Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА НА 65-ия КИНОФЕСТИВАЛ В КАН


19.04.2012  Текст:  Kastel

конкурсна програма

   

На очаквана с огромно нетърпение пресконференция в Париж бе обявена конкурсната програма на предстоящия 65-и кинофестивал в Кан, който ще се проведе от 16 до 27 май. От нея се вижда, че и този път надпреварата на Лазурния бряг се очертава да бъде изключително силна. В нея участват с новите си филми няколко от най-големите кинорежисьори на нашето време, като Ален Рене, Аббас Киаростами, Михаел Ханеке, Дейвид Кроненбърг, Карлос Рейгадас, Кен Лоуч, Валтер Салес и др.
За съжаление, няма да може да се включи и знаменитият китайски режисьор Уонг Карвай (Kar Wai Wong), който не е успял още да завърши своя нов филм „Великите майстори“ (Yut doi jung si), посветен на азиатските бойни изкуства. 

Франция има в основната конкурсна програма следните филми: „Вие още нищо не сте видели“ (Vous n’avez encore rien vu) на 89-годишния класик на киното Ален Рене (Alain Resnais), „Rust & Bone“ на Жак Одиар (Jacques Audiard), разказващ за безработен, който се влюбва в треньорка на косатки в изпълнението на Марион Котийяр, и „Holly Motors“ на Лео Каракс, завърнал се в киното след 12-годишно прекъсване. Във филма му участват Мишел Пиколи, Кайли Миноуг и Ева Мендес. 

Австрия е представена от две заглавия: „Любов“ (Amour) на Михаел Ханеке (Michael Haneke), спечелил „Златна палма“ през 2009 г. с „Бялата лента“, и „Рай: Любов“ (Paradies: Liebe) на Улрих Зайдел.  Главната героиня във филма на Ханеке е частично парализирана учителка по музика в изпълнението на Изабел Юпер, която вече е играла веднъж под режисурата на прочутия режисьор в „Пианистката“.

Дания участва с новия филм „Ловът“ (JAGTEN) на един от основателите на „Догма’95 Томас Винтерберг (Thomas Vinterberg).

Италия е представена от прославилия се с филма „Гомор“ Матео Гароне (Matteo Garrone), който ще се опита да спечели „Златна палма“ с новия си филм „Реалити шоу“ (Reality) - сатира на съвременната телевизия.

Великобритания е представена от ветерана Кен Лоуч (Ken Loach) и неговата нова творба „The Angels’ Share“, посветена на драматичния опит на млад престъпник да промени живота си. Филмът е заснет в Глазгоу с непрофесионални актьори.

Румъния, която през 2007 година спечели своята първа „Златна палма“ с филма „Четири месеца, три седмици и два дни“, сега ще стиска палци отново на Кристиан Мунджиу (Cristian Mungiu) да спечели пак престижното отличие с новия си филм „Отвъд хълмовете“ (Beyond the Hills), който е основан върху реална история на момиче, което се опитва да убеди своята приятелка да емигрира с нея в Германия.

Прочутият канадски режисьор Дейвид Кроненберг (David Cronenberg) ще се състезава в Кан с филма си „Космополис“, който е френско-канадско-португалско-италианска копродукция по романа на Дон Делило. Тинейджърският любимец Робърт Патинсън замени Колин Фарел в трилъра на Кроненбърг, който в различни интервюта не спира да хвали звездата от „Здрач“, обещавайки, че ще бъдем приятно изненадани от играта му. Той влиза в кожата на млад милионер, който в продължение на 24 часа изневерява на жена си, странен непознат заплашва живота му, нападат го двама анархисти и изгубва цялото си състояние. Случайно ли е това или някой се опитва да му провали живота? Предстои да видим, но от режисьора на култови ленти като „Смъртоносна връзка“ и „Екзистенц“, може да очакваме само стойностно кино.

В главната конкурсна програма са включени три филма на американски режисьори. Това са: „The Paperboy“ на Лий Даниълс (Lee Daniels); „Lawless“ на Джон Хилкоут (John Hillcoat) и „Mud“ Джеф Николс (Jeff Nichols), спечелил миналата година в Кан Голямата награда на Седмицата на критиката с филма си „В укритието“ (Take Shelter).

Латинска Америка този път е представена от двама прочути режисьори: мексиканецът Карлос Рейгадас (Carlos Reygadas) и бразилецът Валтер Салес (Walter Salles). Първият ще участва в конкурса с филма „След мрака светлина“ (Post Tenebras Lux), а вторият - с екранизацията си по култовата книга на Джак Керуак „По пътя“ (On the Road) с участието на Кристен Стюарт, Кирстен Дънст, Виго Мортенсен, Стив Бушеми и Сам Райли.

Азиатското кино, което винаги се е радвало на топъл прием в Кан, сега има три заглавия в официалната програма. От Южна Корея са филмите: „В друга страна“ (In Another Country) с участието на Изабел Юпер, която пресъздава едновременно три женски образа и още „Вкус на пари“ (Taste of Money). А иранският класик Абас Киаростами (Abbas Chiarostami), който вече има в колекцията си от награди „Златна палма“ за „Вкус на череши“ (1997) ще се състезава пак с нов филм, озаглавен „Like Someone in Love“, който е своеобразно продължение на показания също в Кан „Вярно с оригинала“ (Copie conforme). Този път Киаростами обаче е снимал в Япония и на японски език.

Египет участва в съревнованието с филма „След битката“ (Baad el Mawkeaa) на режисьора Юсри Насрала (Yousry Nasrallah).

Новозеландецът Андрю Доминик (Andrew Dominik) този път се представя с американската продукция „Killing Them Softly“. Както е известно, този режисьор се прочу с „Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд“, в който участва Брад Пит. Американската звезда изпълнява главната роля и в новия филм на Андрю Доминик.

Роденият в Беларус, но впоследствие станал известен като украински документалист, Сергей Лозница представя в Кан втория си игрален филм „В мъглата“, който е екранизация по едноименната повест на Васил Биков. Това е копродукция на Русия, Германия, Беларус, Латвия и Холандия, чието действие се развива по време на Втората световна война – по-точно през 1942 г. в период, смятан от Лозница за един от най-важните и сложни за разбиране в цялата история на бившия Съветски съюз. Дебютният игрален филм на Сергей Лозница „Щастие мое“ също бе претендент за "Златна палма" в Кан преди две години.
Тази година най-желаното фестивално отличие ще бъде присъдено на филма-победител от международно жури, ръководено от прочутия италиански режисьор Нани Морети (Nanni Moretti).
Фестивалът се открива на 16 май с прожекция на конкурсния филм „Кралството на пълнолунието“ (Moonrise Kingdom) на американския режисьор Уес Андерсън (Wes Anderson), а ще бъде закрит на 27 май с премиерата на „Therese D.“ - последната творба на починалия на 4 април тази година известен френски режисьор Клод Милър (Сlaude Miller).
Според програмния директор на фестивала в Кан Тиери Фремо (Thierry Fremaux), тази година селекцията на филмите е направена от общо 1779 заглавия.
Извън конкурса ще бъдат представени и новите филми на Бернардо Бертолучи и Дарио Ардженто: „Аз и ти“ (Io e Te) и „Дракула на Дарио Ардженто“ (Dario Argento’s Dracula). Двамата италиански майстори на киното за пръв път снимат в 3D-формат.
Източник: Kinote и официалният сайт на 65-ия кинофестивал в КанКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)