Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НА 83 ГОДИНИ ПОЧИНА ОМАР ШАРИФ


10.07.2015  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   

Тази сутрин на 83-годишна възраст е починал ОМАР ШАРИФ - международна кинозвезда, известна най-вече с ролите си в шедьоврите на Дейвид Лийн "Лорънс Арабски" и "Доктор Живаго". Неотдавна бе разпространена информацията, че е болен от Алцхаймер.

Легендарният актьор, който е от ливанско-сирийски произход е роден на 10 април 1932 г. в Александрия (Египет) в богато католическо семейство. Израства в родния си град, където получава католическо образование.
Става кинозвезда, благодарение на участията си в мащабни международни проекти. Истинското му име е Мишел Шалхуб (Michael Shalhoub), но целият свят го знае като Омар Шариф

Завършва александрийския колеж „Виктория” и физико-математическия факултет на университета в Кайро. Пробва се в бизнеса, но съдбата му поднася неочакван подарък – шансът да попадне в света на киното. Още с първия си филм „Пламтящо слънце” (Siraa Fil-Wadi, 1953) печели не само признанието на египетските зрители, но и любовта на своята партньорка – звездата на египетското кино – Фатен Хамама (Хамамаин), за която се жени две години по-късно. Но за да може бракът им да стане факт, младият актьор приема исляма - религията на своята съпруга, както и мюсюлманско име - Омар ал-Шариф. Именно с него се прочува по целия свят. След няколко участия в комерсиални египетски продукции се появява в легендарния филм на Дейвид Лийн „Лорънс Арабски” (1962) редом до Питър О'Туул и е номиниран за „Оскар” за най-добро изпълнение на поддържаща роля.
Три години по-късно отново Лийн му поверява вече главната мъжка роля в знаменитата си екранизация по романа на Пастернак „Доктор Живаго" (1965). Тя му носи „Златен глобус” за най-добро изпълнение в драма. 
Впоследствие Омар Шариф участва в няколко скъпи холивудски филма. Огромен успех например е имал мюзикълът „Забавната лейди” (Funny Lady , 1975), в който е партньор на Барбра Стрейзанд.
През следващите две десетилетия Омар Шариф се снима предимно в приключенски и исторически суперпродукции, като „Падането на Римската империя“, „Чингис хан“, „Майерлинг“, „Златото на Маккена“, „Бесове“ и др. 

От последните му роли лично аз най-много харесвам тази във френския филм „Господин Ибрахим и цветята на корана” (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran, 2003), за която е отличен със „Сезар” (френският еквивалент на „Оскар”). 
През 2009 година излязоха още два филма с негово участие – египетско-италианският „Al Mosafer” и френско-белгийският „Забравих да ти кажа” (J'ai oublié de te dire). А миналата година се появява в още две продукции - една френска ("Un château en Italie ") и една френско-мароканска ("Rock the Casbah"). Догодина трябва да бъде завършена британската продукция на историческа тема, озаглавена "Victrix", в която изпълнява една от главните роли заедно с ... Рутгър Хауър.  
Омар Шариф е известен не само като актьор, но и като един от най-успешните международни играчи и експерти по бридж. Автор е и на няколко книги за тайните на тази сложна игра.
Той има син на име Тарик (Tarek Sharif), който е също актьор. Роден е през 1957г. и се появява на екрана за пръв път в „Доктор Живаго" в ролята на 8-годишния Юрий. Омар Шариф се развежда с неговата майка през 1974 г. и до края на живота си не се е женил повторно. Фатен Хамама напусна този свят в началото на тази година (на 17 януари) също на 83-годишна възраст. Актьорската традиция на семейството обаче продължава и в лицето на внука на Омар Шариф и Фатен Хамама, който носи и името на прочутия си дядо - Омар Шариф младши (Omar Sharif Jr.).  Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)