Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЛОРЪНС ОЛИВИЕ


22.05.2011  Текст:  Красимир Кастелов

Лорънс Оливие

   

На днешната дата (22 май) преди 104 години е роден един от най-великите актьори и режисьори, записал със златни букви в историята и на театъра, и на киното своето име не само на блестящ изпълнител и оригинален интерпретатор на безсмъртни шекспирови образи, като Ричард III, Хамлет, Отело и други, но и като великолепен кинорежисьор, заснел някои от най-добрите екранизации по Шекспир.

Безспорно постижение и отличителна особеност в актьорския почерк на Оливие е съчетанието между разкрепостеността и емоционалността на американската театрална школа с безупречното владеене на тялото и гласа, характерни за английската театрална традиция. Благодарение на своето безгранично въображение, Оливие като актьор винаги е успявал да намира нестандартни решения, например в сцените на смърт: опасният скок на Хамлет срещу Клавдий, предсмъртните конвулсии на Ричард III и др. Също толкова дръзко Оливие си служи и с гласа, например в края на речта на краля в деня на св. Криспин („Хенри V”).

Лорънс Оливие е роден на 22 май 1907 в Доркинг (Англия). През 1924–1925 г. изкарва курс по актьорско майсторство в оксфордската школа по дикция и драматично изкуство. На тридесет години вече е водещ изпълнител на шекспирови роли в прочутия театър „Олд Вик”.
Световната слава обаче идва с филмите „Хенри V”, „Хамлет” (награда «Оскар», 1948) и „Ричард III”, на които е едновременно и режисьор, и изпълнител на главните роли. Впрочем Лорънс Оливие е номиниран общо 10 пъти за „Оскар” като актьор, но е печелил престижната статуетка само веднъж – през 1949 г. за ролята си в „Хамлет”.
Сред най-запомнящите му превъплъщения в шеспирови екранизации е и това във филма на Орсън Уелс „Среднощни камбани” (Chimes at Midnight, 1966); известен още и под заглавието Фалстаф.
Сред филмите, в които е участвал се открояват още „Брулени хълмове” (реж. Уилям Уайлър, 1939), Ребека (реж. Алфред Хичкок, 1940), Спартак (реж. Стенли Кубрик, 1960), „Sleuth”(реж. Джоузеф Манкевич, 1972), Маратонецът (реж. Джон Шлезинджър,1976) и „Момчетата от Бразилия”(реж. Франклин Шафнър, 1978).

Лорънс Оливие се е женил три пъти. С първата си съпруга Джил Езмънд живее от 1930 до 1940 и има едно дете. През 1940г. се жени за актрисата Вивиан Лий, прославила се само година по-рано с изпълнението на главната роля в „Отнесени от вихъра”. И този брак не е от най-сполучливите, въпреки продължителността му (21 години) Двамата обаче често играят заедно на сцената. Снимат се и във филма „Лейди Хамилтън” (реж. Александър Корда, 1941).

Третият брак на Оливие е също с актриса – не по-малко прочутата от него Джоан Плоурайт. Той продължил от 1961г. до смъртта му и през това време той става баща три пъти.

През 1947 г. Оливие получава рицарско звание и оттогава е наричан „сър Лорънс Оливие”. През 1962 г. е назначен за директор на Националния шекспиров театър. Оливие е първият актьор, получил пожизнено перство през 1970 г., когато получава званието барон Оливие Брайтънски. През 1982 г. излиза неговата автобиография „Изповеди на актьора” (Confessions of an Actor). Умира в своя дом в Стейнинг (Западен Съсекс) на 11 юли 1989 г.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)