Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КОСТА-ГАВРАС ЩЕ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА НА СОФИЯ НА ПРЕДСТОЯЩИЯ 17-ти СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


26.02.2013  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Десет дни преди началото на поредното 17-то издание на международния София филм фест се състоя традиционната пресконференция, на която бе съобщено, че освен Ицхак Финци, Паоло Тавиани и Йос Стелинг, наградата на София за принос към киноизкуството ще получи лично и прочутият френски режисьор от гръцки произход Коста-Гаврас.
Той е носител на множество награди от престижни кинофестивали, сред които „Оскар”, „Златна палма” и „Златна мечка”. Броени дни след като навърши 80-години, Коста-Гаврас ще представи пред столичната фестивална публика своя най-нов филм „
Капитал”, номиниран за „Златна раковина” на последния фестивал в Сан Себастиан.

Вече е известна и окончателната програма на 17-ия София Филм Фест, в рамките на която ще бъдат представени над 200 игрални, документални и късометражни филми. Селектираните творби ще бъдат показани в познатите ни от предишни издания на фестивала рубрики: Международен конкурс за първи и втори филм, Големите награди, Киното днес – Големите майстори, Киното утре – Големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм и др.

Наградата на София ще бъде връчена също и на Ицхак Финци, любим актьор на поколения зрители, който има над 70 филмови роли в кариерата си. В негова чест ще бъдат прожектирани „Преброяване на дивите зайци” и премиерният късометражен филм „Вера”, който ще видим на специална прожекция в Дома на киното.
Известният холандски режисьор, сценарист и продуцент Йос Стелинг ще пристигне в София, за да получи Наградата на София за приноса си към киноизкуството, както и да представи най-новия си филм „Момичето и Смъртта”.
Големите италиански майстори Паоло и Виторио Тавиани, които са сред малкото живи легенди на световното кино, също ще бъдат удостоени с почетния приз за своето изключително кинематографично творчество. Паоло Тавиани и съпругата му Лина Нери Тавиани ще представят в София филма-носител на „Златна мечка” от Берлинале ’2012 „Цезар трябва да умре”.
Със съдействието на Италианския културен институт в програмата на фестивала е включена и ретроспектива от 13 заглавия на братя Тавиани, която ще се проведе преди официалното откриване на София Филм Фест в Дома на киното.

Фестивалът се открива официално на 7 март със световната премиера на документалния филм „Витоша” на Любомир Младенов, посветен на планината-оазис, разположена в покрайнините на София, но също и на гражданското общество, което винаги е готово да отстоява екологичната кауза. 

Официалното закриване на международната програма на 17 март в зала 1 на НДК ще стане с прожекция на новата творба на Михаел ХанекеЛюбов”, отличена току-що с „Оскар“ за неанглоезичен филм, както и със „Златна палма” на последния кинофестивал в Кан, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 награди „Сезар” (френският „Оскар“), 2 награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) и 4 награди на Европейската филмова академия.

В това издание на СФФ към групата на фестивалните кина се присъединява и Червената къща, където ще се прожектират филмите от конкурсната програма за документално кино. На 10 март там ще бъде официалното й откриване с чешкия „Лична вселена” на Хелена Тршестикова, чиято по-ранна лента „Рене” бе удостоена с отличието за най-добър документален филм на СФФ през 2009 г. За пръв път наградата за най-добър филм в тази надпревара ще бъде осигурена от международния кинофестивал „Милениум”, а за втора поредна година в рамките на София Филм Фест ще бъде представена и специална програма от 6 заглавия, избрани от документалния кинофестивал в Брюксел, които също ще гледаме в Червената къща.

За трета поредна година два премиерни български филма ще се състезават в Международния конкурс за игрално кино, в който по регламент могат да участват само с дебютен или с втори филм кинематографисти от цял свят.

Международно жури ще оценява 12-те филма от тази конкурсна програма, както и 12-те кандидати за наградата за български късометражен филм. Негов председател е турската режисьорка Йешим Устаоглу, а членове са: Ада Кондееску (актриса от Румъния), Мирослав Момчилович (режисьор, Сърбия), Константин Божанов (режисьор, България) и Майк Дауни (продуцент, Великобритания).

Ще бъдат присъдени традиционните за СФФ награди за най-добър филм, най-добър режисьор, специална награда на журито, на международната кинокритика (ФИПРЕССИ), на публиката, „КCB Синелабс България” за най-добър български игрален филм.

Наградата за най-добър балкански филм ще бъде определена от тричленно жури в състав Дюри Дърст (Унгария, продуцент, двукратен носител на „Златна палма” в Кан за късометражен филм), Дени Коте (Канада, режисьор, току-що спечелил Специалната награда на журито „Алфред Бауер” на Берлинале) и Росица Вълканова (България, продуцент). Отделно жури ще определи и Наградата за най-добър документален филм: Каарле Яхо (Финландия, продуцент), Инес Василиевич (Хърватия, продуцент) и Илиян Метев (България, режисьор).

