Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НОВ УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКОТО ДОКУМЕНТАЛНО КИНО


05.03.2014  Текст:  Kastel

БГ ФОРУМ

   

Българският документален филмЖивот почти прекрасенбе отличен с диплом „Special Mentions“ на 10-ия международен фестивал на документалното кино ZagrebDox, който се проведе от 23 февруари до 2 март в Загреб.

Филмът на Светослав Драганов участва в регионалния конкурс, в който голямата наградата (The Big Stamp) бе присъдена на италианския филм "Sacro GRA" на Джанфранко Роси, спечелил „Златен лъв“ на последния кинофестивал във Венеция. С диплом „Special Mentions“ в тази категория бе удостоен освен филмът на Светослав Драганов и унгарският „Stream of Love“ на Агнес Сос. „Живот почти прекрасен“ ще участва и в документалния конкурс на стартиращия утре (6 март) 18-и София Филм Фест.
В Загреб наградата "The Small Stamp" бе дадена на най-добрия филм, създаден от творец под 35 години - и това е "Специални нужди" - копродукция Германия, Италия и Австрия с режисьор Карло Зорати. Този филм също ще бъде представен в документалния конкурс в София.
Наградата "The Movies That Matter" се присъжда на филм, който по най-добър начин представя човешките права - и това е "Тръбата" на Виталий Мански, още една творба, която ще може да бъде видяна в София в рамките на Документалния конкурс.
С наградата "The Big Stamp" в международния конкурс на фестивала в Загреб бе отличен чилийският филм „Тhe Last Station“, създаден от Кристиано Сото и Каталина Вергара. Дипломи "Special Mentions" в този категория бяха връчени на "Return to Homs" на Талал Дерки и "Не ме напускай" на Нилс ван Коеворден и Сабине Любе Бакър. Последният също ще бъде показан в рамките на документалния конкурс на 8-ия София Филм Фест.
Източник: прес офисът на 18-ия София Филм ФестКоментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)