Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

МИЛЧО МАНЧЕВСКИ СПЕЧЕЛИ ДВЕТЕ ОСНОВНИ НАГРАДИ НА 39-ия БЕЛГРАДСКИ ФЕСТ


09.03.2011  Текст:  Kastel

кинофестивал

   

Големият победител на 39-ия Белградски международен кинофестивал е филмът „Майки“ на македонския режисьор Милчо Манчевски, чието име свързваме най-често със знаменития „Преди дъжда“, номиниран за „Оскар“ през 1995 г.
Новатата му творба „Майки“, която бе представена на 6 март и на София Филм Фест, спечели в Белград наградата „Еритроцит“, която се дава на най-добрия филм в основния международен конкурс „Европа извън Европа“.
Известният сръбски режисьор Горан Паскалевич, който бе председател на международното жури, определило победителя, връчи лично наградата на Милчо Манчевски на церемонията по закриването на фестивала, състояла се в голямата зала на „Сава център“ на 6 март.
Според формулировката на международното жури, филмът се откроява със своето дълбоко изследване на истината и фикцията в три съвсем разнолики епизода и със смелото прекрачване на границите между фикцията и документалното, за да изтъкне чувството за продължаващото присъствие на матриархата в македонското общество.
Майки“, който е македонско-френско-българска копродукция, бе отличен и от сдружението на филмовите критици на Сърбия като най-добър филм на 39-ия Белградски Фест. Световната премиера на този четвърти игрален филм в кариерата на Манчевски се състоя по време на големия международен кинофестивал в Торонто през септември 2010 г., а за пръв път в Европа бе показан в секцията „Панорама“ на 61-ия кинофестивал в Берлин. След София Филм Фест „Майки“ продължава своето шествие по световните фестивали – във Варшава, Кливлънд, Истанбул, Вилнюс, Гоа, Пула и др.

Само два дни след награждаването си в Белград Милчо Манчевски даде пресконференция в София за своя филм, който е сред претендентите за наградата за най-добър балкански филм на София Филм Фест.
Тази година тя ще бъде връчена лично от носителя на „Оскар“ за филма „Ничия земя“ Данис Танович, който ще представи своя най-нов филм „Цирк Колумбия“ на 12 март в зала 1 на НДК - веднага след церемонията по раздаване на фестивалните отличия.

Филмът на Милчо Манчевски е изграден от два игрални епизода плюс един документален за серия от жестоки убийства и насилия над възрастни жени в Кичево, извършени преди няколко години. Македонската действителност, която виждаме на екрана е потискаща и грозна, като облика на днешно Скопие. Режисьорът споделя, че изследва проблема за истината и лъжата, което е обяснимо, като се има предвид тоталното объркване в обществото, основано върху лъжата и отричането от своето минало.
Източник:  Официалният сайт на 39-ия Белградски кинофестивал.Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)