За първи път ще бъде присъдена Награда за най-добър български късометражен филм, която се осигурява от Фондация „Роберт Бош”, „Чучков Брадърс”, „Камера” и LVT. Селекционната комисия в състав: Светослав Драганов – режисьор, Петя Александрова – кинокритик, и Неда Морфова – режисьор, носител на наградата Jameson за 2012, определи 12-те финалиста в конкурса. Кой от филмите ще получи наградата за 2013 – това ще прецени международното жури.

В партньорство с Министерството на културата, Посолството на Израел, Българската национална филмотека и Държавният културен институт към Министерство на външните работи подготвяме две събития, свързани с подписването на договора за сътрудничество в областта на кинематографията на двете страни (Фокус Израел) и 70-годишнината от спасяването на българските евреи.
В програмата „Фокус Израел” на София Филм Фест’2013 са включени 8 заглавия: военната драма „Бофор”, документалната анимация „Валс с Башир”, историческия епос „Долината на смелите”, драмата „Мениджър човешки ресурси”, комедията „Според размера”, младежката история „Ще бягаш ли с мен?”, семейната драма „Вместо нея” и селектираният в конкурсната програма „Шаркия”.
Програмата „Оптимистите – 70 години от спасяването на българските евреи” обединява други 10 игрални и документални заглавия, свързани с Холокоста и спасяването на българските евреи. Сред тях са два филма на Джаки Комфорти, който очакваме като специален гост на събитието – „Оптимистите“ и премиерния за България „Балкански джаз“, както и програма от класически български филми по темата от „Звезди“ насам.

В рамките на 17-ия София Филм Фест публиката ще преживее за първи път на 3D вълнуващи природни картини, приключения из животинския свят и екстремни забавления от телевизионната вселена на Нешънъл Джиографик. „Боен клуб – Азия”, „Бялата мечка”, „Извънземни от дъното – Огънят на сътворението” и „Сурикати” ще очакват своята любознателна публика в залата на Дома на киното, която отвори врати след ремонта с нов дигитален и 3D образ. Специален гост ще бъде авторът на „Бялата мечка” Адам Равеч - режисьор, водолаз, пътешественик, изследовател на дивата природа, участник в много проекти, отвели го до най-отдалечените краища на земята.

Благодарение на традиционното дългогодишно сътрудничество между Британски съвет и София Филм Фест, българската публика ще има възможност да гледа над 15 кинозаглавия, разпределени в различните рубрики на фестивалната програма, чиято кулминация са Британската гала – филмът „Ангелският дял” на режисьора Кен Лоуч, и двете панорами „Тони Палмър Рок” и „Тони Палмър Класика”, които включват 8 музикални заглавия на класика на световното музикално кино Тони Палмър, който ще представи на световна премиера последния си филм „Ноктюрно”, посветен на 100-годишнината на Бенджамин Бритън, както и монументалния „Вагнер”, чиято прожекция в София се посвещава на 200-годишнината от рождението на великия композитор.

Други специални събития на София Филм Фест 2013 са Норвежката гала с прожекцията на филма „Кон-Тики” на Йоаким Ронинг и Еспен Сандберг, посветен на знаменития изследовател Тур Хейердал и българската премиера на черно-бялата приказка „Снежанка” на испанеца Пабло Бергер.

Сред гостите на тазгодишния фестивал се очаква да бъдат още няколко големи кинорежисьори, като Тимо Вуоренсола – финландецът, на когото дължим удоволствието да изпратим нацистите на луната („Iron Sky”); Анджей Якимовски – полякът, влюбен в Лисабон („Imagine”); Сърдан Голубович - сърбинът, чийто филм „Клопка” спечели Голямата награда от СФФ ’2007, а новата му творба „Кръгове” получи Специалната награда на журито на фестивала на независимото кино „Сънданс“ преди месец; Сергей Лозница - украинецът, който превзе Кан през последните две години и сега ще представи филма си „В мъглата”, и Алексей Федорченко – руснакът, нашумял с филмите си „Първи на Луната“, „Овсянки“, „Небесните невести на Марий Ел” и др.

Специален акцент в програмата на фестивала е отново чудесната рубрика „КИНО И ВИНО”, реализирана със съдействието на Домейн Бойар. Този път тя включва игралните филми „Джули и Джулия”, „Покана за вечеря” и „Храна за душата”, както и документалните премиери „Влюбени в мерлото” и „Слоу Фууд стори”, който ще гледаме непосредствено след световната му премиера в Берлин. Любопитно е, че част от този филм е заснета в България по време на събитието Тера Балканика.

