Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НОВИЯТ ЖИВОТ НА ФИЛМА „ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ЛУНАТА“ ЗАПОЧВА ОТ КАН


16.05.2011  Текст:  Kastel

Жорж Мелиес

   

Една от най-интересните програми на 64-ия кинофестивал в Кан, наречена „Канска класика“, дава възможност на много знаменити филми от историята на киното да се родят буквално за нов живот, благодарение на пълната им реставрация. Тази година в нейните рамките се представят легендарни филми, като „Децата на рая“ (1945), „Конформистът“ (1970), „Портокал с часовников механизъм“ (1971) и др.

Един от най-ранните шедьоври на киното – „ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ЛУНАТА“ е гвоздеят в тази програма. Той е заснет от Жорж Мелиес още през 1902 г. и в него легендарният кинематографист използвал за пръв път онова, което днес всички наричаме специални ефекти.
Този филм, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, възкръсва за нов живот благодарение на програмата „Канска класика“. Специално за целта 16-минутната лента е реставрирана напълно, оцветена ръчно (именно така са гледали филма зрителите в началото на ХХ век) и озвучена от саундтрак на френския дует AIR.
За основа на филма, както е известно, е послужил романът на Жул Верн „От земята до луната“. Шест учени, членове на Клуба на астрономите, се отправят на пътешествие до луната в снаряд, който е изстрелян към космоса от специално оръдие.

В продължение на много десетилетия се е смятало, че цветното копие на „Пътешествие до луната“ е безвъзвратно изчезнало.
През 1993 г. лентата е открита в Барселона, но била в толкова лошо състояние, че никой тогава не вярвал във възможността да бъде реставрирана някога.
Все пак шест години по-късно започва работата по възстановяването на филма. В продължение на три години кадрите са отделяни един по един и конвертирани в цифров формат. Окончателната реставрация приключва едва през 2010 г.
И ето че сега - 18 години след намирането му – филмът „Пътешествие до Луната“ е прожектиран на фестивала в Кан в пълния му блясък (и цвят!).
Източник: официалният сайт на 64-ия кинофестивал в КанКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)