Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КОГА, ОТ КОГО, КЪДЕ, КАК И ЗАЩО Е ЗАСНЕТ ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ?


29.10.2017  Текст:  Kastel

Петър Кърджилов

   

Отговорите на тези въпроси дава новоизлязлата книга на д-р Петър Кърджилов Загадките и времената на „Българан е галант”, която е финансирана от програма „Култура” на Столичната община и отпечатана от издателството на БАН „Проф. Марин Дринов” само преди няколко дни.

Тя е резултат от дългогодишно задълбочено изследване на сравнително кратък (едва седемгодишен!), но много бурен период от историята на българското ранно кино, през който са положени основите на родното филмопроизводство. Досега този загадъчен времеви отрязък бе абсолютно непознат на широката ни читателска аудитория, поради факта, че бе съвсем слабо проучен от нашето кинознание.

Според проф. д.н. Мая Димитрова авторът е съумял да очертае контурите на кинематографичния живот в България (не само в София, но и в провинцията!) от 1908 до 1915 година, буквално възкресявайки „времената”, родили „Българан е галант”. Тя охарактеризира труда му като кратка история на седмото изкуство у нас, и то за период, оставал дълги години встрани от полезрението на родната киноисториография. А умело изваяният образ на Васил Гендов и описанието на неговия „трънлив път” на пионер, родоначалник, баща и дори патриарх на българското кино са в основата на интригуващата „сюжетна линия”, която не само отвежда до истината, но и стопля инак безпристрастното проучване, превръщайки го в увлекателно четиво, което се „гълта” на един дъх.

„Загадките и времената на „Българан е галант” е обемист том, съдържащ 736 страници, изпъстрени с 582 илюстрации (факсимилета и фотографии). Той предлага изключително богата библиография от общо 1926 източника. В него са споменати 1026 имена на хора и 421 заглавия на филми, дадени са изчерпателни и аргументирани отговори на множеството въпроси, съпътствали различните дирения за първия български игрален филм в продължение на цял век.

Уникалното издание може да бъде намерено в книжарницата, помещаваща се в сградата на ЦУ на БАН (София, ул. „15 ноември” № 1, тел. 02 9879786). Цена - 27 лева.
Официалната му премиера ще се състои на 1 декември (петък) от 18:00 часа във филмотечното кино „Одеон”. Входът е свободен!

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)