Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЛЕКАРИ УМЪРТВЯВАТ КУЛТУРАТА ПО ПОРЪЧКА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ


02.12.2010  

НОВИНИ

   

И така, ножът опря до кокала както се казва. Защото за онова, което се случва с културата и по-специално с киното в тази държава не може да има друго сравнение. Наглед дребната поправка в §.83 на Закона за филмовата индустрия е толкова нагъл и симптоматичен ход от страна на управляващите, че просто нямам думи да изразя възмущението си. Става въпрос за съвсем „леко” изменение в чл.17, който гласи, цитирам:
„Ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България се предвижда:
1. (изм. - ДВ, бр. 98 от 2007 г., в сила от 01.01.2009 г.) субсидия за агенцията, чийто годишен размер не може да бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 7 игрални филма, 14 пълнометражни документални филма и 160 минути анимация.”
Е, добре, вижте сега как го променят:
„Чл.17.  Ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България ПРИ ВЪЗМОЖНОСТ се предвиждат:
субсидия за агенцията, чийто годишен размер се определя на базата на сумата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно ДО 7 игрални филма, ДО 14 документални филма и ДО 160 минути анимация.

Три думички само, но каква издевателска и безобразно нагла манипулация са те със закона! Защото така българската държава на практика си измива ръцете от задължението да финансира български филми. И още нещо – така се отнема възможността на кинотворците да я съдят, ако законът не се изпълнява. Какво друго, ако не стъпка към диктатура е промяната на закони по начин, отнемащ възможността ни да водим дела срещу държавата, когато тя не спазва поети ангажименти за развитието на културата в това общество?

Протестите на хората от киногилдията започнаха още преди фестивала на българския игрален филм, проведен през октомври във Варна. Но там те се изразиха по странен, бих го нарекъл Пилатовски начин за измиване на съвестта. Вместо да бойкотират фестивала чрез оттеглянето на своите филми, те се задоволиха с апели за достойно отношение към националното кино, които естествено не само не бяха чути, но се стигна и до въпросната срамна законодателна промяна.
Да не забравяме, че преди доста години във Франция целият културен елит се надигна срещу тогавашния министър на културата – великия Андре Малро – за това, че е уволнил основателя на националната им филмотека Анри Ланглоа. А малко по-късно подетата от Жан-Люк Годар и Франсоа Трюфо кампания доведе до прекратяването на кинофестивала в Кан, който не е обикновен национален форум, а най-голямото световно събитие в света на киното.
Благодарение на тази драстична протестна акция през следващата година бяха направени много съществени промени в организацията на обуржоазилия се фестивал, включително тогава бе създадена и т.нар. Петнайсетдневка на режисьорите, която даде възможност за включване в програмата на нови и оригинално заснети филми, разчупващи наложилите се канони.
А у нас какво стана?
Министърът на културата не само че не се стресна от протестите, но си позволи да намекне, че ако кинаджиите продължат да протестират - може да им се случи нещо по-неприятно – да се промени самият закон, определящ субсидията за кино. Това си беше откровена закана, която премина покрай ушите ни без никаква реакция.
И тази закана се изпълни, но забележете – по инициатива на трима лекари (депутатите от ГЕРБ д-р Анатолий Йорданов, д-р Красимира Симеонова и д-р Станка Шайлекова), които внесоха между първо и второ четене предложение за поправка в Закона за държавния бюджет на Република България за 2011г., предлагащ горепосочената „мъничка” промяна в член 17 от Закона за филмовата индустрия.
Какво означава това? Ами просто, че никой компетентен човек, който е свързан по някакъв начин с киногилдията в България не се е осмелил да участва в поръчковото убийство на културата. Затова са опрели до лекарите (случайно ли?), за да извършат те въпросната хирургическа интервенция спрямо закона.Коментари (0)