Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НЕВЕРОЯТНОТО ЗАВРЪЩАНЕ НА "МОНТИ ПАЙТЪН"


08.08.2014  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Снощи в столичния Дом на киното се състоя втората прожекция (предстоят още пет) на уникалното 150-минутно шоу „Монти Пайтън на живо (предимно)“ - "Monty Python Live (mostly)". Тя е запис на последния от общо десетте спектакъла на легендарната комедийна трупа, изнесен на сцената на O2 Arena в Лондон на 20 юли т.г. и излъчен на живо в хиляди киносалони по света, както и по телевизиите в повече от 100 страни. Уточнението в заглавието на шоуто, че ще е предимно на живо, както и допълнението към него „Един падна, петима остават!“ (One Down, Five to Go) е в чест на починалия от рак на гърлото през 1989 г. член на групата Греъм Чапман, който днес щеше да бъде на 73 години. Останалите – 71-годишният Ерик Айдъл, 73-годишният Тери Гилиам, 72-годишният Тери Джоунс, 74-годишният Джон Клийз и 71-годишният Майкъл Пейлин - демонстрират чудесната си форма 33 години след легендарното им шоу в „Холивуд Боул” в Лос Анджелис. С новото си събиране петимата отбелязват и 45-ата годишнина на „Монти Пайтън“.

В своя първоначален вид групата на шестимата невероятни комици, изнася спектакли от 1969 до 1983 г., като най-голяма известност има телевизионното им шоу „Летящият цирк на Монти Пайтън“, както и игралните филми „Монти Пайтън и Свещеният Граал“, „Животът на Брайън“ и „Смисълът на живота“, благодарение на които се превръщат в може би най-влиятелните британски комици на всички времена.

Екипът на „Монти Пайтън” е удостоен  през 1987 г. с награда от Британската академия за филмово и теливизионно изкуство (БАФТА) за изключителния си принос към британското кино.
По време на 13-ия София Филм Фест у нас (през 2009 г.) гостува един от членовете на трупата – Майкъл Пейлин. Знаменитият британски актьор, сценарист и пътешественик получи Наградата на София за приноса си към киното и телевизията и представи ретроспектива на избрани епизоди от най-харесваните филми с негово участие, като „Джабъруоки” (1977), „Животът на Брайън” (1979) и др. 
Впрочем, първото събиране на „Монти Пайтън“ след раздялата им през 1983 г., се осъществява в телевизионния ефир на Би Би Си през 1989-та ― по случай 20-годишнината от излизането на първата серия на шоуто „Летящият цирк на Монти Пайтън“ (1969–1974). След показването на подборки от най-сполучливите им скечове, водещият се пита: „Ех, къде ли са те сега?“ И веднага си отговаря: „В гардероба, къде другаде“, след което отваря вратата му, за да покаже скупчените виновници за тържеството, държащи урната с праха на починалия преди това предаване Греъм Чапман.
И оттогава до днес, всички мащабни завръщания на „Монти Пайтън“ имат юбилеен характер. През 1998-а, в навечерието на 30-годишнината на „Летящият цирк на Монти Пайтън“, осиротялата петорка плюс „урната с праха на Чапман“ се появява на сцената на Американския фестивал на комедийните изкуства в Аспен, за да напомни за върховите си изпълнения в миналото, а и да покаже някои нови скечове (после това шоу е излъчено по HBO и разпространето на DVD под заглавието „Монти Пайтън: Представление в Аспен“). Всъщност, 30-ата си годишнина те отбелязват повторно в ефира на Би Би Си, но с по-голям размах - с нови подборки, нови документални записи, специално заснети нови скечове плюс поредно DVD, озаглавено „Житието на Пайтън“.
Впоследствие, благодарение на идеята на Ерик Айдъл, двата им най-популярни филма („Монти Пайтън и Свещеният Граал“ и „Животът на Брайън“) се превръщат в хитове и на музикалния театър. Така се появява „Спамалот“ (2005) ― прочутият мюзикъл, поставен на Бродуей от холивудския ветеран Майк Никълс, удостоен с три награди „Тони“ (театралният „Оскар“), както и комедийната оратория „Не съм Месия“ (Not the Messiah: He's a Very Naughty Boy) ― грандиозно шоу с непосредственото участие на Айдъл, Пейлин, Джоунс и Гилиам, което е записано по време на единственото представление на сцената на лондонския Роял Албърт Хол през октомври 2009 г. в чест на 40-годишнината на „Монти Пайтън“.
През същата 2009 г. Би Би Си излъчва нов шестсериен документален епос, представящ с най-големи подробности живота и кариерата на всеки от участниците на трупата (отново с тяхното пряко участие). Какво повече би могло да се желае?!
Но ето, че през 2012 г. четирима от ветераните (без Айдъл) озвучават персонажите от анимационната екранизация на мемоарите на Чапман „Автобиографията на лъжеца“ (A Liar's Autobiography: The Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman). В нея Клийз влиза в задгробен диалог с починалия си колега, Пейлин озвучава гласа на бащата на Чапман, Джоунс ― този на майка му, а Гилиам ― на психиатъра. И накрая – през ноември миналата година плъзват слуховете за поредното им грандиозно завръщане на сцената. След като истинността им е официално потвърдена и билетите са пуснати в продажба – всички места на 20-хилядния стадион O2 Arena в Лондон са разпродадени онлайн за … 43 секунди.
В крайна сметка най-новото шоу, наречено „Монти Пайтън на живо (предимно)“ се провежда общо 10 пъти! Какъв по-добър начин да се отбележи 45-годишният юбилей на легендарната трупа! 
Пожелавам на всички, които са пропуснали двете прожекции в Дома на киното, да поправят пропуска си и да гледат някоя от оставащите (на 12, 13, 14, 16 и 19 август), защото си заслужава да гледаме на живота от светлата му страна! Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)