Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НИКИТА МИХАЛКОВ НА 70 - ПО-ПРОТИВОРЕЧИВ ОТ ВСЯКОГА


22.10.2015  Текст:  Красимир Кастелов

Никита Михалков

   
Световно известният режисьор и актьор Никита Михалков навърши вчера 70 години. По този повод се изписаха безкрайни дитирамби в официалните медии на Русия, а и в нашите. И той навярно ги заслужава, както заслужава и и критики за позицията или може би по-вярно е да се каже за позата, която заема през последните 15 години - не само като творец, но и като гражданин.
Аз ще си позволя да публикувам отново в същия вид написаното за него преди 5 години, защото не мисля, че се е променил през този период. Може би е станал още по-уверен в това, че превъзхожда всички и по тази причина никой няма право да го критикува или да не се съгласява с него.  
Никита Михалков е мощна фигура, чиято значимост става очевидна с времето", - заяви по повод неговата 65-годишнина в интервю за "РИА Новости" големият руски режисьор Глеб Панфилов. Сега навярно би повторил казаното. 
Действително едва ли някой би се наел да оспорва значимостта на тази личност не само за руската, но и за световната култура. Михалков снима и продуцира филми, пише сценарии, изпълнява интересни роли – не само на екрана, но и в обществения живот на Русия. Той например оглавява Съюза на руските кинематографисти от 19 години, ръководи Московския международен кинофестивал, кинокомпанията „Трите”, благотворителен фонд, помага реално на киноветераните. И в навечерието на своя юбилей отново е потънал до гуша в работа. Подготвя се за новия си филм, който ще бъде екранизация по произведение на Бунин (този филм излезе на екран миналата година под заглавието "Слънчев удар" - бел. моя). 
Междувременнно завършва монтажа на втората част от продължението на своя прочут филм от 1994-та „Изпепелени от слънцето”, която ще се казва „Цитаделата”. Първата част излезе по-рано тази година (имам предвид 2010 година - бел. моя) под заглавието „Предстояние”.

За „Изпепелени от слънцето” Никита Михалков бе удостоен с награда „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 1994г. На церемонията по награждаването в Лос Анджелис знаменитият режисьор излиза със своята малка дъщеричка Анна, която също играе във филма му.
Никита Михалков е в киното много отдавна – повече от половин век. 
За пръв път се появява на екрана едва 14-годишен, а на 18 изпълнява една от главните роли в легендарния филм на Георгий Данелия „Аз крача из Москва”, която го прославя в рамките на бившия Съветски съюз. И както показва неговият по-нататъшен път в киното, този толкова ранен успех не е случаен. 
Актьорските превъплъщения на Никита Михалков във филмите на неговия брат Андрей Михалков-Кончаловски („Сибириада”, „Дворянско гнездо”), Елдар Рязанов („Жесток романс”, „Гара за двама”) и разбира се в много от собствените му филми („Свой сред чужди, чужд сред свои”, „Незавършена пиеса за механично пиано", „Изпепелени от слънцето”) подтвърждават, че е превъзходен актьор.

 
 
 
 
Никита Михалков играе чудесно в много от собствените си филми. Например "Незавършена пиеса за механично пиано" (вляво), "Свой сред чужди и чужд сред свои" (в средата) и "Изпепелени от слънцето" (вдясно).

Актьорското си образование получава в Шчукинското театрално училище в Москва, откъдето обаче е изключен в четвърти курс, заради участията му в киното. Впоследствие завършва кинорежисура във ВГИК (класа на Михаил Ром, който е учител и на по-големия му брат Андрей Кончаловски). 
Още дебютният режисьорски филм на Михалков „Свой сред чужди и чужд сред свои”, заснет през 1974г., се харесва не само на зрителите, но и на критиците, за които Никита Михалков става истински любимец – особено след излизането на следващите му режисьорски филми: „Робиня на любовта” (1976), „Незавършена пиеса за механично пиано” (1977), „Пет вечери” (1979), „Няколко дни от живота на Обломов” (1980), „Роднини” (1982), „Без свидетели” (1983), „Очи чорние” (1987), „Урга” (1991), „Изпепелени от слънцето” (1994).


Александър Калягин и Евгения Глушенко в "Незавършена пиеса за механично пиано" - най-хубавият филм на Н. Михалков.

