Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

МАРИАН ФЕЙТФУЛ СТАНА НА 64


29.12.2010  Текст:  Kastel

Джуд Лоу

   

64 години навърши Мариан Фейтфул - прочута британска певица и актриса. Тя например играе във филма „Шопинг” (1994), с който Джуд Лоу дебютира на големия екран. Интересно е, че и тя като Лоу е родена на 29 декември, но цели 26 години по-рано.
Сред последните филми с нейно участие се откроява „Ирина Палм” (2007), в който тя изпълнява превъзходно главната роля. Още с представянето му на кинофестивала в Берлин този филм става зрителски хит и заслужено печели наградата на публиката, връчвана от големия всекидневник „Берлинер Моргенпост”.
Мариан Фейтфул се превъплъщава във възрастна жена, която иска на всяка цена да намери пари за лечението на своя внук. И с цялата си наивност се хваща на работа в секс клуб в Сохо – място за особени „ръчни услуги”, с които са обслужвани мераклиите през специална дупка в стената. Героинята й обаче се оказва невероятно даровита за новия си занаят и бързо припечелва нужните й пари. Неин партньор в тази разтърсваща драма за оцеляването на малкия човек е Мики Манойлович.
Мариан Фейтфул се прославя още през 60-те години на миналия век като поп певица, но и с интимните си връзки с членовете на легендарната група „Ролинг Стоунс” и по-специално с Мик Джагър, както и със зависимостта си от наркотиците.
Родена е на 29 декември 1946г. Хемпстед, Великобритания.
Баща й е британски офицер и преподавател в колеж, а майка й - баронеса от династията на Хабсбургите, австрийска еврейка от Виена. Като млада се занимавала с балет и дори работила с Бертолт Брехт и Курт Вайл.
Мариан се прочува още съвсем млада в Европа и САЩ като изпълнителка на вокала в хита „As Tears Go By” (1964) на „Ролинг Стоунс”. През 1979-а - след близо десетгодишно прекъсване, възобновява музикалната си кариера с албума си „Broken English”.
Тогава започва и нейното освобождение от наркотичната зависимост и началото на нов възход не само в сферата на музиката, но също така в театъра и киното. Успява напълно да се отърси от дрогата през 1987г. През 90-те работи с млади музиканти от групите „Pulp” и “Metallica” (песента „The Memory Remains”). През 1997г. заедно с авангардната банда „Oxbow” Мариан Фейтфул записва кавър версия на шлагера „Insane Asylum”, изпълняван от кралицата на блуса Коко Тейлър.
През 2004 г. излиза албумът й „Before the Poison”, над който работи с прочути музиканти като Ник Кейв и P J Harvey. Преди 4 години успява да се пребори с рак на гърдата.
Мариан Фейтфул се е снимала в доста филми, но може би едно от най-забележителните й превъплъщения на екрана е във филма „Ирина Палм”.
Любопитното е, че от филмите, в които е участвала, се откроява и „I’ll Never Forget What’s 'is Name” (1967) с това, че в него за пръв път в британското кино е употребена думата „fuck”.
През тази година и следващата година предстои да бъдат завършени три нови филма с нея, като „Faces in the Crowd”, „Belle du Seigneur” и „Wave”.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)