Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НАЙ-ВДЪХНОВЯВАЩИТЕ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ФИЛМИ


24.12.2015  Текст:  Красимир Кастелов

кино

   

Нова година и Коледа – точното време за приказки и чудеса! Не е случайно, че именно с тези празници са свързани толкова много прекрасни филми. Новогодишното настроение се създава не само от уличните украси, отрупаните сергии на магазините и елхата с подаръци у дома. Специална заслуга, за да повярваме поне мъничко в сбъдването на най-заветните желания и в победата на доброто над злото има, разбира се, киното. То може би най-добре е усетило, че в навечерието на Нова година всеки очаква чудо, даже и да му е неудобно да си го признае…

Защо ли е толкова силна вярата ни, че точно след новогодишната нощ ще се събудим по-щастливи, по-здрави и…по-богати? Може би защото дълбоко в себе си изпитваме потребност от празници, каквито за съжаление трудно откриваме в сивотата на всекидневието.

У нас нямаме традиция да гледаме през новогодишната нощ все един и същ или няколко любими филма. Просто защото нямаме такъв филм (поне аз не се сещам!), който не само да разкрива душевните ни преживявания покрай новогодишните празници, но и да си струва.

В световното кино обаче има такива филми. Десетилетия наред милиони зрители от бившия Съветски съюз посрещаха Нова година с два филма - „Карнавална нощ” и „Ирония на съдбата или Честита баня”.
Продължават да го правят и днес. И двата филма - дело на починалия наскоро режисьор Елдар Рязанов – още оглавяват руските класации на най-хубавите новогодишни филми.


                  Андрей Мяхков и Барбара Брилска в "Ирония на съдбата или честита баня" (1975)

От 2010-а до 2014-а по екраните на Русия излязоха четири части от поредната романтична приказка, озаглавена „Елхи”. Едва ли е случайно, че именно Тимур Бекмамбетов, заснел преди това продължение на „Ирония на съдбата...”, се зае отново с новогодишната тема. Явно създателят на някои от най-гледаните руски филми през последното десетилетие („Нощна стража”, „Дневна стража” и др.) твърдо вярва в огромния зрителски потенциал на новогодишните филми.
„Елхи”, разбира се, не счупи рекорда по посещаемост, поставен от „Ирония на съдбата…”, но потвърди вярата на самия Бекмамбетов, че новият му филм е „истинска народна комедия”, подобно на филмите на Елдар Рязанов.  Впрочем, в далечната 1975-а едва ли са били толкова много онези, които са вярвали, че този режисьор ще обезсмърти името си, пренасяйки на екрана пиесата на Емил Брагински „Ирония на съдбата или Честита баня!”. 
С подобен култов статут зад океана се е сдобил легендарният филм на Франк Капра „Животът е чудесен” (It's a Wonderful Life, 1946), който не е много известен у нас. Но в Америка и Западна Европа е сред любимите хитове, излъчван безброй пъти по телевизиите в навечерието на Коледа и Нова година. За американците е нещо подобно на това, което е за руснаците "Ирония на съдбата…”. Защото им напомня по чудесен начин, че няма нищо по-важно на този свят от семейството и приятелите. И че си струва да обичаме живота дори и само за това, че има кого да обичаме. Номиниран е за пет награди „Оскар”, а преди няколко години оглави класацията на „най-оптимистичните филми”. Препоръчително е да се гледа на 1 януари, когато обикновено започваме да отрезвяваме от новогодишната еуфория.
Естествено - трудно бихме могли да си представим Нова година и без забавни комедии от типа на „Сам в къщи” или пък екшъни като „Умирай трудно”, чието действие също се развива през новогодишната нощ…

МОЯТА КЛАСАЦИЯ 
НА ПЕТТЕ НАЙ-ВДЪХНОВЯВАЩИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ФИЛМИ:

ДИМ“ (Smoke, 1995)

