Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

МАКС ФОН СЮДОВ И ОМАР ШАРИФ - ЗВЕЗДИ СЪС СХОДНИ СЪДБИ


10.04.2014  Текст:  Красимир Кастелов

Пеле завоевателят

   

На днешна дата (10 април), но с разлика от три години, са родени две легендарни кинозвезди, които са се снимали (и още го правят!) с огромен успех в много международни продукции на различни езици от родния им.

По-възрастният от двамата е шведският актьор Макс фон Cюдов, който днес навършва 85 години. Той се прочува най-напред с изключителните си роли в някои от ранните шедьоври на своя велик сънародник Ингмар Бергман. Особено се откроява знаменитото му превъплъщение в образа на Рицаря, който играе шах със Смъртта във филма "Седмия печат" (1956).
Впоследствие Макс фон Сюдоф се снима с успех в много европейски и американски продукции и дори в средата на 70-те години гастролира на сцената на Бродуей. Неговият международен репертоар е просто необятен – участвал е в над 140 филма под режисурата на световни майстори на киното от различни националности, като Франческо Рози („Височайши трупове”,1976), Валерио Дзурлини („Татарската пустиня”, 1976), Бертран Таверние („Смърт на живо”, 1980), Андрей Кончаловски („Дует за солистка”, 1986), Вим Вендерс („До края на света”, 1991), Стивън Спилбърг („Специален доклад”, 2002) и др. 
За ролята си във филма на датския режисьор Биле Аугуст „Пеле-завоевателят” (1987) е номиниран за „Оскар”. През същата година самият той дебютира като режисьор с „Катинка” (Ved vejen). 
Последният път, когато го гледах на големия екран бе в „Злокобен остров” на Мартин Скорсезе, а също и в „Робин Худ” на Ридли Скот, в който изпълнявя една от централните роли.
Благодарение на интернет успях да го видя и в "Ужасно силно и адски близо" (Extremely Loud and Incredibly Close, 2011) на големия майстор на екранизациите Стивън Долдри, когото познаваме от великолепните му филми: „Били Елиът”, „Часовете” и „Четецът”. Най-новият филм с негово участие е английската продукция "The Letters" на режисьора Уилям Райъд, в който играе още прочутият холандски актьор Рутгър Хауър, навършил в неотдавна 70 години.  

Също на 10 април, но с три години след Макс фон Сюдоф, е роден друг легендарен актьор, който подобно на знаменития си шведски колега се прославя с участията си в мащабни международни проекти. Неговото истинско име е Мишел Шалхуб, но целият свят го знае като Омар Шариф. Израства в Александрия (Египет) и независимо от ливанско-сирийските им корени, неговите родители решават да му дадат католическо образование. 
Завършва александрийския колеж „Виктория” и физико-математическия факултет на университета в Кайро. Пробва се в бизнеса, но съдбата му поднася неочакван подарък – шансът да попадне в света на киното. Още с първия си филм „Пламтящо слънце” (Siraa Fil-Wadi, 1953) печели не само признанието на египетските зрители, но и любовта на своята партньорка – звездата на египетското кино – Фатен Хамама (Хамамаин), за която се жени две години по-късно. И тъй като тя изповядвала исляма, на младия актьор се налага да си избере второ мюсюлманско име - Омар ал-Шариф. Именно под този артистичен псевдоним скоро се прочува по целия свят. След няколко участия в комерсиални египетски продукции се появява в легендарния филм на Дейвид Лийн „Лорънс Арабски” (1962) редом до Питър О'Туул и е номиниран за „Оскар” за най-добро изпълнение на поддържаща роля.
Три години по-късно отново Лийн му поверява главната мъжка роля в знаменитата си екранизация по романа на Пастернак „Доктор Живаго" (1965). Тя му носи „Златен глобус” за най-добро изпълнение в драма и го превръща в международна звезда. 
Впоследствие Омар Шариф участва в няколко скъпи холивудски филма. Огромен успех, например, имал мюзикълът „Забавната лейди” (Funny Lady ,1975), в който е партньор на Барбра Стрейзанд.
През следващите две десетилетия Омар Шариф се снима предимно в приключенски и исторически суперпродукции, като „Падането на Римската империя“, „Чингис хан“, „Майерлинг“, „Златото на Маккена“, „Бесове“ и др. (Вижте тук откъси от някои по-късни холивудски филми с негово участие)
Сред последните му роли лично аз много харесвам тази във френския филм „Господин Ибрахим и цветята на корана” (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran, 2003), за която е отличен със „Сезар” (френският еквивалент на „Оскар”). 
През 2009 година излязоха още два филма с негово участие – египетско-италианският „Al Mosafer” и френско-белгийският „Забравих да ти кажа” (J'ai oublié de te dire). А миналата година се появява в още две продукции - една френска ("Un château en Italie ") и една френско-мароканска ("Rock the Casbah"). Догодина трябва да бъде завършена британската продукция на историческа тема, озаглавена "Victrix", в която изпълнява една от главните роли заедно с ... Рутгър Хауър.  
Омар Шариф е известен не само като актьор, но и като един от най-успешните международни играчи и експерти по бридж. Автор е и на няколко книги за тайните на тази сложна игра.

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)