Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НОСИТЕЛЯТ НА 4 НАГРАДИ "ОСКАР" ХЮ ХЪДСЪН ЩЕ ГОСТУВА НА 16-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


01.02.2012  Текст:  Kastel

16 София Филм Фест

   

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), без съмнение най-мащабното международно филмово събитие в България, ще събере почитателите на стойностното кино за 16-и път през месец март. Един от значимите кинофоруми в Югоизточна Европа, включен в класацията на 50-те топ фестивала (според сп. „Варайъти”), се превърна в традиционно и очаквано с нетърпение филмово изживяване, което следи актуалните тенденции в световното и българското кино и неизменно се стреми да запознае публиката с нашумели имена от многоликия свят на филмовото изкуство.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Интернешънъл на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори.

16-ият София Филм Фест ще се състои от 9 до 29 март 2012 в София с предварителни прожекции от 1 до 8 март в Дома на киното и специална програма в Бургас, Пловдив и Варна.

Програмата ще съдържа около 160 пълнометражни игрални и документални филма и над 60 късометражни филма, обединени в ежегодните фестивални рубрики Международен конкурс за първи и втори игрални филми, Голямата петорка, Киното днес - майсторите, Киното утре - откритията, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Награда Jameson за късометражен филм и други. Ето някои от акцентите в програмата:

За десети път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран сред традиционните 12 участника в Конкурсната програма. Сред потвърдените филми са творби от Бразилия, България, Великобритания, Германия, Кипър, Полша, Румъния, Русия, САЩ и Турция. Наградата е статуетка и парична премия от 5 000 евро.
След 2012 г. отново ДВА БЪЛГАРСКИ ФИЛМА ЩЕ УЧАСТВАТ В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС - „АВЕ” на режисьора Константин Божанов, отличен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Сараево тази година след участие в Седмицата на критиката в Кан, и „ВЯРА, ЛЮБОВ И УИСКИ” на Кристина Николова – българо-американска копродукция, получила награда за операторско майсторство (Александър Станишев) на фестивала „Сламданс” в САЩ, завършил само преди няколко дни. И двата филма са премиерни за България.
Сред останалите конкурсни заглавия са:

Бъдещето няма край” (Future Lasts Forever) – Турция, режисьор Йозкан Алпер
Вълшебната долина” (Magic Valley) – САЩ, режисьор Яфе Зин
Историите са живи, когато се помнят” (Historias que so existem quando lembradas) – Бразилия-Франция-Аржентина, режисьор Джулия Мурат.
Куклата, Шишко и аз” (Doll, the Fatso & Me) – Германия, режисьор Феликс Стийнц
Поколение П” (Generation P) – Русия, режисьор Виктор Гинзбург
Свещената крава” (Father, Son and The Holly Cow) – Полша, режисьор Радек Вегрзин
Свещеният летящ цирк” (Holly Flying Circus) – Великобритания, реж. Оуен Харис
Сънят на Адалберт” (Adalbert’s Dream) – Румъния, реж. Габриел Ахим
Фиш енд чипс” (Fish’n’Chips) – Кипър, реж. Елиас Деметриу

Засега е известен само българският член на международното жури и това е режисьорът Драгомир Шолев, който спечели 3 награди на миналогодишния фестивал с филма си „Подслон“ – Голямата награда за най-добър филм, Наградата на публиката и Наградата на Кодак за най-добър български филм, а през 2005 спечели Наградата JAMESON за късометражния си филм „Преди живота, след смъртта”.

За десети път ще бъде присъдена наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро. Тя се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия в състав: Камен Донев – актьор и режисьор, Геновева Димитрова – кинокритик, Крум Родригес – оператор, Мариан Вълев – актьор и Павел Веснаков – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2011, ще определят 12-те финалисти в конкурса, след като изгледат постъпилите 81 заглавия. Носителят на голямата награда JAMESON ще бъде избран от международното жури (подробности ще научите от специално разпространената прес-информация и прес-прожекцията на 12-те избрани филма, която ще се състои в началото на февруари в Дома на киното).

Традиционната рубрика „Голямата петорка” включва филми, спечелили най-важните награди на петте водещи кинофестивали в света – Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс. Това са: „Фауст” („Златен лъв” от Венеция 2011) на Александър Сокуров, „Имало едно време в Анадола” (Голямата награда на журито в Кан 2011) на турския режисьор Нури Билге Джейлан, който ще гостува в София, „Момчето с колелото” (Голямата награда на журито в Кан 2011) на братя Дарден, „Торинският кон” (Награда на журито от Берлинале 2011) на унгареца Бела Тар, „Happy, Happy” - пълнометражният дебют на Анне Севицки (Голямата награда на журито и Наградата за режисура от Сънданс 2011), „Твърда земя” (Специалната награда на журито - Венеция’11) на Емануеле Криалезе.