Сред най-интересните фестивални секции винаги е била „ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ“, която е съставена филми, спечелили най-важните награди от водещите световни кинофестивали. В нейните рамки ще видим: „Любов”, „Цезар трябва да умре”, „Пиета” на Ким Ки-Дук („Златен лъв” във Венеция ’2012), „В къщата” на Франсоа Озон („Златна раковина” в Сан Себастиан’2012), който ще бъде представен от изпълнителя на главната роля Ернст Юмхауер и „Наръчник на оптимиста” (Наградата на публиката от фестивала в Торонто’2012, „Златен глобус” и „Оскар“ за най-добра актриса (Дженифър Лорънс), четири награди „Независим дух“ (Spirit Awards).
Освен, че участва в тази програма, „Всички мои роднини” („Сърцето на Сараево” – Сараево ‘12) на Раду Жуде, стартирал като проект на София Мийтингс, е и сред най-сериозните претенденти за награда в Балканския конкурс за игрално кино, в който са включени още един румънски филм („За охлювите и хората” на Тудор Джурджу), два турски („Чистилище“ на Йешим Устаоглу и „Кръговрат“ на Дервиш Заим), три сръбски („Кръгове“ на Сърдан Голубович, „Смърт на човек от Балканите“ на Мирослав Момчилович и „Практичен пътеводител на Белград със сълзи и песни“ на Боян Вулетич), „Кривина” на босненеца Игор Дърляча, гръцкият „L” и българският „Цветът на хамелеона” на Емил Христов.

В програмата „КИНОТО ДНЕС – ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ ” ще видим най-новите филми на утвърдени световни режисьори. Сред двайсетте заглавия се открояват: „Барбара” на Kристиан Пецолд; „Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте; „Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович (отличен с две Сребърни мечки от Берлинале’2013); новият филм на Дейвид Кроненбърг – „Космополис”, „Трябва ти единствено любов” на Сузане Биер, „Царството на пълнолунието” на Уес Андерсън и др.

В програмата „КИНОТО УТРЕ – ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ” са включени филми на някои от обещаващите имена в световното кино, излезли през последната година, сред които са: „Хичкок” на Саша Джервази (игрален дебют с номинации за „Оскар”, „Златен глобус” и БАФТА), „Измислената история на Греъм Чапман от „Монти Пайтън” – анимация с гласовете на легендите от „Монти Пайтън”, испанският „Мъртвецът и щастието” (носител на „Сребърна раковина” и наградата на ФИПРЕСИ от Сан Себастиан ‘12), „Твърдоглавецът” (белгийското предложение за „Оскар” ‘12 за чуждоезичен филм), латвийската комедия „Kolka Cool” (с награда на ФИПРЕСИ от фестивала в Котбус ’12) и английската хорър комедия „Хищници” на Джон Райт.

Сред специалните прожекции на 17-ия София Филм Фест, наред с представянето на тазгодишните носители на Наградата на София, е също и трилогията „Вяра, Надежда и Любов според Улрих Зайдъл”. Поредицата „Рай” представя суровото виждане на режисьора за вярата, надеждата и любовта, а София Филм Фест е първият кинофорум в света, където трите филма „Рай: Любов” (2012), „Рай: Вяра” (2012) и „Рай: Надежда” (2013) ще бъдат показани заедно.

Българското игрално кино ще се представи на фестивала с филмите, завършени в периода след март 2012 година. Освен двата филма от конкурсната програма – „Джулай” и „Цветът на хемелеона”, ще има премиерна прожекция и на „Отчуждение” на режисьора Милко Лазаров, с участието на Христос Стергиоглу, Мариана Жикич и Ованес Торосян.
Голям е и броят на българските документални премиери. Сред тях са „Оркестърът на София” на Росен Елезов, „Който тръгнал е сам” на Ралица Димитрова, „Какво стана с нас” на Атанас Киряков, „Духът на Севт III” на Васил Ганев, „Паметника и неговия брат” на Тамара Пещерска, „Цветанка” на Юлиян Табаков (нашият участник в документалния конкурс), „Лорд Бънди от София“ на Иван Трайков, „В търсене на прабитие” на Николай Иванов и „Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър”, който ще бъде представен от режисьора Клаус Дексел.

17-ия СФФ се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори. Той ще се проведе от 7 до 17 март в София, с предварителни прожекции от 1 до 6 март в Дома на киното и допълнителна програма от 18 март до 24 март в София, Бургас и Пловдив. Фестивалните прожекции ще продължат до 7 април в Дома на киното.
Източник: пресофисът на 17-ия София Филм Фест и официалният сайт на фестивалаКоментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)