Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"МЛАДОСТ" НА ПАОЛО СОРЕНТИНО ТРИУМФИРА НА 28-те ЕВРОПЕЙСКИ ФИЛМОВИ НАГРАДИ


13.12.2015  Текст:  Kastel

Младост

   

"МЛАДОСТ" (LA GIOVINEZZA) е ЕВРОПЕЙСКИЯТ ФИЛМ НА ГОДИНАТА! Копродукцията на Италия, Франция, Великобритания и Швейцария бе удостоена с три награди на Европейската филмова академия: за най-добър филм, най-добър режисьор (Паоло Сорентино) и най-добър актьор (Майкъл Кейн) на състоялата се снощи в Берлин тържествена церемония. Именно този филм бе предварителният фаворит за престижните отличия със своите 5 номинации (филм, режисура, сценарий, актьор и актриса).

"ОМАРЪТ" на Йоргос Лантимос, който се съревноваваше в 4 категории (филм, режисура, сценарий и актьор) спечели само наградата за сценарий в лицето на Йоргос Лантимос и Ефтимис Филипу, а "ГЪЛЪБ, КАЦНАЛ НА КЛОН, РАЗМИШЛЯВА ЗА БИТИЕТО" на Рой Андершон, който също имаше 4 номинации (филм, режисура, сценарий и комедия) получи приз за най-добра комедия. 

С наградата на критиката (Prix FIPRESCI) за европейско откритие на годината бе отличена копродукцията на Турция, Франция, Катар и Германия "МУСТАНГ" на режисьорката Денис Гамзе Ергювен, удостоена вече с наградата "LUX" на Европейския парламент и номинирана за "Златен глобус" за най-добър неанглоезичен филм.

С отличията за най-добра европейска актриса и най-добър европейски актьор на 2015-а бяха удостоени напълно заслужено двама британци: ШАРЛОТ РАМПЛИНГ и МАЙКЪЛ КЕЙН за превъзходните им изпълнения съответно във филмите "45 години" и "Младост". Любопитно е, че 82-годишният Кейн, който е двукратен носител на "Оскар", получава за пръв път престижната европейска награда през дългогодишната си кариера. Той стана и едва третият носител на почетната награда на Европейската киноакадемия (Honorary Award of the European Film Academy President and Board) след Мануел де Оливейра и Мишел Пиколи. А 69-годишната Рамплинг бе почетена с приз за цялостно творчество.
КРИСТОФ ВАЛЦ пък бе удостоен с награда за своя принос в световното кино (European Achievement in World Cinema)

Наградата за най-добър европейски документален филм спечели копродукцията на Великобритания и САЩ "ЕЙМИ" (Amy), посветена на британската соул певица Ейми Уайнхаус (носителка на 5 награди "Грами"), починала от алкохолно отравяне едва на 27 години. 

Със своето гласуване за тазгодишните филмови награди на нашия континент членовете на Европейската филмова академия (над 3000 души) възстановиха справедливостта, отдавайки дължимото на превъзходения "Младост", който бе пренебрегнат от журито на кинофестивала в Кан. Показателно е, че спечелилият "Златна палма" френски филм "Дийпан" дори не намери място сред номинираните за европейските награди. А Паоло Сорентино повтори своя триумф от 2013-а, когато неговият филм "Великата красота" бе обявен за европейски филм на годината, самият той получи наградата за режисура, а Тони Сервило - за най-добър актьор.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ
на 28-те европейски филмови награди

EВРОПЕЙСКИ ФИЛМ НА 2015 ГОДИНА
МЛАДОСТ (LA GIOVINEZZA) - сценарист и режисьор Паоло Сорентино 

EВРОПЕЙСКА КОМЕДИЯ 2015 
ГЪЛЪБ, КАЦНАЛ НА КЛОН, РАЗМИШЛЯВА ЗА БИТИЕТО (EN DUVA SATT PÅ EN GREN OCH FUNDERADE PÅ TILLVARON) -
сценарист и режисьор Рой Андершон


EВРОПЕЙСКО ОТКРИТИЕ 2015 – Prix FIPRESCI
MУСТАНГ (MUSTANG) - реж.  Денис Гамзе Ергювен

EВРОПЕЙСКИ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ  2015
ЕЙМИ (AMY) - реж. Aзиф Кападиа  

EВРОПЕЙСКИ АНИМАЦИОНЕН ПЪЛНОМЕТРАЖЕН ФИЛМ 2015
ПЕСЕНТА НА МОРЕТО (SONG OF THE SEA) - реж. Том Мур 

EВРОПЕЙСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ  2015
ПИКНИК (PIKNIK) by Jure Pavlović

EВРОПЕЙСКИ РЕЖИСЬОР  2015

ПАОЛО СОРЕНТИНО за МЛАДОСТ (La Giovinezza)

EВРОПЕЙСКА АКТРИСА 2015
ШАРЛОТ РАМПЛИНГ в 45 ГОДИНИ (45 YEARS)

EВРОПЕЙСКИ АКТЬОР 2015
MАЙКЪЛ КЕЙН  в МЛАДОСТ (La Giovinezza)

EВРОПЕЙСКИ СЦЕНАРИСТ 2015
ЙОРГОС ЛАНТИМОС & ЕФТИМИС ФИЛИПОУ за ОМАРЪТ (THE LOBSTER) 

EВРОПЕЙСКИ ОПЕРАТОР 2015 – Prix CARLO DI PALMA
MАРТИН ГШЛАХТ за GOODNIGHT MOMMY (Ich Seh Ich Seh) 

 Пълният списък с наградите може да намерите тук.

 Източници: europeanfilmacademy.orgvariety.com
 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)