Благодарение на тези свои филми Михалков заслужено се превръща не само в един от най-големите руски, но и световни кинорежисьори, който при това става любимец на истински изкушените от киното хора навсякъде по света. В неговите филми изпълняват някои от най-добрите си роли знаменити актьори, като Табаков, Калягин, Петренко, Любшин, Меншиков, Мордюкова, Гурченко, Гафт и даже Мастрояни.

Никита Михалков е роден в Москва на 21 октомври 1945 - годината на победата на родината му във войната с нацистка Германия. И не случайно под знака на победата преминава целият му живот до момента. Даже самото му име – Никита – в превод от гръцки означава „победител”.

Израства в семейството на известния детски писател Сергей Михалков (три пъти автор на химна на Съветския съюз и на Русия - през 1942, през 1977 и през 2000) и поетесата Наталия Кончаловска, която произхожда от род на знаменити художници (внучка е на Василий Суриков и дъщеря на Пьотр Кончаловски). 
Особено значим в творческата биография на Михалков е периодът от 1974 до 1994, когато излизат най-ярките му филми, оставили дълбока диря не само в руското, но и в световното кино. Но по мое мнение после настъпва творчески регрес, съвпадащ с възхода му като обществено-политическа фигура в Русия. Днес той е сред най-приближените хора на Путин.

Мнозина се възхищават от филма „Сибирския бръснар” (1998), правейки се, че не забелязват очевидното залитане на Михалков по великоруските държавнически идеи и грандоманското му опиянение от собствената персона.

Тази пагубна тенденция бе продължена и в безспорно талантливия му филм „12” (2007).

Но с продължението на най-награждаваната досега своя творба „Изпепелени от слънцето”, Михалков се натъкна на мощния отпор - както от хората, които откриха във филма му многобройни недостатъци, така и от тези, които не могат да му простят заиграванията с властта в Русия.

В руското медийно пространство се завихри истинска буря от остро критични коментари по повод първата част на това продължение, излязла през тази пролет. И трябва да кажа, че повечето от тях са напълно основателни. (Повече по темата може да прочетете тук , тук и тук.) 


Никита Михалков в кадър от своя филм „Изпепелени от слънцето 2. Предстояние”.

Филмът „Изпепелени от слънцето 2. Предстояние” се провали с трясък в Русия. Не получи и никакви международни отличия. Някои са склонни да оправдават Михалков с това, че още не e излязъл целият филм и би било по-справедливо да съдим автора едва след като видим и „Изпепелени от слънцето 3. Цитаделата”. Както се казва, ще поживеем и ще видим. Но ако съдя по видяното в първата част, не съм голям оптимист…

Никита Михалков е автор и на няколко документални филма. През 1993г. заснема „Анна: от шест до осемнайсет”, който е посветен на неговата дъщеря. През 1995-та излиза „Реквием за Великата Победа” (сърежисьор Сергей Мирошниченко), а през 1996-та „Никита Михалков. Сантиментално пътешествие до моята Родина. Музиката на руската живопис”.

През 2003г. Никита Михалков се посвещава на документалната публицистика, пускайки съвместно с тв-канала „Русия” цикъл от програми, посветени на различни известни белогвардейци, озаглавен „Никита Михалков. Руският избор”. През същата година излизат още два негови документални филм: „Баща” и „Мама”, посветени на неговите родители. 
През 2006г. заснема кратък документален филм, посветен на 55-годишнината на тогавашния президент на Русия Владимир Путин, озаглавен "55".


Никита Михалков е сред най-близките хора на най-силния човек в Русия - Владимир Путин.

Повечето от филмите на Никита Михалков са известни по целия свят. Много от тях са обсипани с национални и международни награди. Безспорно към момента той е най-прочутият и най-награждаваният руски кинорежисьор.
Самият Никита Михалков си пожелава във връзка с юбилея следното: „Главното е да не мислиш за това как се чувстваш, а да правиш това, което искаш, което можеш и което си длъжен да правиш!”

Източници: моята публикация за Никита Михалков по случай 65-годишнината му, словото на руския писател Николай Кофирин по случай сегашния юбилей на Михалков, публикувано в сайта на радио "Ехото на Москва" на 21 октомври 2015 г. 


 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)