Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НУРИ БИЛГЕ ДЖЕЙЛАН СПЕЧЕЛИ НАЙ-ПОСЛЕ И „ЗЛАТНА ПАЛМА“ В КАН


25.05.2014  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Нури Билге Джейлан триумфира на 67-ия международен кинофестивал в Кан, спечелвайки „Златна палма“ със своя филм „Зимен сън“ (Kis Uykusu), побеждавайки в оспорвана надпревара останалите 17 претенденти (повече за филмите в основния конкурс може да прочетете тук).
Знаменият турски режисьор спечели най-после и най-голямото отличие на най-големия световен филмов форум, след като в досегашните си четири участия в основната конкурсна програма получи последователно: Голямата награда на журито (Grand Prize of the Jury) за „Отчуждение“ (Uzak), наградата на международната критика (FIPRESCI Prize) за „Климати“ (Iklimler), наградата за най-добър режисьор за „Три маймуни“ (Üç maymun) и преди три години отново Голямата награда на журито (Grand Prize of the Jury) за „Имало едно време в Анадола“ (Bir zamanlar Anadolu'da).

Този път Гран при (Grand Prize), която е втората по значимост награда на фестивала в Кан, бе връчена на 32-годишната италианска режисьорка Аличе Рорвачер (Alice Rohrwacher) за новия й филм "Чудесата" (Le meraviglie).

За най-добър режисьор бе обявен Бенет Милър, който се представи с филма „Ловец на лисици“ (Foxcatcher). 
47-годишният американски режисьор нямаше досега участия в Кан. Но той вече е широко известен, благодарение на предишните си два филма: „Капоти“ (Capote, 2005) с Филип Сеймур Хофман и „Кешбол“ (Moneyball, 2011) с Брад Пит. 

Наградата за най-добра актриса спечели Джулиан Мур за участието ѝ в „Карта на звездите“ (Map to the Stars) на режисьора Дейвид Кроненбърг.
Досегашното най-голямо фестивално отличие на 53-годишната американка бе наградата за най-добра актриса на Берлинале през 2003 година за ролята й във филма "Чосовете" на Стивън Долдри. 

С приз за най-добър актьор на 67-я кинофестивал в Кан бе отличен британецът Тимъти Спол, за превъплъщението му в образа на художника Джоузеф Уилям Търнър от филма „Мистър Търнър“ (Mr. Turner) на режисьора Майк Лий.

Наградата на журито (Jury Prize) бе поделена между доайена в Кан Жан-Люк Годар и най-младият участник в конкурсната програма – 25-годишният канадец Ксавие Долан, които се представиха с филмите: „Сбогом на езика“ (Adieu au langage) и „Мама“ (Mommy). 83-годишният Годар обаче остана верен на себе си и не пристигна в Кан нито за премиерата на филма си, нито за церемонията по награждаването.

Филмът „Левиатан“ на руския режисьор Андрей Звягинцев бе отличен с наградата за най-добър сценарий в лицето на самия Звягинцев и Олег Негин. Не се сбъднаха прогнозите, сред които и тази на влиятелното американско списание за кино „Variety“, че руският филм ще получи най-голямото отличие в Кан.

С наградата за дебют „Златна камера“ (Camera d’Or) за първи пълнометражен игрален филм бяха наградени едновременно трима френски режисьори-дебютанти: Мари Амашукел, Клер Бюрже и Самуел Тейс за филма им „Празнуващо момиче" (Party Girl).

Със „Златна палма“ за най-добър късометражен филм бе отличен колумбийският филм „Leidi“ на режисьора Симон Меса Сото.
Големият победител в тазгодишната надпревара в Кан „Зимен сън“ на Нури Билге Джейлан бе удостоен и с Наградата на критиката (FIPRESCI Prize).
Източник: официалният сайт на 67-ия кинофестивал в Кан

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)