Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НОСИТЕЛ НА „ЗЛАТНА ПАЛМА” ЩЕ ИГРАЕ СЕРГЕЙ ПАРАДЖАНОВ В БИОГРАФИЧЕН ФИЛМ ЗА ВЕЛИКИЯ РЕЖИСЬОР


26.12.2010  Текст:  Kastel

СТАТИИ

   

В Украйна ще се снима филм за знаменития кинорежисьор Сергей Параджанов, смятан от мнозина в бившия Съветски съюз за „опасно свободен човек”, а от истинските ценители на изкуството за гений на киното.
След дълго търсене най-после е намерен човекът, който не само ще се превъплъти в образа на Параджанов, но и ще режисира филма за него. Това е 55-годишният актьор и режисьор Серж Аведикян, който е също арменец и живее във Франция. Той не само външно прилича на знаменития кинематографист, но и лично го е познавал. Двамата са се срещали в Армения, а също във Франци. Последният път – през 1990-а година – Аведикян го посещава в болницата в Париж.

Серж Аведикян е роден в Ереван, а на 15 години пристига във Франция със семейството си. Завършва Консерваторията по драматични изкуства. На последния кинофестивал в Кан спечели „Златна палма” с късометражния си филм „Кучешки истории”.
Като актьор Серж Аведикян също има европейско признание, благодарение на многочислените си роли на театралната сцена, в киното и телевизията, в това числе и под режисурата на световно известни режисьори.

Известният украински режисьор Роман Балаян („Полети насън и наяве”), който е правил документален филм за Параджанов, е креативен продуцент на проекта. Дълго време неговото име се спрягаше като евентуален режисьор и на игралния филм за Параджанов. Той обаче се въздържал от това изкушение, защото не бил убеден, че ще съумее да се абстрахира от пристрастието си към него, защото е убеден, че личността Параджанов е по-интересна дори от уникалните му филми.
Затова според Балаян реална оценка за бъдещия игрален филм ще могат да дадат само хората, които са познавали лично Сергей Параджанов, а те днес не са толкова много. В интерес на истината трябва да се признае, че и филмите на този самобитен майстор са известни предимно сред елитарните, но малобройни кръгове от синефили и кинокритици.
Хронологически сюжетът на биографичния филм ще обхваща периода от началото на 60-те години до до триумфа на Параджанов на кинофестивала в Ротердам в края на 80-те. Ще разказва, естествено за снимките на най-известния му филм „Сенките на забравените прадеди”, за затвора и за срещата с Федерико Фелини.
Това ще бъде руско-арменско-украинска копродукция, чийто приблизителен бюджет е около два милиона евро. Снимачният период ще започне през септември догодина в Грузия и трябва да завърши през 2012г. Парите и локациите на снимките се осигуряват от Украйна, Армения, Грузия, Франция Холандия. И ако всичко върви по план, премиерата на „Параджанов” трябва да се състои през 2013-а – в навечерието на 90-годишнината на великия режисьор.
Повече за Сергей Параджанов може да прочетете в рубриката "Портрети". 

 Коментари (0)