Навършиха се точно 20 години от излизането на този изключителен филм, който е резултат от сътрудничеството между китайския режисьор Уейн Уанг и американския писател Пол Остър. Отличен е със Специалната награда на журито на Берлинския кинофестивал, връчена и на Харви Кайтел за изключителното му актьорско изпълнение.
Заснет е за нищожните $7 млн., но е гледан само в САЩ от близо 2 млн. зрители,
във Франция – от 1, 06 млн., в Германия – от 633 хиляди, в Испания – от 613 хиляди, във Великобритания – от 160 хиляди и т.н. Макар и да е показван и у нас, едва ли са много онези, които са го гледали. А си заслужава, защото рядко може да се види на екрана толкова вдъхновяваща история за необходимостта да следваме мечтите си.
Великолепен е епизодът, в който Харви Кайтел (в ролята на Оги Рен) разказва на един от редовните посетители на своя магазин за цигари изключителната си коледна история, заставила журито на Берлинале да спомене и името на този актьор при удостояването на филма със специалната награда на фестивала през 1995 г.
Но може би най-вълнуващото в „Дим“ е финалният няколкоминутен етюд, заснет в черно бяло, който е своеобразна мини екранизация на житейската история на търговеца на цигари Оги Рен, озвучена с прекрасната песен „Innocent When You Dream“ на Том Уейтс.

ИРОНИЯ НА СЪДБАТА ИЛИ ЧЕСТИТА БАНЯ!
(Ирония судьбы, или С легким паром!, 1975)

Вероятно мнозина помнят този филм, защото е излъчван многократно и у нас. Но съм убеден, че и днес, попаднем ли на него, превключвайки каналите на телевизорите си, няма начин да не се задържим пред екрана. И има защо – филмът си заслужава.
Преди новогодишната нощ неколцина приятели отиват на баня, след което се почерпват солидно. Естествено, пострадва най-малко навикналият на алкохол Женя Лукашин (акт. Андрей Мяхков). Развеселената компания го изпраща до летището, където погрешно го „натоварват” в самолета за Ленинград (днес Санкт Петербург). Пристигайки в чуждия град, той взема такси, промърморва адреса и … о, чудо – отваря вратата на чужд апартамент със собствения си ключ, след което си ляга и… заспива. По-късно се запознава с красивата стопанка (актр. Барбара Брилска), очакваща своя годеник... Чиста проба комедия на ситуациите, която едва ли би имала толкова силно романтично въздействие без чудесните песни на Алла Пугачова и Сергей Никитин.

ЖИВОТЪТ Е ЧУДЕСЕН” (It's a Wonderful Life, 1946)

В навечерието на Коледа главният герой (акт. Джеймс Стюарт) е толкова отчаян, че иска да сложи край на живота си. Но благодарение на един ангел-пазител всичко се нарежда като в приказките. Преразказан с думи, сюжетът може да се стори блудкав на по-придирчивите зрители, но киното затова е магия – защото няма словесен еквивалент!

НАИСТИНА ЛЮБОВ” (Love Actually, 2003)

Ако искаме да започнем Новата година, заредени с увереност, че всичко е по силите ни и нещата ще се оправят, трябва задължително да гледаме този британски филм. Преплитащите се помежду си романтични истории са дали възможност за чудесна изява на мнозина от най-добрите английски актьори, като Хю Грант, Ема Томпсън, Колин Фърт, Роуан Аткинсън, Кира Найтли, Лиам Нийсън и др. „Наистина любов” е способен да възвърне вярата в живота и у най-заклетите хипохондрици.

КОГАТО ХАРИ СРЕЩНА САЛИ” (When Harry Met Sally...,1989)

В едно прекрасно лятно утро на 1989 година Мег Райън неочаквано се пробужда като звезда, по която цяла Америка е луднала, благодарение на превъзходната мелодрама „Когато Хари срещна Сали”, в която тя изпълнява главната роля. Този филм не само е най-касовият за годината в САЩ със своите $93 млн. приходи, но и се нарежда сред най-хубавите романтични филм на 80-те години, в които на новогодишната нощ е отредено централно място.

 

 

 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание