Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/NYMPHOMANIAC

   

NYMPHOMANIAC
НИМФОМАНКА

Zentropa Entertainments

Дания, Германия, Франция, Белгия, Великобритания, 2013, 240 мин.

реж.: Ларс фон Триер

В ролите: Шарлот Генсбур, Стелан Скарсгард, Стейси Мартин, Шая Лебоф, Крисчън Слейтър, Джейми Бел, Ума Търман, Уилям Дефо

Жанр: драма

Официален сайт:
http://nymphomaniacthemovie.com/

Премиера на: 07.03.2014

Анотация

Верен на темата за грехопадението и възможните й интерпретации, Триер, досущ като Шехерезада, плавно ни вкарва в матрицата на Джо. Историите от нейното детство, загубата на сексуалната й невинност, хлапашките й игри с приятелка (актр. Софи Кенеди Кларк - Sophie Kennedy Clark) в нощен влак, феминистичният момически кръжец - прегракнал от трепетното повтаряне на мантрата „mea maxima vulva“, повторната й среща с Джером - бившият първи (акт. Шая Лебьоф - Shia LaBeouf), множеството сексуални връхлитания на тялото без наслада, но засвидетелстващи фалшивото присъствие на оргазъм, нелепото удавническо появяване на Mrs. H (актр. Ума Търман - Uma Thurman), смъртта на бащата (акт. Кристиан Слейтър - Christian Slater) и финалното признание, че не изпитва удоволствие от секса с Джером са малка част от епизодите, определящи линейната конструкция на фрустрираното й битие.

След Антихрист (2009) и Меланхолия (2011) Нимфоманка е третият и последен епизод от „трилогията на депресията” на Ларс фон Триер. Филмът за признанията на една жена, която се бори с биографията си, отразява търсенето на смисъл и баланс в собствения ни живот. Киноистория за израстване и съзряване в две части, Нимфоманка представя главната героиня и нейната възбуда и отчаяние, болка и страст. Филмът прелива от литературни препратки: от Библията през „Хиляда и една нощ” до „Декамерон” и Маркиз дьо Сад.

Награди и номинации: 

  • Специално представяне на пълната режисьорска версия на филма на 64-ия международен кинофестивал в Берлин през февруари 2014 г.
  • Награда за най-добра актриса (Bodil Awards) за Шарлот Генсбур

 


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)