Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КИТАЙСКИ ТРИУМФ НА 9-ите АЗИАТСКИ ФИЛМОВИ НАГРАДИ


26.03.2015  Текст:  Kastel

КЛАСАЦИИ

   

Китайски кинотворци триумфираха с главните отличия на церемонията по раздаване на Азиатските филмови награди (азиатските оскари), състояла се в Макао. Градът, разположен в южната част на Китай, се ползва с особен статут в рамките на КНР. Той е бивша португалска колония и е известен като център на хазарта. Не случайно го наричат „Монте Карло на Изтока“.

Голямата награда за най-добър филм спечели китайско-френският „МАСАЖ НА СЛЯПО“ (Tui na / Blind Massage) на 50-годишния Лоу Е. Името на този режисьор, който е роден в Шанхай, нашумя през 2006-а, след като бе принуден да изтегли филма си „Летен дворец“ от съревнованието за „Златна палма“ в Кан по настояване на китайските власти. Това именно го спаси от налагането на забрана да снима в продължение на 5 години. „Летен дворец" е първата китайска кинопродукция, в която се споменава за студентските вълнения през 1989 година в страната, потушени жестоко с помощта на военните.
Любопитно е, че Лоу Е участва с „Масаж на сляпо“ в надпреварата за „Златна мечка“ на миналогодишния кинофестивал в Берлин, но тогава бе победен от своя сънародник Дяо Инан, режисьор на „Черен въглен, тънък лед“, който бе показан на 19-ия София Филм Фест. Той също бе сред номинираните заглавия за 9-ите Азиатски филмови награди и спечели в категориите за най-добър актьор в главна роля (Лиао Фан) и за най-добър сценарий (Дяо Инан).     
Наградата за режисура бе връчена на китайката Ан Хуи за филма „ЗЛАТНИЯТ ВЕК“ (Huang jin shi dai / The Golden Era).
Китайски кинотворци триумфираха и в още няколко от категориите (най-добър оператор, най-добър актьорски дебют, най-добри костюми и др.). Вижте пълният списък с наградите тук.
Показателно е, че продукциите от Китай (включително от Хонконг) имаха предварително общо 26 номинации, следвани от Япония със 17 и Южна Корея - с 16. 
Връчването на Азиатските филмови награди се проведе за девети път и в съревнованието за тях участваха представители на 13 държави от региона. Миналата година големият победител беше „Великият майстор“ на хонконгския ружисьор Уон Кар`уай, спечелил общо 7 награди: за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра актриса, най-добър оператор, най-добър художник, най-добра музика и костюми.
Източници: screendaily.comasianfilmawards.asia Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)