Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НАЙ-ПОСЛЕ ДРУГО КИНО И В СОФИЯ!


31.10.2010  

НОВИНИ

   

Американското независимо кино, което присъства от време на време в програмите на различните издания на „Киномания”, ще бъде представено чрез самостоятелен фестивал, който ще се проведе от 5 до 11 ноември.
В рамките на SO INDEPENDENT FILM FESTIVAL (за по-кратко So Independent) ще видим 14 филма (8 игрални и 6 документални), подбрани от програмите на прочути фестивали на независимото кино, като „Sundance” и „Tribeca”, създадени по инициатива на Робърт Редфорд и Робърт Де Ниро.
Повечето от филмите са съвсем нови – от тази или миналата година. Фестивалът се организира от Юнайтед Арт и Фондация „Америка за България”, които вече седем години продуцират фестивал на българското кино в Ню Йорк (www.ny-bgfilmfest.com).
“Независимите филми идват по-трудно в Европа, защото разпространителите не искат да поемат рискове. So Independent е фестивал на независимото кино - възможност да се покажат в България стойностни, различни, американски филми. Той цели да запълни една ниша и да разшири кръгозора на разпространителите,” казва директорът на фестивала Жана Караиванова.
Според нея „независимото кино се прави от най-добрите. То е бягството на таланти като Скорсезе, Коен, Клуни и Пит. За тях е чест да снимат по-различни филми. Независимите филми не са ъндърграунд. Това са продукции, реализирани извън големите студия, по проект на независими продуцентски къщи и без творчески ограничения. Самите филми, необременени от комерсиалната рамка, са страшно разнообразни и интересни и създават много вярна и любопитна представа за Америка и нейната култура.”

Кои от филмите не бива да се пропускат в никакъв случай, според мен?

На първо място, разбира се, това е „ВОЙНАТА Е ОПИАТ” (The Hurt Locker) - тазгодишният фаворит на церемонията по връчване на оскарите - отличен с 6 статуетки, сред които за Най-добър филм и за Най-добър режисьор.

От най-новите филми, поне аз не бих си позволил да пропусна следните заглавия:

ВОЙ” (Howl), който проследява съдебната драма последвала непристойния случай с поемата “Вой” на един от най-големите съвременни американски поети Алън Гинсбърг;


ПОЛОВА СРЯДА” (Humpday) – eдин от най-добре приетите от публиката нискобюджетни филми, отличен с Наградата „Джон Касавитис” на Independent Spirit Awards 2010,
Специалната награда на журито за независим дух - „Сънданс” 2009 и с награди за най-добър актьор (Марк Дюплас и Джошуа Ленърд) и за най-добър режисьор на Международния филмов фестивал в Хихон 2009;

СЕРИОЗЕН ЧОВЕК” (A Serious Man) на братята Джоел и Итън Коен,

СТРЪКЧЕТА ТРЕВА” (Leaves of Grass) с Едуард Нортън, Ричард Драйфус и Сюзан Сарандън.


От документалното кино ми се иска да видя на голям екран прекрасния филм „ПЪТЕШЕСТВИЕ С МАРТИН СКОРСЕЗЕ ПРЕЗ АМЕРИКАНСКОТО КИНО” (A Personal Journey with Martin Scorsese trough the American Movies), който съм гледал отдавна благодарение на Интернет,


а също и „ПИАНО БЛУС” (Piano Blues) на Клинт Истууд, в който големият актьор и режисьор се изповядва в любов към пиано блуса и неговите безсмъртни интерпретатори Рей Чарлз, Дейв Брубек, Оскар Питърсън и др.

Не бих си позволил да пропусна и двете късометражни подборки, озаглавени „СИЛАТА НА КИНОТО” и „ЗВЕЗДНА СИЛА”.

Впрочем, най-добре би било ако успея да гледам всички филми, което препоръчвам и на всеки искрен почитател на ДРУГОТО КИНО. Повече информация за отделните заглавия може да получите от чудесния сайт на фестивала на този адрес: http://soindependentfilmfest.com/2010/bg/films.phpКоментари (0)