Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НАГРАДИТЕ НА 28-ия КИНОФЕСТИВАЛ "СЪНДАНС"


30.01.2011  Текст:  Kastel

кинофестивал

   

В американския град Парк Сити (щата Юта) завърши 28-ото издание на кинофестивала „Сънданс” (Sundance Film Festival) - най-големият форум на независимото кино в целия свят.
ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО в конкурса за игрални филми на САЩ спечели „Like Crazy“ (реж. Дрейк Доремус). Това е романтична драма, проследяваща отношенията между американец и англичанка, които се запознават в колежа и се влюбват. Тяхната любов е поставена на изпитание, след като на девойката се налага да напусне Америка. Здравината на връзката им трябва да устои на предизвикателството на наложената раздяла и необходимостта от поддържането й от разстояние.
За победител в конкурса за документални филми на САЩ бе обявен
How To Die In Oregon“ на режисьора Питър Д. Ричардсън (Peter D. Richardson).
Голямата награда на журито в конкурса Световно игрално кино спечели „Happy Happy” на режисьорката Ан Сeвитски (Anne Sewitsky).
В секцията за световно документално кино Голямата награда на журито получи „Hell and Back Again” (реж. Danfung Dennis), посветен на участието на американците във войната в Афганистан.
Наградата за най-добра режисура в конкурса за американски игрални филми спечели Шон Дъркин (Sean Durkin) „Martha Marcy May Marlene“. А за най-добър режисьор в международния конкурс за игрално кино бе обявен британецът Paddy Considine, създател на филма „Tyrannosaur“.

С наградите на публиката бяха отличени съответно филмите: „Circumstance“ (от конкурса за игрално американско кино); „Buck“ (от конкурса за документално американско кино); „Кinyarwanda“ (от конкурса за световно игрално кино) и „Senna“ (от конкурса за световно документално кино).
Вижте по-подробна информация за наградите във всички категории тук:
И тази година някои от най-прочутите актьори и режисьори посетиха фестивала "Сънданс", за да подкрепят каузата на независимото кино.

Източник: официалният сайт на 28-ия кинофестивал "Сънданс.
 Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)