров), реж. George Ovashvili;
Maвритания, „Timbuktu“ (Тимбукту), реж. Abderrahmane Sissako;
Нидерландия, „Accused“ (Lucia de B.), реж. Paula van der Oest;
Полша, „Ida“ (Ида), реж. Paweł Pawlikowski;
Русия, „Leviathan“ (Левиафан), реж. Andrey Zvyagintsev;
Швеция, „Force Majeure“ (Turist), реж. Ruben Östlund);
Венецуела, „The Liberator“ (Освободителят) реж. Alberto Arvelo)

Любопитно е, че за пръв път на предстоящата 87-а церемония по връчване на наградите „Оскар“ на статуетката за най-добър неанглоезичен филм ще бъде гравирано и името на неговия режисьор след това на държавата, от която е предложено конкретното заглавие. Сред претендентите, които продължават в надпреварата, има два филма (грузински и естонски) с грузински режисьори - Георги Овашвили и Заза Урушадзе.
Според мен, най-големият фаворит за спечелването на „Оскар“-а този път е филмът "Ида" на Павел Павликовски. Ако той наистина победи, то Полша най-после ще има своята дългоочаквана награда в тази категория, след като досега се е нареждала сред номинираните девет пъти.
Грузия, Венецуела, Естония и Мавритания също имат шансове да спечелят за пръв път в своята история „Оскар“.
Холандия и Швеция ще се борят за спечелването на престижната награда за четвърти път, Аржентина – за трети и Русия – за втори път. 
Източник: www.oscars.orgКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)