Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КУЕНТИН ТАРАНТИНО


29.03.2012  Текст:  Красимир Кастелов

Криминале

   

Куентин Тарантино - „ужасното дете“ на Холивуд - навърши на 27 март 49 години. Свикнали сме да свързваме името му с филми, като „Криминале“ и „Убий Бил“, но е добре да знаем, че вече е режисирал 17 филма (вкл. и късометражните), написал е сценарии за двайсет, снимал се е като актьор в 29, участвал е като продуцент в реализирането на още 20 заглавия. И се е превърнал толкова млад в истинска кинолегенда, която отчасти е съчинена от него самия.
На многобройните му поклонници, например, се харесва страшно историята за това, как никому неизвестният младеж, работещ във видеотека, който при това няма образование, превзема с гръм и трясък Холивуд, предизвиквайки с филма си  всеобщо възхищение. Че наистина го е сторил, не подлежи на съмнение, но не е вярно, че успява внезапно и лесно. „Криминале“ е неговият четвърти филм, излязъл по екраните, когато Тарантино е вече на 31 години.
Действително Куентин обиква киното от съвсем малък – още когато ходел на кино с майка си, при това Кони Макхю (Connie McHugh), която го ражда едва 16-годишна, фактически е била още тинейджър по онова време. Родния си баща не познава и никога, според собствените му думи, не го е виждал. Известно е само, че е бил актьор и музикант, подобно на вторият му баща Кърт Заступил (Curt Zastoupil), който се заема с неговото възпитание.
Куентин Тарантино е роден в „некинематографическия“ (по думите на Били Боб Торнтън) щат Тенеси, в град Ноксвил. Но за негов късмет, майка му се премества да живее с втория му баща в едно от предградията на Лос Анджелис. Расте заедно с двете си сестри и брат, които са по-малки от него. 
Зарязва училище като тинейджър. Първоначално продава билети в порнокино, а впоследствие постъпва във видеотека. Ето защо повечето от работещите в сферата на видеоразпространението винаги го възриемат като един от тях. Но това не означава, че Куентин усвоява професията само чрез гледане на филми. Той посещава вечерни курсове по актьорско майсторство, водени от известния актьор Джеймс Бест. Това, естествено, не е нюйоркското Актърс студио на Ли Страсбърг, но все пак е много повече от нищо.
Прекрасен познавач на киното, страстно обичащ да води дълги разговори за любимите си филми, Тарантино постепенно се обгражда с приятели, които подобно на него са побъркани на тема кино. Сред тях са Крейг Хеймън, Катрин Джеймс, Роджър Айвъри и др. А някои, като Лоурънс Бендър, например, дори вече били успели да снимат по нещо. За това мечтаел и Куентин, който замисля комедията „Рожденият ден на най-добрия ми приятел“. Събира някак си малко пари, но, за съжаление, филмът не излиза на бял свят, защото една трета от него изгаря в пожар. Подобен фалстарт би отчаял всеки друг, но не и Тарантино, който фанатично вярвал в себе си.
Започва да се снима като актьор в епизодични роли във филми и сериали, понякога само ги озвучава, друг път съчинява сценарии, които съвсем нямат за цел да описват борбата на доброто със злото, а по-скоро разкриват сблъсъка между лошото и ужасното, при това и едното, и другото, са представени от начеващия сценарист с огромна симпатия.
Това важи особено за дебютния му игрален филм „Глутница кучета“, излязъл през 1992г., както и за заснетите по негови сценарии „Истински романс“ и „Родени убийци“ от прочутите Тони Скот и Оливър Стоун, предизвикали голям зрителски интерес.
Но оглушителният успех на „Криминале“ изненадва всички. Тарантино получава „Златна палма“ на кинофестивала в Кан през 1994 г., а няколко месеца по-късно и „Оскар“ за най-добър сценарий, въпреки че филмът му е номиниран в 7 категории. Но на церемонията по връчване на наградите на Американската филмова академия в началото на 1995 г. големият победител е филмът на Робърт Земекис „Форест Гъмп“.
„Криминале“ обаче оказва далеч по-голямо влияние върху развитието на киното, предизвиквайки вълна от подражатели сред създателите на филми не само в САЩ, но и по целия свят. И до днес именно това е най-известният филм на Тарантино, класиран на 4-то място в топ 250 в IMDB - най-големият сайт за кино в света. „Криминале“ се нарежда и сред най-касовите филми в историята на американското кино, защото приходите от разпространението му по света възлизат на $213,9 млн., а бюджетните разходи са едва $8 млн.
Впоследствие Тарантино снима още няколко филма, най-успешни сред които се оказват: „Убий Бил 1“ ( $178,3 млн. приходи), „Убий Бил 2“ ($149,5 млн. приходи) и „Гадни копилета“ ($321,4 приходи, при $70 млн. разходи). В качеството си на продуцент Куентин Тарантино успешно разпространява в САЩ редица азиатски филми, които се прожектират под наслов „Куентин Тарантино представя“.

По обобщени данни на най-големите англоезични сайтове за кино, днес Тарантино е най-известният кинорежисьор на света, което доказва и с последния си засега филм („Гадни копилета“), който освен милионните приходи, носи и един „Оскар“ за актьорското изпълнение на Кристоф Валц.

Сега всички очакваме новия филм на Тарантино „ОСВОБОДЕНИЯТ ДЖАНГО“ (Django Unchained), който би трябвало да излезе по екраните до края на годината. Главният му герой е освободен роб (Джейми Фокс), който издирва своята жена - също робиня. Помога му един германец д-р Кинг Шулц (Кристоф Валц), ненавиждащ расизма и робството. Келвин Кенди (Леонардо Ди Каприо) е робовладелецът, който държи съпругата на Джанго (Кери Уошингтън). В останалите роли предстои да видим Джоузеф Гордън-Левит, Самуел Джаксън, Саша Барън Коен и др. Този път Тарантино изпробва силите си в уестърна, отдавайки почит на незабравимия Серджо Леоне.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)