Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НАГРАДИТЕ НА КИНОФЕСТИВАЛА "СЪНДАНС'2013"


27.01.2013  Текст:  Kastel

кино

   

В американския град Парк Сити (щата Юта) бяха връчени наградите на кинофестивала „Сънданс“ - най-големият световен форум на независимото кино.

Голямата награда на журито в конкурса за най-добър американски игрален филм (U.S. DRAMATIC COMPETITION) спечели драмата „ФРУТВЕЙЛ“ (Fruitvale) – режисьорски дебют в игралното кино на 26-годишния Райън Куглър (Ryan Coogler). Филмът е заснет по истински случай и разказва за Оскар Грант, убит на 22 години в Оукланд.
За победител в конкурса за американско документално кино бе обявен филмът „КРЪВЕН БРАТ“ (Blood brother) – пълнометражен дебют на режисьора Стив Хувър (Steve Hoover), който преди това е снимал реклами и музикални клипове. В „Кръвен брат“ той разказва за млад американец, който отива в Индия, за да работи със сираци, заразени с ХИВ.
Двата филма спечелиха също и наградите на публиката в своите категории.

С наградата за чуждестранен игрален филм бе отличена южнокорейската независима продукция „JISEUL“ (реж. Muel O).
Камбоджанският филм „РЕКА ПРОМЕНЯ ПЪТЯ СИ“ (A River Changes Course) пък победи в конкурса за чуждестранно документално кино.
Руско-британският документален филм „PUSSY RIOT - ПЪНК-МОЛЕБЕН“ (Pussy Riot – A Punk Prayer), който участва в конкурса за чуждестранно документално кино, бе удостоен със специалната награда на журито. Майк Лърнър и Максим Поздоровкин са едновременно режисьори и продуценти на филма.  
Пълният списък на всички наградени филми може да видите тук.
На кинофестивала "Сънданс", който се проведе от 13 до 27 януари, бяха показани 113 пълнометражни филма от 32 страни, сред които 51 режисьорски дебюта, а световните премиери бяха над 100. Основаният от Робърт Редфорд форум за пореден път даде шанс на независимото кино в САЩ и целия свят, което рязко контрастира с доминиращото развлекателно кино от Холивуд.
Наградите, връчени на фестилала „Сънданс“, увеличават шанса и на филми, заснети извън комерсиалните схеми на големите холивудски компании, да получат по-широко разпространение в киносалоните в Северна Америка, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Церемонията по награждаването може да гледате тукКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)