Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НАШИЯТ ФИЛМ "АВЕ" СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА НА КРИТИКАТА НА 27-я ВАРШАВСКИ КИНОФЕСТИВАЛ


17.10.2011  Текст:  Kastel

награди

   

На 27-я Варшавски международен кинофестивал, който се проведе от 7 до 16 октомври, българският филм „АВЕ” на Константин Божанов спечели наградата на Международната федерация на филмовите критици (FIPRESCI) за най добър дебют от Източна Европа.
В рамките на фестивала, проведен за 27-и път в столицата на Полша, бяха представени общо 130 пълнометражни и 90 късометражни филми от целия свят.
За наградата в основния международен конкурс се състезаваха 20 игрални филма, за повечето от които представянето във Варшава бе световна или европейска премиера.
Международното жури обяви за победител тази година полския филм „РОЗА“ (Roza) на режисьора Войчех Смарзовски (Wojciech Smarzowski). Същият филм спечели и наградата на публиката в категорията за игрално кино.
Наградата за режисура бе връчена на аржентинеца Сантяго Амигорена (Santiago Amigorena) за филма „ДРУГО МЪЛЧАНИЕ“ (OTROS SILENCIOS), който е копродукция на Аржентина, Канада, Бразилия и Франция.
Специалната награда на журито за най-добра актьорска игра бе присъдена на Robert Więckiewicz за неговото изпълнение в полския филм „WYMYK“ на режисьора Грег Зглински (Greg Zgliński).
Наградата в конкурса за първа и втора творба на режисьори от целия свят бе присъдена на руския филм „ПОРТРЕТ В ЗДРАЧА (Портрет в сумерках) на Ангелина Никонова.
Преди две години именно в този конкурс победи и Камен Калев със своя дебютен игрален филм „Източни пиеси“.
В конкурсната програма „Свободен дух”, в която се съревноваха независими, новаторски филми, противопоставящи се на кинематографичните стереотипи, бе отличен аржентинският филм „POMPEYA“ на режисьора Tamae Garateguy.
За победител в документалния конкурс бе обявен филмът на Марина Голдовская „ГОРЧИВИЯТ ВКУС НА СВОБОДАТА“ (Горький вкус свободы). Това е копродукция на САЩ и Швеция, посветена на известната руска журналистка Анна Политковская, която бе застреляна в Москва преди 5 години.
За най-добър късометражен филм бе обявена британската лента „THE MAKING OF LONGBIRD“ на режисьора Уил Андерсън.
Варшавският кинофестивал е основан през 1985 г. от Варшавската филмова фондация и от тогава до днес остава верен на стремежа си да бъде форум на изявени майстори на некомерсиалното кино от целия свят и да показва най-доброто от световното незамисимо кино.
Преди две години Варшавският кинофестивал получи дългоочакваното признание от Международната федерация на кинопродуцентските асоциации, която го включи към числото на 12-те най-престижни световни кинофестивали (Кан, Берлин, Венеция, Сан Себастиан, Локарно, Карлови Вари, Шанхай, Токио, Кайро, Мар дел Плата, Москва, Монреал). На този етап все още нашият София Филм Фест няма такъв статут.
27-ото издание на Варшавския кинофестивал бе закрито с прожекция на новия филм на Дейвид Кроненбърг „Опасен метод“.

Източник: официалният сайт на 27-ия Варшавски международен кинофестивал.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)