Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НОВ МЕЖДУНАРОДЕН УСПЕХ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО


20.10.2013  Текст:  Kastel

награда за български филм

   

На 19 октомври бяха раздадени наградите на 29-ия кинофестивал във Варшава.
Българският филм „ОТЧУЖДЕНИЕ” на режисьора Милко Лазаров и изпълнителния продуцент Христо Живков, продуциран от Българската национална телевизия, участва в Конкурса за първи и втори филми от цял свят и получи Голямата награда в него, поделена с румънския „Японското куче” на режисьора Тудор Джурджу.

„Отчуждение” спечели през март наградата „КСБ БЪЛГАРИЯ” за най-добър български игрален филм на 17-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест. На 70-то юбилейно издание на Венецианския кинофестивал през септември дебютът на Милко Лазаров спечели две отличия – филмът взе специален диплом на „Europa Cinemas Label”, а режисьорът му - Наградата за най-добър режисьор на дебютен филм на FEDEORA - Федерацията на европейските критици и критиците от Средиземноморския регион. След повече от 20 години прекъсване, „Отчуждение” е първият български филм с премиера на най-стария световен кинофестивал. Той беше сред 12-те филма, избрани за Специалната програма „Венециански дни” в Седмицата на кинорежисьорите.

За победител в основния международен конкурс на 29-ия филмов фестивал във Варшава  (Warsaw Grand Prix) бе обявен филмът на Павел Павликовски „ИДА”, който междувременно получи и Голямата награда за най-добър филм на Лондонския кинофестивал. Филмът ще бъде представен пред българската публика в програмата на 18-ия София Филм Фест през март 2014.

Източник: сайтът на София Филм ФестКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)