Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

МИЛЕНА ДРАВИЧ


05.10.2010  Текст:  Kastel

СТАТИИ

   

Една от най-големите сръбски актриси се казва Милена Дравич (Милена Дравић). Дълго време тя е наричана "първата дама” на югославския екран, „националната Милена”, „актрисата с хиляда лица” и др.
Родена е на 5 октомври 1940г. в Белград, Югославия. От малка се занимава с класически танци. Учи в Белградското балетно училище. През 1959г. завършва Академията за драматични изкуства в Белград.
Играе на сцените на театър „Ателие 212”.
Дебютира в киното с ролята на Мария във филма „Вратата остава отворена” (1959, реж. Франтишек Чап).
През 60-те години се превръща в една от най-популярните киноактриси на бивша Югославия. Актьорската й техника е съвършена, а благодарение на необикновения си талант за превъплъщение успява да разкрие многобройните си героини с невероятна точност и дълбочина на психологическия рисунък, рядка достоверност, изразителност и темперамент.

Играла е най-различни роли свои съвременнички, снимала се е и в много филми за югославски партизани. Сред най-забележителните й екранни превъплъщения са тези във филмите: „Излишната” (Prekobrojna,1962) на режисьора Бранко Бауер (награда „Златна арена” на югославския филмов фестивал); „Козара” (1962); „Служебно положение" (1964); „Рондо” (1966); „Утро” (1967 – награда на кинофестивала във Венеция през 1968), „Велосипедисти” (1970, награда „Сребърна арена”); "Човекът не е птица" (Covek nije tica, 1965, реж. Душан Макавеев);

В.Р. Мистерия на организма” (1971, реж. Душан Макавеев); „ Сутеска” (1973);
„Специална терапия” (1980, реж. Горан Паскалевич и Душан Ковачевич, отличена с награда на фестивала в Кан през 1982г.), „Небесна кука” (1999, реж. Любиша Самарджич).
Участвала е и в много чуждестранни продукции, като „Групов портрет с дама" (1977, Франция), „Тъмната страна на слънцето” (1997, САЩ) и др.

През 1994 година Милена Дравич е удостоена с престижната награда „Pavle Vujisić” – за изключителните си постижения в югославското кино.

В класацията на „Най-добрите сръбски актьори и актриси на ХХ век” Милена Дравич се нарежда на трето място. Някои критици я наричат балканската Ингрид Бергман, подчертавайки високото й актьорско майсторство.
Милена Дравич се е омъжвала три пъти. Сегашният й съпруг е известният сръбски актьор Драган Николич. (В тази реклама можете да видите как са изглеждали двамата преди десетина години).
 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)