Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НАЙ-ДОБРИТЕ ФИЛМИ НА 2015 ГОДИНА


13.01.2016  Текст:  Живко Биков

Младост

   

Поредната класация на най-добрите филми през изминалата година е споделена от ЖИВКО БИКОВ - млад киноман, активен участник в групата "Препоръчай филм" във "Фейсбук". Завършил е бакалавър „Журналистика и масмедии” (2011) и магистър „Продуцентство и културни индустрии” (2012) в катедра „Медии и обществени комуникации” – УНСС. Интересува се от новото и класическо световно кино, страстен почитател на азиатските филмови продукции. Автор е на блога “Lights, Camera, Action”, в който публикува филмови ревюта, анализи, класации и рецензии. Изследва и пише за новото корейско кино.

НАЙ-ДОБРИТЕ ФИЛМИ НА 2015 ГОДИНА

Големите фестивали наближават и е време за класации. Никак не обичам да правя такива, защото винаги ми е адски трудно. Отново се опитах да изгледам всичко по-любопитно от изминалата година, но както винаги не успях. Въпреки че 2015-та ни предложи сериозно количество добри филми, малко от тях ме впечатлиха истински. Все пак успях да подбера солиден брой от тези, които ми харесаха. Ще забележите, че липсват няколко хитови заглавия, които притежават качества, но просто не бяха моята чаша чай. Нека броенето започне сега!

 

Този биографичен филм е любов. Изплашена и смела, самотна и споделена. Страхотна история за болест, гениалност и надежда.
 

Превъзходна комбинация от историческа драма, спагети-уестърн и екшън. Красиви костюми и декори, чудесни актьори и увлекателна история.


Биографичен филм за една от най-легендарните банди в рап жанра - N.W.A. Разбиващ звук, добър ритъм и забележителна колективна работа между актьорите. 

Ридли Скот отново заплува в свои води с "Марсианецът". Доста лек и изненадващо забавен блокбастър, в който за пореден път Мат Деймън изпадна в беда. DMS Captain Blond Beard.
 
Стилен, чувствен и понякога странен. Необичайна приказка за привличане и подчинение между две жени. 

Подобни истории трябва да се разказват по-често. Човешки, топъл и красив филм. За птиците в клетки от обществено безумие.

„Slow West” е хибрид между уестърн и приказка. Изключително красиво заснет в наситени цветове и богат на пейзажи. Черешката на тортата е абсолютно епичната финална престрелка. 

Майсторска режисура и жестоко темпо. И казвам това като човек, който не се вълнува особено от личността на Джобс. Филм с професионална композиция, мощно централно изпълнение на Фасбендер и остър диалог.

Глътка изключително свеж въздух в задръстения с глупости комедиен жанр. Смях до сълзи и до кръв, които всеки зрител с удоволствие би си причинил многократно.

Поредният нестандартен поглед на Тарантино. Рецептата му този път е щипка уестърн, лъжичка криминале и много литри омразна кръв.
 
Силна драма, която си заслужава всяка минута. Бри Ларсън и Джейкъб Трембли правят звездни изпълнения. 

Най-напрегнатият филм, който гледах тази година. Свръхдоза адреналин, гарнирана с качествата на Джак О'Конъл.

Безкрайно оригинален, студен и различен, "Омарът" е неповторимо изживяване. Все едно си влязъл да си вземеш топъл душ, а някой постоянно пуска чешмата. 
 
Един от големите фаворити за "Оскарите". Много ми хареса колко е фокусиран. Нямаше секунда, в която да се хлъзне в мелодрама или излишни кадри. Най-добрата комбинация от актьори на 2015-та. До един безупречни. 
 

"Carol" е филм за самотата и любовта. Носи полъх на хладен, но нежен бриз. Фантастична режисура и приказна музика. Бланшет и Мара демонстрират класа. И какъв финал само...

Зашеметяващо красив филм. Великолепно, различно и чисто историческо кино, подплатено с доза драма и мистика. С малко по-лесен за следене сюжет можеше да бъде следващият "Тигър и дракон".

4. Sicario

Sicario” е разрушително разкошен, цинично обективен, аудио-визуално пронизващ и повествователно ескалиращ. Ужасяващ портрет на свят, в който човешкият живот няма стойност, а надеждата гасне в тъмнината на тунела.

 
3. It Follows

"It Follows" е сред най-добрите хоръри на десетилетието. Почти невъзможно е да направиш комбинация от плашещ филм, който е визуално безкомпромисен и същевременно с това провокиращ размисъл. "It Follows" го постига с лекота и обгръща зрителя в прегръдката на своето безвремие.

2. Phoenix 

"Phoenix" е филм за трансформацията на душата, жигосана от лудостта на една епоха. Кино от най-висок калибър. Нина Хос прави смайващо изпълнение, което плавно съпровожда зрителите до брилянтен и фамозен финал. 

1. Youth

 

С този филм станахме приятели. Приемам го с всичките му качества и недостатъци. Обичам го какъвто е - хаотичен, замислен и мелодичен. Заедно се смяхме, заедно тъгувахме. Разговаряхме за бъдещето и си спомняхме за миналото. После си пуснахме музика и си казахме кротко, че емоциите са всичко, което имаме. 


 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)