Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НЕ СМЕ ЛИ И НИЕ ЕДНА ГОЛЯМА ГРЕШКА?


18.05.2014  Текст:  Kastel

ПРЕМИЕРА

   

В петък (17 май) в театралната зала на Софийския университет „Свети Климент Охридски” бе прожектиран пълнометражния документален филм „И БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ГОЛЯМА ГРЕШКА“, след което двама от неговите създатели – сценаристът доц. Георги Лозанов и режисьорът Стоян Радев отговаряха на въпроси на зрителите, сред които преобладаваха студенти, писатели, журналисти и други интелектуалци. Както е известно, този филм бе част от извънконкурсната документална програма на 18-ия международен София Филм Фест, проведен през март т.г.
„И България е една голяма грешка“ е опит за нестандартна интерпретация на годините на преход от тоталитаризъм към демокрация в България, базирана върху понятието „симулация”, въведено от световноизвестния френски философ и социолог Жан Бодрияр. А заглавието на филма е иронично продължение на популярната реплика на Зигмунд Фройд „Америка е една гигантска грешка”, отразила разочарованието на прочутия австрийски учен от фалшивия американски свят, основан върху господството на парите.
На миналогодишния 17-и София Филм Фест пък бе представен „Преходът или какво стана с нас“ на известния наш документалист Атанас Киряков, който също се опитва да направи рекапитулация на Прехода през гледните точки на ключови фигури от този период за неслучилата се демокрация у нас.
Повече за дискусията след „И България е една голяма грешка“ може да научите от сайта Държавна сигурност.com, където журналистът Христо Христов разяснява защо не би трябвало да подхождаме с предубеждение към филма, дори и след като разберем, че дава думата на хора като Андрей Райчев, Слави Бинев, Красимир Гергов и др. Подборът и поставянето точно на такива емблематични персони в ситуация да коментират конкретни въпроси от прехода, изпъква и всъщност разголва, а не подменя или замазва основния замисъл на филма – да покаже какво се е случило и случва в България през последните 25 години, смята авторът на известното документалното разследване „Убийте „Скитник“ (повече за книгата може да прочетете тук). Още повече, че е постигнат баланс, чрез включването и на д-р Любомир Канов, проф. Михаил Неделчев, Николай Колев – Босия, проф. Калин Янакиев, Георги Господинов. Във филма по определени въпроси говорят Явор Дачков, проф. Богдан Богданов, Борис Велчев и Христо Стоичков, като почти всички от тях коментират и лични въпроси свързани с тях. Проф. Богданов – за своето агентурно минало, Явор Дачков за работата си във свързвания с Алексей Петров в. „Галерия”.
Георги Лозанов не прави компромиси с избраните събеседници, както обикновено се случва в повечето „свободни” медии. Във визитните картички, с които ги представя във филма, не спестява нелицеприятни факти или подозрения, свързани с тях.
Във филма е направена препратка и към заключението на Жан Бодрияр (80 години след Фройд!), че „Америка е една голяма холограма”. Да се преструваш, че имаш нещо, което нямаш. „Това е симулацията – подмяната на оригинала с копието, на прототипа с образа, на реалността със знаците”, - казва Георги Лозанов.
Може ли от тази отправна точка да погледнем какво се случи с нас след края на комунизма? Авторът на филма разсъждава: „Дали фактически т. нар. преход не е идеалната сцена на симулацията? Демократичната традиция, доколкото се е създала след освобождението е безмилостно прекъсната от следващите десетилетия – тези на комунизма. И опитът да бъде възстановена като собственост, партии, медии и маниери е осмян сам от себе си. Всеки може да си сложи домино и да се представи за такъв, какъвто би искал да бъде: банкер, бизнесмен, политик, демократ, гражданин, масон. Стига, разбира се, да е добър в посткомунистическата игра на самоназоваването, създала новите елити.”
Именно с проблема за самоидентификацията на индивида, оказала се невъзможна както в условията на тотален надзор от тайните служби на комунистическия режим, така и в условията на тотално симулиране на демократични промени след неговото падане, се занимава и игралният филм „Цветът на хамелеона“, излязъл през пролетта на миналата година.
„И България е една голяма грешка“ фактически продължава, но с документални средства, да изследва темата за създаването на новия политически елит след 10 ноември 1989 г., която бе разработена с такъв неподражаем кинематографичен финес и невиждан досега черен хумор от създателите на „Цветът на хамелеона“. Впрочем, един от тях - Владислав Тодоров, автор на романа „Цинкограф“ и на сценария за неговата екранизация – бе също сред зрителите на петъчната прожекция в Софийския университет.
Трябва да се признае, че и единият, и другият филм провокират към тревожен и донякъде песимистичен размисъл върху миналото и настоящето - четвърт век след падането на комунистическия режим в резултат на една книжна поправка – премахването на член 1 от Конституцията на НРБ, узаконяващ ръководната роля на БКП.
В дискусията след представянето на филма на Георги Лозанов и Стоян Радев си пролича колко различно е възприеман той от различните поколения. Някои от по-възрастните се възмущаваха от „бруталните” на места откровения на част от интервюираните, отхвърляйки доводите им. Други, по-млади, пък заявиха, че не са отговорни за станалото и не чувстват вина. Трети изказаха мнение, че е много песимистичен, а четвърти застанаха на напълно обратното мнение, че е оптимистичен (вижте повече в сайта desebg.com).
Всъщност едва ли е толкова важно дали е песимистичен или оптимистичен, а дали ще подтикне хората, които го гледат да потърсят и своята собствена отговорност за неслучилата се демокрация у нас, задавайки си въпроса: А не сме ли и ние една голяма грешка?

 

 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание