Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НАЙ-ЯРКИТЕ РОЛИ НА ДЖЕРЪМИ АЙРЪНС


20.09.2015  Текст:  Сабина Агаева

Лолита

   

Вчера навърши 67 години ДЖЕРЪМИ АЙРЪНС — актьорът-интелектуалец, удостояван с "Оскар" и "Златен глобус", който е сред водещите драматични артисти през последните десетилетия. Кариерата на този обаятелен британец започва на театралните сцени, но признанието идва едва 10 години по-късно с първата му роля в киното. Днес в творческия арсенал на Айрънс няма неизпробовано амплоа.  Поздравявайки го, рускоезичното издание на списание ELLE ни напомня за шестте най-забележими роли в неговата богата филмография.

 

"ЖЕНАТА НА ФРЕНСКИЯ ЛЕЙТЕНАНТ"
(1981)
 

ДЖЕРЪМИ АЙРЪНС ДЕБЮТИРА НА ГОЛЕМИЯ ЕКРАН ПРЕЗ 1980 Г. В БИОГРАФИЧНИЯ ФИЛМ „НИЖИНСКИ“. НО СТАВА ИСТИНСКИ ПОПУЛЯРЕН СЛЕД УЧАСТИЕТО СИ В ТЕЛЕВИЗИОННИЯ СЕРИАЛ „ЗАВРЪЩАНЕ В БРАЙДСХЕД" (1981) ПО РОМАНА НА ИВЛИН УО И В ИЗЛЯЗЛАТА ПРЕЗ СЪЩАТА ГОДИНА ЕКРАНИЗАЦИЯ НА РОМАНА НА ДЖОН ФАУЛЗ "ЖЕНАТА НА ФРЕНСКИЯ ЛЕЙТЕНАНТ". БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЛЕСТЯЩИЯ ТАНДЕМ МЕЖДУ АЙРЪНС И МЕРИЛ СТРИЙП, ТОЗИ ФИЛМ ПОЛУЧАВА РЕКОРДЕН БРОЙ НОМИНАЦИИ - ЗА "ОСКАР" В ПЕТ КАТЕГОРИИ И ЗА "BAFTA" В 11 КАТЕГОРИИ.

"ОБРАТ НА СЪДБАТА" (1990)
СЛАВАТА МУ НА ИНТЕЛЕКТУАЛЕН АКТЬОР, СПОСОБЕН ДА ПРЕДАДЕ НА ЕКРАНА ДЪЛБОКИЯ ВЪТРЕШЕН СВЯТ НА ВСЕКИ ОТ ПЕРСОНАЖИТЕ, В КОИТО СЕ ПРЕВЪПЛЪЩАВА, УКРЕПВА ОСОБЕНО СЛЕД РОЛЯТА МУ НА АРИСТОКРАТ, ОБВИНЕН В УБИЙСТВОТО НА СЪПРУГАТА СИ, ВЪВ ФИЛМА "ОБРАТ НА СЪДБАТА". ДРАМАТА, ОСНОВАНА ВЪРХУ ИСТИНСКИ СЛУЧАЙ, Е ОТЛИЧЕНА С "ОСКАР" И "ЗЛАТЕН ГЛОБУС" - И ДВЕТЕ НАГРАДИ СА ВРЪЧЕНИ НА АЙРЪНС ЗА НАЙ-ДОБРО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ГЛАВНА РОЛЯ.

"ВРЕДА" (1992) ОЩЕ ЕДНО ОБРАЗЦОВО ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ НА АЙРЪНС - ТОЗИ ПЪТ ПОД РЕЖИСУРАТА НА ЛУИ МАЛ. ТЪНКО ПРЕСЪЗДАДЕНИЯТ ПЕРСОНАЖ НА ВЪНШНО РАВНОДУШЕН И БЕЗСТРАСТЕН ЗАСТАРЯВАЩ ДИПЛОМАТ И ПРИМЕРЕН СЪПРУГ, ПОДДАЛ СЕ НА ЧАРА НА МЛАДА FEMME FATALE, КОЯТО Е ГОДЕНИЦА НА НЕГОВИЯ СИН, НОСИ НА БРИТАНСКИЯ АКТЬОР СЛАВАТА НА ЕДИН ОТ ВОДЕЩИТЕ ДРАМАТИЧНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА СВОЕТО ВРЕМЕ.

"ОТКРАДНАТА КРАСОТА" (1996) АЙРЪНС ИМА КЪСМЕТА ДА РАБОТИ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ КИНОРЕЖИСЬОРИ - СОДЪРБЪРГ, ЛЬОЛУШ, ДЗЕФИРЕЛИ, БЕРТОЛУЧИ. В ТАНДЕМ С ПОСЛЕДНИЯ СЪЗДАВА НА ЕКРАНА ЕДИН ОТ НАЙ-ЯРКИТЕ СИ ОБРАЗИ - УМИРАЩ ПИСАТЕЛ, ТРОГАТЕЛНО ОЧАРОВАН И ВДЪХНОВЕН ОТ КРАСОТАТА НА ЕДНА ДЕВОЙКА. ВПРОЧЕМ, ОСВЕН МЛАДАТА ЛИВ ТАЙЛЪР, КОЯТО ИГРАЕ ГЛАВНАТА ГЕРОИНЯ, ВЪВ ФИЛМА УЧАСТВА И ШИНИЪД КЮСАК - СЪПРУГАТА НА АЙРЪНС.

"ЛОЛИТА" (1997) ЕДНА ОТ НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ РОЛИ НА АЙРЪНС Е ТАЗИ НА ХУМБЕРТ В "ЛОЛИТА" НА ЕЙДРИЪН ЛАЙН. ПРЕМИЕРАТА НА ТАЗИ ЕКРАНИЗАЦИЯ НА ЗНАМЕНИТИЯ РОМАН НА НАБОКОВ Е СЪПЪТСТВАНА ОТ СКАНДАЛ - В АМЕРИКА Я ЗАБРАНЯВАТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ В КИНОМРЕЖАТА. НО ИМЕННО ТАЗИ СИ РОЛЯ АЙРЪНС СМЯТА ЗА ГЛАВНО СВОЕ ПОСТИЖЕНИЕ: "ОТ МЕН СЕ ИЗИСКВАШЕ ДА ВЛОЖА В ХАРАКТЕРА, ТАЛАНТЛИВО СЪЗДАДЕН ОТ НАБОКОВ, ВСИЧКО, КОЕТО СЪМ НАТРУПАЛ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ. ТАЗИ РОЛЯ МЕ ЗАСТАВИ ДА ПОЛОЖА МНОГО ПОВЕЧЕ УСИЛИЯ, ОТКОЛКОТО ВСИЧКИ, ИЗИГРАНИ ПРЕДИ ТОВА. ЗАЩОТО "ЛОЛИТА" Е ЕДНОВРЕМЕННО И РАЗКАЗ ЗА ЛЮБОВ, И КОМЕДИЯ, И ТРАГЕДИЯ", - СПОДЕЛЯ АКТЬОРЪТ.

"НОЩЕН ВЛАК ЗА ЛИСАБОН" (2013) ЕДНО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ЗАБЕЛЕЖИМИ ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ НА АЙРЪНС Е ИМЕННО В ТОЗИ ФИЛМ, КОЙТО Е ВТОРА СЪВМЕСТНА РАБОТА НА АКТЬОРА С ГОЛЕМИЯ ДАТСКИ РЕЖИСЬОР БИЛЕ АУГУСТ (ПЪРВАТА Е ВЪВ ФИЛМА "КЪЩАТА НА ДУХОВЕТЕ", ИЗЛЯЗЪЛ ПРЕЗ 1993 г.).
В "НОЩЕН ВЛАК ЗА ЛИСАБОН" ДЖЕРЪМИ АЙРЪНС ПРЕДСТАВЯ СИЛНО ВЪЗДЕЙСТВАЩИЯ ОБРАЗ НА ПРОФЕСОР ПО ЛАТИНСКИ ЕЗИК,
ЧИЙТО ЖИВОТ СЕ ПРОМЕНЯ ПО РАДИКАЛЕН НАЧИН,
СЛЕД КАТО СПАСЯВА ОТ САМОУБИЙСТВО ЕДНА ЖЕНА.

Източник: elle.ru 

ПО-РАННИ ПУБЛИКАЦИИ НА "ДРУГОТО КИНО"
ЗА ДЖЕРЪМИ АЙРЪНС:

"Джеръми айрънс - бушуващият айсберг"

 


 


 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)