В тазгодишното издание на фестивала ще има специален Фокус върху киното на Румъния, посветен на десетте години шеметен възход на киното в северната ни съседка, който удиви световните фестивали и върна зрителите към авторския филмов език.
В партньорство с Romanian Film Promotion и Transilvania International Film Festival през март в София ще бъдат представени 10 румънски филма от началото на ХХI век, ще гостуват утвърдени творци като продуцента, режисьор и фестивален директор Тудор Джурджу, сценариста и режисьор Каталин Митулеску, продуцента Даниел Митулеску и други.

Специален гост на 16-ия София Филм Фест  ще бъде британският кинорежисьор Хю Хъдсън. 
Неговият дебютен филм „Огнените колесници” (1981, с участието на Бен Крос, Найджъл Хавърс и музика на Вангелис) е носител на четири награди „Оскар” ’82 – за най-добър филм, музика, сценарий и костюми, както и на „Златен глобус” ’82 за най-добър чуждестранен филм.

Трийсет години след премиерата си, кинотворбата ще бъде представена на специална гала прожекция в рамките на СФФ, посветена и на предстоящите Олимпийски игри в Лондон.

Сред специалните събития на СФФ 2012 ще бъде панорамата на италианския класик Еторе Скола, режисирал 40 филма за 40 години, носител на Наградата за режисура в Кан („Грозни, мръсни зли” 1974), на „Сребърна мечка” от Берлинале и „Сезар” („Балът” 1982), и на „Давид на Донатело” за най-добър режисьор („Един особен ден” 1977, „Балът” 1982, „Семейството” 1987). Ретроспективата на Скола е в партньорство с Италианския културен институт.

Регионална премиера на фестивала ще има сръбският филм “Дъжд над Балканите / Miris kise na Balkanu” на режисьора Любиша Самарджич. Филмът е екранизация по едноименния бестселър и разказва за семейство сефарадски евреи в периода между двете световни войни. Любимецът на българската публика Самарджич и екипът му ще пристигнат в София, за представянето на творбата.

В програмата „Киното днес – големите майстори” по традиция ще бъдат представени най-новите филми на утвърдените имена от световното кино, някои от тях отличени с престижни международни награди. „Киното днес” съдържа близо 20 заглавия, сред които „Ариранг / Arirang” на Ким Ки-дук, „Тришна / Trishna” на Майкъл Уинтърботъм, „Огнярят / Кочегар” на Алексей Балабанов, „Жената от номер пет / The Woman in the Fifth” на Павел Павликовски, „Брулени хълмове / Wuthering Heights“ на Андреа Арнолд, „Звяр / Beast“ на Кристофер Бое и други.

Друга традиционна секция от програмата на фестивала е „Киното утре – големите надежди”, където се включват творби на едни от най-горещите открития в световното кино през последните година-две, сред които „Акациите / Las Acasias” на Пабло Джорджели (наградата „Златна камера” от Кан ’11), „Бъдещето /The Future” на Миранда Джулай (от конкурсната програма на Берлинале’11), „Кучката / The Slut“ на Хагар Бен-Ашер (от Седмица на критиката в Кан’11), „Громожека“ на Владимир Кот (от конкурсната програма в Ротердам’11) и други.

Специалните прожекции, документалната и късометражната програми на фестивала ще бъдат представени допълнително. Постепенно ще станат известни и още филми и гости в изброените вече програми.

В рубриката Ново българското кино ще бъдат представени всички игрални филми, завършени след март 2011. Програмата ще включи и над 10 премиерни документални филма. За първи път пред българска публика ще бъде показан „Момчето, което беше цар” на Андрей Паунов, който проследява пътя на Симеон Сакскобургготски от заточението му като момче-цар, през славното му завръщане като републикански политик до превръщането му в един от неуспешните експерименти на съвременната демокрация. Световна премиера ще има и филма на Светослав Овчаров „Човека и народа“ за комунистическия лидер, управлявал повече от 30 години България, Тодор Живков. Пълната българска програма ще бъде известна през февруари.

Специално събитие, организирано със съдействието на Британския съвет, ще бъде панорамата „Дикенс на кино”, в която са включени филми по най-известните произведения на британския класик като „Големите надежди”, „Оливър Туист”, „Дейвид Копърфилд”.

На 16-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 9-то издание на програмата София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.

Източник: прес-отделът на 16-ия София Филм фестКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации