Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

МАРЛЕН ДИТРИХ и ЖАН ГАБЕН


25.08.2011  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   

Марлен Дитрих винаги е била сред най-скандалните звезди в световното кино, сменяща своите любовници като носните си кърпички. Понякога въртяла на пръста си няколко партньора (и партньорки също!) едновременно, без да се смущава нито от дъщеря си, нито от статуса си на омъжена жена. Срещата с Жан Габен обаче променя много неща. Това е може би най-истинската любов на „синия ангел“ (така се казва филмът, прославил Марлен по целия свят). Не е ясно точно как се запознава с френската звезда. Най-разпространена е версията за случайна среща в нюйоркско кафене, на която присъствал и Хемингуей, близък приятел на актрисата...Но според други източници, тя си поставя за цел да се сближи с Габен още щом научава, че ще пристигне в Америка. Дори моли съпруга си да научи повече подробности, признавайки му, че силно желае да се запознае с французина.
Марлен се омъжва едва 21-годишна за германския режисьор Рудолф Зибер, който мечтае да я направи велика актриса. Към момента на срещата си с Габен вече е над 40-годишна. Със съпруга си отдавна поддържа само дружески отношения и макар че официално все още са мъж и жена - двамата водят съвсем свободен начин на живот.

Жан Габен пристига в Холивуд, бягайки от германската окупация на Париж. Дитрих му помага да се устрои в Лос Анджелис. Французинът е покорен още в мига, в който я чува по телефона. Характерният глас на Марлен винаги е бил сред неотразимите й оръжия за съблазняване.
Учудващо е как грубоватият и не особено красив френски актьор, когото недолюбват в Холивуд, се превръща в идеал за тази изтънчена актриса. Но именно любовта си към този човек тя носи в себе си до края на своя бурен живот...

           РОМАНЪТ МЕЖДУ ГАБЕН И ДИТРИХ
обаче подлага на сериозно изпитание разглезената звезда. Редом до този силен човек своенравната мъжемелачка се превръща за всеобща изненада на всички в покорна домакиня. Тя, която е привикнала да бъде в центъра на шумни компании, наема малка къща, където се опитва да усвои тайните на френското кулинарно изкуство. Научава се да говори с акцента на Габен, възприема навиците му и ... почти забравя за киното. От снимачните площадки често изпращат хора да я търсят, които я откриват в кухнята с готварска книга в ръце. Марлен е буквално обсебена от желанието да направи по-приятно пребиваването на своя любим в Америка.
Но не всичко в отношенията им е толкова идилично. Габен, който бил доста ревнив, често в пристъп на ярост си позволява да я удря, заплашвайки я, че ще я напусне. Той ненавижда всичко американско, не му върви в кариерата и се терзае от мисълта, че е на безопасно място, точно когато родината му преживява най-тежки изпитания. В края на краищата, решава да замине на фронта, постъпвайки през 1943 г. като танкист в армията на Де Гол. Не го спира дори и новината за бременността на Марлен.
Тогава Дитрих прави аборт, анулира холивудските си контракти, разпродава част от имуществото си, за да обезпечи официалното си семейство и също заминава за Европа заедно с трупа фронтови артисти. В униформата на войник от американската армия тя забавлява с песни и танци хиляди военнослужещи. Попада и в Алжир, където за малко пътищата им с Габен се пресичат. Почти две години гастролира с концерти в близост до фронтовите линии. По време на Арденската операция оцелява по чудо. Трупата й е прехвърлена във Франция, после в Италия, откъдето се прибира в САЩ.
По време на поредното турне във Франция през 1944 г. среща отново своя любим, уверявайки го в искрената си любов.
     ОПИТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ВРЪЗКАТА
След войната Марлен Дитрих се завръща в Ню Йорк, където я очаква законният й съпруг, а Габен остава в родината си. Актрисата обаче не издържа дълго така и скоро заминава при него. Въпреки своите 45 години, тя все още е много привлекателна и привлича мъжките погледи, което ревнивият Габен трудно понася.
Във Франция двамата се снимат във филма „Мартин Руманяк“, който се оказва пълен провал. Силно раздразнен от неуспеха, както и от многобройните поклонници на Марлен, измъчваният от ревност французин я изправя пред избор – или официален брак, или раздяла завинаги. Но навикът й да бъде свободна надделява над любовта. А и точно в този момент получава предложение да се снима във филм на Paramount. Тя умолява Габен да я чака и буквално избягва, без да отговори на ултиматума му. За тази постъпка ще съжалява през целия си оставащ живот.
                    ОКОНЧАТЕЛНАТА РАЗДЯЛА
През юли 1946 г. Марлен получава писмо от своя любим, в което той я уведомява за решението си да скъсат завинаги. „Чувствам, че те загубих, колкото и добре да ни беше заедно. Винаги ще си спомням за теб с огромно съжаление.“
Скоро след това Жан Габен се оженва за манекенката Доминик Фурие, която го дарява с това, за което винаги е мечтал: три деца и спокоен семеен живот.
Но Марлен не може да се примири с ролята на изоставена жена. Връща се отново в Париж, наема апартамент близо до мястото, където живее Габен със своето семейство и го отрупва с писма, в които го моли да се срещнат.
Накрая двамата се озовават по едно и също време в едно от парижките кафенета. Марлен преминава на сантиметри от масата на Габен, който не й обръща никакво внимание...
                          ГОДИНИТЕ НА САМОТА
Всичките си години след раздялата си с френския актьор Марлен Дитрих прекарва в самота. И когато през 1976-а научава за смъртта на Габен, тя на всеослушание се провъзгласява за негова вдовица. Оказва се, че никога не е преставала да го обича. Любов, на която е способен само един „син ангел“.


Източник: моята статия за Марлен Дитрих и Жан Габен във в. "ТВ Сага" от 25.08.2011

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)