Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НА СВЕТЛО* СЪС SOFIA MENAR FILM FESTIVAL


08.01.2013  Текст:  Kastel

АКЦЕНТ

   

56 премиерни заглавия ще бъдат показани на започващия от 16 януари Sofia MENAR Film Festival. Салоните на Люмиер, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar ще посрещнат любителите на киното от Близкия Изток и Северна Африка. Паралелно със София фестивални прожекции ще се състоят и в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив.
Фестивалът продължава традицията на „Цветята на Корана”, чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година представиха на българските зрители повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка.

Sofia MENAR Film Festival ще бъде открит на 16-ти януари в кино Люмиер с един от най-гледаните близкоизточни филми за изминалата година - палестинският „Хабиби” (Habibi), отличен с четири награди на Дубайския кинофестивал, включително и за най-добър филм.
В програмата е включена най-скъпата иранска продукция до момента – историческата драма „По морския път на коприната” (The Maritime Silk Road), чийто бюджет надхвърля 10 милиона долара. Сред останалите заглавия от Иран са „Тук без мен“ (Inja bedoone man) - екранизация по „Стъклената менажерия” на Тенеси Уилямс на режисьора Бахрам Таваколи, отличена с награда за най-добра актриса в лицето на Фатима Мотамед-Ария от фестивала в Монреал, смешно-тъжният „Роднински спънки”, в чийто персонажи ще се припознаят голяма част от българските зрители.
Програмата включва и един от най-известните филми на големия ирански режисьор Аббас Киаростами „Вятърът ще ни понесе” – носител на наградата на журито и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала във Венеция през 1999 г.

Киното на Мароко ще бъде представено от абсолютния хит в страната за 2012-та - комедията „Андалусия, моя любов” на режисьора Мохамед Надиф и от предизвикателния „Любов в Медина” (реж. Абделхай Лараки), отличен с наградата за най-добър филм и наградата на публиката на кинофорума в Рабат.

Фестивалът ще предложи много силна турска селекция включваща последния филм на Юмит Юнал „Нар”, отличен с награда на журито от фестивала в Анталия, черната комедия „Вечеря за злобари” предизвикала голям интерес както сред зрителите, така и сред критиците на фестивала в Анкара, където получава 5 отличия,
Роден дом“ е режисьорският дебют на Музафер Йоздемир, когото познаваме като актьор от два филма на Нури Билге Джейлан - „Градче” (Kasaba, 1997) и „Отчуждение“ (Uzak, 2002). А филмът „Остатъци” е отличен с наградата за режисура от фестивала в Анталия през 2012 г.

Ще се насладим и на вечната Клаудия Кардинале в тунизийската продукция „Връвта”. Малцина, може би, знаят, че актрисата е родена в Тунис и цели 50 години след последната си филмова роля там, се завръща на снимачната площадка в родината си.
От Тунис идва и омнибус-филмът „Тунизийски истории”, в който няколко истории са заплетени от дебютантката Нада Мезни Хафайед.
В програмата има и едно класическо предложение от Тунис – „Баба Азиз” на ветераните Насер Хемир и Тонино Гуера. Това е един от последните проекти на Тонино Гуера, по чиито сценарии са заснети шедьоври като "Амаркорд", "Фотоувеличение", "Забриски пойнт" и "Джинджър и Фред".

Фестивалът предлага фокус върху събитията в Кайро с три филма. Документалният дневник от площад Тахрир „Бунтът” ще има своята европейска премиера у нас. Артистичният „Шумът на Кайро” ще представи арт сцената в египетската столица, а игралното предложение е „Бягство от Кайро”, третиращ трудните взаимоотношения между мюсюлманин и християнка.

В програмата са включени и два филма от Алжир – топлата семейна история „А ти колко ме обичаш?”, в която малкият Адел е принуден да живее при баба си и дядо си, след като родителите му се разделят и приключенският „Кол-шоп Ал Мактуб” за двама швейцарци, чийто камион аварира насред пустинята Сахара.
Късометражните филми са 18 на брой, разделени в три блока - Цветята на Корана: Близък Изток, Африка и Ориент. Прожекциите им ще бъдат в Dada Cultural Bar. Пак там на 27-ми януари Калина Ралева ще демонстрира калиграфски умения с къна, а на 29-ти ще бъде представен романът на Тахир Шах „В хиляда и една нощи”, издаден от ИК „Барака”. Авторът е добре познат на българските читатели от предишната си книга „Къщата на халифа”.
Документалната програма на фестивала включва един изключителен проект, представящ поезията на персийския мистик Джеляледдин Руми – „Сема: една завършена любов”. Среща на учени, музиканти, дервиши и други суфи-практици, които изразяват своето възхищение от Руми и неговия духовен наставник Шамс от Табриз. Преди прожекцията на филма на 21-ви януари в Червената къща ще се състои лекция-дискусия на тема „Суфизмът – пътят, който води навсякъде” с водещ Велин Белев, преподавател по арабски език и ислямска философия към Нов български университет.

Сред останалите заглавия в документалната програма са изключително забавният „Правете хумус, а не война” (Make Hummus Not War), в който австралийският режисьор Тревър Греъм се опитва да научи кой всъщност е създал хумуса и каква е тайната рецепта за приготвянето му и красивата история за Кападокия „28 дни на Луната”, в който Еда Елиф Тибет представя жителите на малкото турско селце Гьореме и невероятните гледки, които се разкриват пред очите им.
Дубай: да търсиш изкуство сред блясъка” показва едно непознато лице на града, станал символ на космическите небостъргачи в арабския свят. „Константино” пък проследява историята на един от най-уважаваните граждани в сирийския град Хомс – Дауд Константино Ал Хури, през погледа на един от внуците му, роден в Бразилия и решил да потърси корените на своя дядо, като се отправи на пътешествия из Сирия.

Своята фестивална премиера ще има новият филм на Михаел Хел „Копнеж”, проследяващ историята на майка и дъщеря в турските градове Измир и Антакия. Предишната творба на режисьора „Пресечна точка: Истанбул” беше най-гледаният филм в последното издание на фестивала „Цветята на Корана”.
Любителите на пътешествия ще могат да видят програмата „Керван сарай”, включваща 4 филма за търсачи на силни усещания, решили да се отдадат на скоростно запознаване с различните култури по света.
Благодарение на Global Vision Circle зрителите ще могат да се потопят и в загадъчния свят на музиката от Близкия Изток и Северна Африка с партитата MENAR Night на 16-ти януари в Culture Beat и Halal Night на 31-ви януари в Dada Culturаl Bar.

*Менар /произнася се и манар/ на арабски означава фар, пътеводна светлина, светило. Производна е на думата нур, която на арабски означава светлина. В български език е влязла от османотурски под формата на думата минаре или кула, която осветява пътя.

 Програмата за София може да намерите тук

По-подробна информация за филмите може да намерите в официалния сайт на фестивала.


 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)