Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НАДЕЖДА ЗА НОВОТО БЪЛГАРСКО КИНО


21.04.2011  Текст:  Kastel

Кецове

   

Както вече ви информирахме, филмите „Островът“ на Камен Калев и „Аве“ на Константин Божанов са селектирани за „Петнадесетдневката на режисьорите“ и „Седмицата на критиката“ на 64-ия кинофестивал в Кан, а „Кецове“ на Валери Йорданов и Иван Владимиров е включен в състезателните програми на фестивалите в Москва и Карлови Вари.
Отдавна не беше се случвало нещо подобно и това бе поводът за днешната пресконференция в зала „Мати’Д“ на НДК, организирана от София Филм Фест (СФФ) и Националния филмов център (НФЦ).
Директорът на СФФ Стефан Китанов акцентира върху факта, че и трите български филма са били представяни като проекти на София Мийтингс, провеждащ се в рамките на кинофестивала от няколко години. И още, че включването на „Островът“ и „Аве“ в две от програмите на предстоящия 64-и кинофестивал в Кан е голямо признание за България, защото само нашето кино от цяла Централна и Източна Европа ще бъде представено в Кан с два филма. На най-големия световен филмов форум тази година ще има само още две източноевропейски заглавия - едно от Румъния („Loverboy“ на Каталин Митулеску) и едно от Русия („Ловец“ на Бакур Бакурадзе).
Стефан Китанов припомни още, че Камен Калев е единственият български режисьор, който ще участва вече за четвърти път в Кан, след като преди това там са представяни в „Седмицата на критиката“ неговите късометражни филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“, заснети съвместно с Димитър Митовски, както и пълнометражният му дебют „Източни пиеси“ в секцията „Петнайсетдневка на режисьорите“. Новият филм на Калев „Островът“, който разказва за млада двойка, чиято любов е поставена на изпитание на малък остров в Черно море, е включен сега отново в престижната програма „Петнайсетдневка на режисьорите“ за предстоящото 64-о издание на фестивала в Кан.
Филмът е бил представен като проект през 2004 г. на София Мийтингс в рамките на София Филм Фест. Актьорският състав включва френския модел и актриса Летисия Каста, датския актьор Туре Линдхарт и българските им колеги Бойка Велкова, Руси Чанев, Михаил Мутафов и др. „Островът“ бе определен от прочутото френско списание „Cahiers du cinema“ за едно от най-очакваните заглавия на 2011 г.
Българският режисьор Константин Божанов, който живее и работи основно като художник в Ню Йорк, пък ще представи в Кан своя дебютен игрален филм „Аве“. За пръв път през последните 20 години наш игрален филм намира място в конкурсната програма на „Седмицата на критиката“ в Кан. В рамките на тази програма, която отбелязва своята 50-а годишнина, ще бъдат представени общо седем пълнометражни филма. „Аве“, в който участват младите актьори Анжела Недялкова и Ованес Торосян, разказва историята на Камен и 17-годишната Аве. Пътувайки на автостоп за погребението на свой приятел, Камен среща симпатична тинейджърка. По пътя тя си измисля различни самоличности и въвлича Камен в различни премеждия. Придружава го до дома на покойника, където влиза в нова роля – на приятелка на мъртвеца. Семейството е трогнато от присъствието й, а Камен – неволен участник в приключението – се влюбва в мистериозната си спътница.
Филмът е представен като проект на 6-ото издание на София Мийтингс през 2009 г., а тази година отново там режисьорът участва и с новия си проект за игрален филм, озаглавен „The Bus“.

Дебютният режисьорски игрален филм на актьора Валери Йорданов и Иван Владимиров „Кецове“ е селектиран за участие в международния конкурс на фестивала в Москва, както и за секцията „На изток от запад” на фестивала в Карлови Вари.
Този филм пък разказва за шестима младежи, които се опитват да избягат от житейските си неуспехи и от градската агресия далече, на морския бряг. Един девствен залив ги събира, сближава и им дава възможност да преоткрият надеждата.
През 2010 г. „Кецове“ бе представен като част от „Проекти в развитие“ в рамките на София мийтингс на 14-ия София Филм Фест.

Още три български заглавия ще бъдат прожектирани на пазара за филми на фестивала в Кан, започващ от 11 май. Това са документалният филм на Стефан Вълдобрев „Манчестър Юнайтед от Свищов”, както и зрителските хитове "TILT" и "Love.net", който вече имат над 100 000 зрители в България. В рамките на програмата "Producers on the Move" в Кан ще гостува продуцентът на „Тилт” Борислав Чучков. Филмът „Анна Блуме” пък е избран да участва в най-големия фестивал за анимация  – във френския град Анеси.
                                                                                                                                                                          Снимки: авторът

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации