Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НУРИ БИЛГЕ ДЖЕЙЛАН ЩЕ ПРЕДСТАВИ ЛИЧНО НОВИЯ СИ ФИЛМ НА 16-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


23.01.2012  Текст:  Kastel

Нури Билге Джейлан

   

Наближава 16-ият международен София Филм Фест, а с това и първата голяма новина, свързана с този най-значим форум на киното у нас, вече е факт. Големият турски режисьор Нури Билге Джейлан ще пристигне в България, за да получи Наградата на София и да представи лично най-новия си филм „Имало едно време в Анадола”, отличен с Голямата награда на журито (Grand Prix) на миналогодишния кинофестивал в Кан.

Нури Билге Джейлан, когото с основание наричат „турския Антониони“, е роден на 26 януари 1959 година в Истанбул в семейството на агроинженера М. Емин Джейлан. Детството му преминава в Енидже - родният град на баща му в северозападна Турция.
Дипломира се като инженер във факултета по електротехника към Босфорския университет през 1985 г. и веднага се отправя на пътешествие – най-напред до Лондон, а оттам до Катманду, Непал. След завръщането си в Турция е задължен да изкара военна повинност. През 18-те месеца в армията Джейлан осъзнава, че истинското му желание е да прави кино и се записва да учи кинорежисура в университета „Мимар Синан” в Истанбул.
В края на 1993 година започва снимките на късометражния си филм „Какавида”, като използва комбинация от негатив, донесен от Русия, и лента с изтекъл срок на годност от държавната телевизия. Лентата е представена в Кан през май 1995 г. и е първия турски късометражен филм, селектиран за участие в конкурса на този най-престижен кинофестивал на света.
Трите пълнометражни игрални филма, които заснема впоследствие, образуват своеобразната му „трилогия на провинцията”: „Градче” (Kasaba, 1997), „Облаци през май” (Mayis sikintisi, 1999) и „Отчуждение” (Uzak, 2002).
В тях режисьорът поверява роли на свои близки приятели и на членове от семейството си, и сам поема по-голяма част от техническите функции на оператор, монтажист, работи по дизайна на звука. Освен това, винаги пише сам сценариите за своите филми.
С „Отчуждение” печели Голямата награда на журито (Grand Prix) в Кан през 2003 г. и привлича вниманието на международната критика и фестивалната публика. Този филм му носи 47 награди, 23 от тях международни, и се превръща в най-награждаваната за времето си турска кинопродукция.
След 2003 година Нури Билге Джейлан отново започва да отделя повече време и ва другата си страст – фотографията.
През 2006 година излиза филмът му „Климати” (Iklimler), който е отличен с Наградата на ФИПРЕССИ (международната критика) на фестивала в Кан. Любопитно е, че главните роли в този филм се изпълняват от самия Джейлан и от съпругата му Ебру Джейлан.
Две години по-късно с петия си игрален филм „Три маймуни” (Üç maymun) Нури Билге Джейлан печели в Кан наградата за режисура и попада в краткия списък от 9 предложения за номинации за чуждоезичния „Оскар”.
През 2009 година знаменитият режисьор се завръща отново в Кан, но този път като член на журито на международния конкурс.

Имало едно време в Анадола” (Bir zamanlar Anadolu'da) представя живота в едно малко градче. Той прилича на път през степта – усещането, че „нещо ново и различно” ще се покаже зад следващия хълм се дави в непоколебимо подобните, заострени, изчезващи или монотонно влачещи се друмища... Според Дан Файнару („Screen International”) филмът е забележителен, не само що се отнася до образите, но и защото представлява дълбок и всепроникващ портрет на турското мултикултурно общество.

Джейлан ще гостува за първи път в България заедно с главните актьори от филма си. Но нашата фестивална публика познава добре творчеството му, защото е гледала предишните му филми, представени в по-ранни издания София Филм Фест.
Източник: пресофисът на 16-ия София Филм Фест и официалният сайт на фестивалаКоментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание