Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НОМИНАЦИИТЕ ЗА 87-ите НАГРАДИ НА АМЕРИКАНСКАТА ФИЛМОВА АКАДЕМИЯ


15.01.2015  Текст:  Kastel

Юношество

   

Американската академия за филмови изкуства обяви номинациите за най-престижните награди "Оскар". Церемонията се проведе в театър "Самюъл Голдуин" в Бевърли хилс, Лос Анджелис.  Предварителните очаквания за претендентите за най-добър филм този път се сбъднаха само частично, защото се оказа, че основният съперник на предварително сочения за фаворит "Бърдмен" (Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) ще бъде не "Юношество" (Boyhood), а "Гранд хотел Будапеща" (The Grand Budapest Hotel).
"Бърдмен" и "Гранд хотел Будапеща" имат по 9 номинации. Следващият фаворит в надпреварата е британско-американската биографична драма  "Игра на кодове" (The Imitation Game), която е с 8 номинации. "Юношество" и "Американски снайперист" са с по 6 номинации, "Камшичен удар" и "Теорията на всичко" имат по 5 номинации и само с 2 номинации е филмът "Селма". 
Прави впечатление, че тази година за наградата "Оскар" в основната категория (най-добър филм) ще се съревновават 8 заглавия, а не 9, както бе досега. И половината от тях са биографични драми, посветени на действително съществували хора. "Американски снайперист" на 84-годишния Клинт Истууд е посветен на Крис Кайл - герой от войната в Ирак, наричан от иракските бунтовници Дявол, а от своите братя по оръжие – Легенда. "Селма" на Ава Дюверней (Ava DuVernay) разказва за Мартин Лутър Кинг, "Теорията на всичко" на Джеймс Марш представя невероятната история на един от най-великите умове на всички времена – астрофизикът Стивън Хокинг,  а "Игра на кодове" на Мортен Тилдум 
разкрива неизвестната досега лична драма на големия британски математик Алан Тюринг, който успял да разбие кода "Енигма", служил на нацистите за предаване на секретни съобщения по време на Втората световна война.
Не са малко изненадите в тазгодишните номинации, някои от които дори предизвикват недоумение. Американския сайт за независимо кино "Indiewire" дори посвещава цяла статия на тази тема. Нейният автор (Peter Knegt) не крие удивлението си от факта, че в номинациите за най-добра актриса в главна роля е намерила място Марион Котияр, след като името й отсъства от авторитетна класация, каквато е тази на американската актьорска гилдия (Screen Actors Guild). Изненадващо е също и отсъствието на филма на Дейвид Финчър "Не казвай сбогом" (Gone Girl), след като професионалната гилдия на американските сценаристи (Writers Guild Awards) го е номинирала за своята годишна награда в категорията адаптиран сценарий. Шокиращо е и това, че "ЛЕГО: Филмът" няма да бъде сред претендите за "Оскар" за най-добър пълнометражен анимационен филм. 
Безпрецедентно е и невключването на филма "Ловец на лисици" (Foxcatcher) в съревнованието за наградата за най-добър филм, след като неговият режисьор Бенет Милър е номиниран за режисура. Неочаквано е и номинирането на Лора Дърн за най-добра поддържаща актриса за нейното изпълнение в "Wild", след като не е номинирана за годишната награда на актьорската гилдия. Неочаквано е също и отсъствието на Джейк Джиленхол от списъка на номинираните за най-добър актьор в главна роля, след като по всеобщо мнение той заслужава това за своето брилянтно изпълнение в "Лешояда" (Nightcrawler). А Брадли Купър, който въобще не попадаше в предварителните сметки, сега има трети пореден шанс да спечели престижното отличие в тази категория за своята роля в "Американски снайперист", след като в предишните две години бе също номиниран, но не успя. Но ще му бъде много-много трудно, защото двамата британци - Еди Редмайн ("Теорията на всичко") и Бенедикт Къмбърбач ("Игра на кодове") са фаворити и очаквам единият от двамата да получи "Оскар" тази година.
Еманюел Любецки, според мен, също има най-големи шансове да излезе победител над своите конкуренти и да спечели за втора поредна година наградата за операторска работа - този път за виртуозното заснемане на филма на Алехандро Иняриту "Бърдмен". 
Много интересно е съперничеството за статуетката за най-добър неанглоезичен филм. Моят фаворит доскоро беше полският "Ида", но след като гледах най-после и руския "Левиатан" вече не съм много сигурен кой ще победи. Все още смятам, че "Оскар" трябва да получи филмът на Павел
 Павликовски, който напълно заслужено бе обявен за европейски филм на 2014-а година - носител е на 5 награди на Европейската филмова академия (за най-добър европейски филм, най-добър режисьор (Павел Павликовски), най-добър сценарий (Павел Павликовски и Ребека Ленкиевич), най-добър оператор (Ришард Ленчевски и Лукаш Зал) и наградата на публиката. Изненадан съм, че режисьорът на "Завръщане" и "Елена" този път си е позволил такава директност на изказа, която намалява художественото въздействие на новия му филм. Лично аз предпочитам по приглушените послания в киното - така както е в деликатната творба на Павликовки. Но в контекста на сегашната конфронтация между Русия и Запада е напълно възможно да бъде предпочетен "Левиатан" пред "Ида".  
И накрая не мога да не споделя задоволството си от факта, че от тези номинации за "Оскар" личи все по-нарастващата роля на независимото кино. За това говори фактът, че половината от претендентите за отличието за най-добър филм са всъщност евтини, независими продукции, които са и сред фаворитите за наградите "Независим дух" (Film Independent Spirit Awards), които ще бъдат връчени в навечерието на церемонията по раздаване на оскарите, която е на 22 февруари. Това са "Бърдмен" на Иняриту, "Юношество" на Ричард Линклейтър, "Камшичен удар" на Деймиан Чазел и "Селма" на Ава Дюверней. Независима продукция е също и "Ловец на лисици" на Бенет Милър, която се съревновава за "Оскар" в 5 категории. 
Миналата година филмът на чернокожия английски режисьор Стийв Маккуин „12 години в робство“ (12 Years a Slave) бе удостоен с 5 награди „Независим дух“ преди да триумфира и с "Оскар"-а за най-добър филм.

НОМИНАЦИИ
ЗА 87-ите НАГРАДИ
НА АМЕРИКАНСКАТА ФИЛМОВА АКАДЕМИЯ

Steve Carell (Foxcatcher)
Bradley Cooper (American Sniper)
Benedict Cumberbatch (The Imitation Game)
Michael Keaton (Birdman)
Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

Marion Cotillard (Two Days, One Night)
Felicity Jones (The Theory of Everything)
Julianne Moore (Still Alice)
Rosamund Pike (Gone Girl)
Reese Witherspoon (Wild)

Robert Duvall (The Judge)
Ethan Hawke (Boyhood)
Edward Norton (Birdman)
Mark Ruffalo (Foxcatcher)
J.K. Simmons (Whiplash)

Patricia Arquette (Boyhood)
Laura Dern (Wild)
Keira Knightley (The Imitation Game)
Emma Stone (Birdman)
Meryl Streep (Into the Woods)

Alejandro G. Iñárritu (Birdman)
Richard Linklater (Boyhood)
Bennett Miller (Foxcatcher)
Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel)
Morten Tyldum (The Imitation Game)

 

 Ida (Poland) - Directed by Pawel Pawlikowski
Leviathan (Russia) - Directed by Andrey Zvyagintsev
Tangerines (Estonia) - Directed by Zaza Urushadze
Timbuktu (Mauritania) - Directed by Abderrahmane Sissako
Wild Tales (Argentina) - Directed by Damián Szifron

Пълният списък на номинациите може да видите тук
Източник: oscar.go.com

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)