Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НОСИТЕЛЯТ НА "ОСКАР" ЗА "РАЗДЯЛА" ЩЕ СНИМА В ПАРИЖ НОВИЯ СИ ФИЛМ


15.03.2012  Текст:  Kastel

Раздяла

   

Иранският режисьор Асгар Фархади, спечелил „Оскар“ за чуждоезичен филм с „Раздяла“ (Jodaeiye Nader az Simin), ще снима следващия си филм на френски език в Париж през есента. 
Детайлите около новия му проект ще станат известни в средата на май по време на 65-ия кинофестивал в Кан. Продуцентът на филма Alexandre Mallet-Guy от компанията Memento Films обяви, че тогава вече ще може да каже повече за актьорския състав на новата творба на Фархади.

Иранските медии превърнаха победата на техния филм в тазгодишната церемония по връчване на наградите „Оскар“ в триумф над Израел - смъртният враг на страната им. Както е известно, сред петте претенденти за наградата на Американската филмова академия бе и израелският „Бележка под линия“ (Hearat Shulayim). Но консервативно настроените иранци не бяха във възторг от филма на Фархади, поради което властите в страната отмениха планираното за 12 март официално честване на режисьора. От своя страна Фархади, който в началото на февруари участва в международното жури на Берлинале, се завърна в Иран и побърза да направи официално заявление, че обича родината си и няма никакво намерение да я напуска.

Филмът „Раздяла“ (Jodaeiye Nader az Simin), който е в програмата на 16-ия София Филм Фест, вече бе прожектиран веднъж - на 13 март в Cinema City. Предстоят още две прожекции – на 18 март от 20 часа в кино „Люмиер“ и на 25 март от 18 часа в Дом на киното.
Източник: fusedfilm.comКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)