Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НАГРАДИТЕ НА 16-ия МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФЕСТИВАЛ В САРАЕВО


01.08.2010  Текст:  Kastel

СТАТИИ

   

Със сръбски триумф за втора поредна година завърши международният кинофестивал в Сараево, който се проведе от 23 до 31 юли. Това бе неговото 16-то издание.
Журито на конкурса за игрално кино, ръководено от румънския режисьор Кристи Пуи (Cristi Puiu) връчи голямата награда “Сърцето на Сараево” и парична премия от € 25.000 на сръбския режисьор Никола Лежаич (Nikola Ležaić) за филма му „ТИЛВА РОШ”.


Сръбският режисьор Никола Лежаич позира с наградата, връчена от председателя на международното жури Кристи Пуи

Специалната награда на журито плюс € 10.000 бе дадена на унгарския филм „ЛЮБЯЩ СИН – ПРОЕКТЪТ ФРАНКЕНЩАЙН” (TENDER SON - THE FRANKENSTEIN PROJECT) на режисьора Корнел Мундруцо.


„Сърцето на Сараево” (плюс € 2.500) за най-добра актриса спечели румънката MIRELA OPRISOR за участието си във филма „ВТОРНИК СЛЕД КОЛЕДА” (TUESDAY, AFTER CHRISTMAS).


„Сърцето на Сараево” (плюс € 2.500) за най-добър актьор спечели сърбинът MАРКО ТОДОРОВИЧ за своята роля във филма „Тилва Рош”.

„Сърцето на Сараево” (плюс € 3.000) за най-добър документален филм получи македонската режисьорка Биляна Гарванлиева за филма си „ШИВАЧКИТЕ”, който е копродукция на Македония и Германия.

„Сърцето на Сараево” (плюс € 3.000) за най-добър късометражен филм спечели режисьорът Звонимир Джурич за филма „ЖЪЛТА ЛУНА” (Хърватия, ).
Със специално упоменаване от журито и парична премия от € 1.000 бяха отличени два филма – българският „СТАНКА СЕ ПРИБИРА ВКЪЩИ” (реж. Мая Виткова) и хърватският „NO SLEEP WON’T KILL YOU” (реж. Марко Местрович).
Това бе единственото отличие за България на този фестивал в Сараево, но и това е нещо при нашето скромно участие. Другият ни представител - филмът „Хотел Рай” - се състезава в конкурса за документално кино. В същото време Румъния и Сърбия, но също така и Турция представиха по няколко филма в различните програми. И това е естествено, след като Сараевският кинофестивал е фокусиран именно върху киното от нашия регион. Но се оказва, че дори и на един такъв кинофестивал България не може да се класира за участие, а какво да говорим за фестивали, като тези в Кан, Венеция, Торонто и др.
Миналата година за своя игрален дебют „Източни пиеси” българският режисьор Камен Калев спечели наградата на CICAE (Международната федерация на киноклубовете), гарантираща разпространението му в европейската мрежа от 3000 кинозали. Този път това отличие спечели унгарският режисьор Хайду Шаболч за филма си „Библиотека Паскал”, копродукция на Унгария, Германия, Румъния и Великобритания).
Специална почетна награда бе връчена на Дитер Кослик - директор на Берлинале (Международният кинофестивал в Берлин).
Специалната награда „Изборът на зрителите” бе поделена между два филма – игралният „CIRCUS COLUMBIA” на босненския режисьор Денис Танович, който бе представен извън конкурсните програми и документалният „PRESUMED GUILTY” (Мексико), представен в секцията „Панорама”.

Сред почетните гости на Сараевския кинофестивал тази година се открои носителят на „Оскар” Морган Фрийман. Кинофорумът бе закрит с прожекция на филма на Клинт Истууд „Непобедим” (Invictus), разказващ за събитията около провеждането на първенството за Световната купа по ръгби през 1995 г. в ЮАР и за ролята на тогавашния южноафрикански президент Нелсън Мандела за успеха на неговата страна не само в този шампионат. Морган Фрийман, който се превъплъщава в Нелсън Мандела, получи номинация за „Оскар” за ролята си. В Сараево американският актьор се срещна с представители на филмовата индустрия на Балканите.

Източник: Официалният сайт на 16-ия международен кинофестивал в Сараево
 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)