Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/A Light in the Fog

   

A Light in the Fog
Светлина в мъглата

Documentary & Experimental Film Center / Pozor company

Иран, 2009, 72 мин.

реж.: Панахбаркода Резаи (Panahbarkhoda Rezaee)

В ролите: Париваш Назаривех, Масуд Хешмат, Берхуз Жалили

Жанр: драма

Официален сайт:


Премиера на: 01.01.1970

Анотация

Пълнометражен дебют на Панахбаркода Резаи, който снима в забравено иранско селце, високо в планините, където мъглата рядко се вдига. Там, далеч от хорската глъч живеят Рана и възрастният й баща. Старецът бавно отброява дните до своята смърт, а Рана живее в очакване на своя любим Хабиб, който изчезва по време на ирано-иракската война. Единственият им съсед е продавачът Рахмат, който се надява Рана да приеме предложението му за брак. Дните бавно отминават, а от изчезналия съпруг няма никаква вест. Бащата на Рана вярва, че тя ще преодолее мъката по Хабиб и ще приеме предложението на Рахмат.
Кадрите са дълги, приличат на произведения на изкуството, на моменти имаш чувството, че разлистваш албум с красиво нарисувани пейзажи. Гледаш ги дълго, отброяваш пъстрите листа обагрили планината през есента и се напрягаш да съзреш картината отвъд гъстата мъгла през зимата.
В продължение на минути зрителите плътно следят действията на Рана и баща й. Чувстват студа от пронизващия планински вятър и топлината от едва мъждукащия фитил на маслената лампа. И се пренасят в един отдавна забравен свят. Свят, в който родителите са най-святото за децата, свят, в който оставаш завинаги верен на любимия, свят, в който единственият твой съдник е Всевишният и само Неговата помощ може да очакваш.

Награди

  • „Златна Афродита“ за най-добър филм на Варненския кинофестивал „Любовта е лудост“ (2010).
  • Номинация за най-добра операторска работа в лицето на Ali Mohammad Ghasemi за Asia Pacific Screen Award

 


      

Подобни публикации