Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КИНОМАНИЯ‘2012 ПРЕДСТАВЯ 64 ФИЛМА ОТ ЦЯЛ СВЯТ


02.11.2012  Текст:  Kastel

програма

   

Световноизвестният хор "Мистерията на българските гласове" и филмът "БАЛКАНСКА МЕЛОДИЯ" откриват 26-ото издание на Киномания, което започва от 8 ноември и ще продължи до 2 декември в зала 1 на НДК, кино „Люмиер“, Дом на киното, Евросинема, а също и в „Лъки синема“ в Пловдив и Фестивалния и конгресен център във Варна.
Организаторите от НДК са подбрали 64 филма от цял свят, които ще бъдат представени в следните секции: „Фестивал на фестивалите“, „Българско кино“, „Класически удоволствия“, „Екранизации“, „Кулинарно кино“, „Музиката“, „Киното и неговата история“, „Италианско кино“, „Фрестивал на френския филм“, „Детски игрални“ и „Детски анимационни филми“.
Акцент в програмата тази година е вторият „ФЕСТИВАЛ НА ФРЕНСКОТО КИНО“, включващ 10 премиерни заглавия, сред които се открояват представените на фестивалите в Кан, Венеция и Торонто филми: „РЕНОАР“ (реж. Жил Бурдо), „СЛЕД МАЙ 68-ма“ (реж. Оливие Асаяс) и „ВОЙНАТА Е ОБЯВЕНА“ (реж. Валери Донцели).
В секцията „Италианско кино“ ще бъдат новият филм на Бернардо Бертолучи „АЗ И ТИ“ и „РИАЛИТИ“ на Матео Гароне, спечелил Голямата награда на журито на последния кинофестивал в Кан.
КИНОМАНИЯ’2012 ще покаже в рамките на секцията „ФЕСТИВАЛ НА ФЕСТИВАЛИТЕ“ няколко фестивални хита от последните година-две, които едва ли ще се появят в разпространителската ни мрежа: „ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ“ и „ЛЮБОВНА ТЕРАПИЯ“ с невероятната Мерил Стрийп, „ЗАД ВРАТАТА“ (с Хелън Мирън), „НА РИМ С ЛЮБОВ“ на Уди Алън, „ОБИКНОВЕН ЖИВОТ“ на Ан Хуей), „СЕДЕМТЕ ПСИХОПАТА“ на Мартин Макдона, „ЧЕРНО ЗЛАТО“ на Жан-Жак Ано, „ПИТЪР БРУК: ОПЪНАТОТО ВЪЖЕ“ на Саймън Брук и др.

Изключително интересна е тази година програмата от документални филми, включени в секцията „КИНОТО И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ“.
Приятната изненада за заклетите киномани е „История на филма: Одисея“ – 15-часов филм, разказващ невероятната одисея на филмовото изкуство от зората на неговото възникване до наши дни. Прожекцията му ще се осъществи в два сеанса през два последователни уикенда – съответно в кино „Люмиер“ и Дома на киното.
ИВАН ИВАНОВ: ДОБРЕ ДОШЪЛ У ДОМА“ е 27-минутна изповед на известния ни актьор Иван Иванов за живота в киното и извън него, заснета от неговия син Стефан Иванов.
МИЛОШ ФОРМАН: КАКВОТО НЕ ТЕ УБИВА...“ е пълнометражен документален разказ за големия чешки и американски майстор на киното Милош Форман.
УДИ АЛЪН: ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ“ осигурява пълен достъп до личния живот на един от най-великите режисьори, чиито идеи и поглед към работата и живота като цяло никога не са били отразявани толкова адекватно и цялостно.
В раздела „ЕКРАНИЗАЦИИТЕ“ са включени 5 съвсем нови филма на световно известни режисьори, които пренасят на екрана литературни творби на Чарлс Дикенс, Брайън Селзник, Уилям Шекспир, Джак Керуак и Габриел Гарсия Маркес:
ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ“ (реж. Майк Нюъл);
ИЗОБРЕТЕНИЕТО НА ХЮГО“ (реж. Мартин Скорсезе); „КОРИОЛАН“ (Ралф Файнс);
ПО ПЪТЯ“ (реж. Валтер Салес); „СПОМЕНИ ЗА МОИТЕ ТЪЖНИ ПРОСТИТУТКИ“ (реж. Хенинг Карлсен).

Десет незабравими филма предлага рубриката „КЛАСИЧЕСКИ УДОВОЛСТВИЯ“, осъществена с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Тя ни дава уникална възможност да видим на лента такива шедьоври на киното, като „АЗ ПЕЯ ПОД ДЪЖДА“, „БОНИ И КЛАЙД“, „КАКВИТО БЯХМЕ“, „ПРОФЕСИЯ: РЕПОРТЕР“, „АЙСИДОРА ДЪНКАН“, „ЛЕНИ“ и др.

Тази година в рамките на Киномания за отново ще видим няколко ярки и жизнеутвърждаващи „кулинарни“ филми, представени в секцията „КУЛИНАРНО КИНО“. Това са: „ДА ГОТВИШ СЪС СТЕЛА“, „КАТО ГОТВАЧИТЕ“ и „КУХНЯТА НА ЛЮБОВТА“.
Лично за мен винаги са представяли огромен интерен музикалните филми на Киномания.

В секцията „МУЗИКАТА“ този път ще видим: „МАРЛИ“ на режисьора Кевин Макдоналд (носител на „Оскар“ за документалния си филм от 1999 г. „Един ден през септември“). Новата му творба рисува пълна картина на най-важните аспекти от живота на легендарния Боб Марли – неговата музика, както и най-близките приятели и семейството му.
СПАРКЪЛ: СОУЛ ДИВА“ е филм, който ни среща отново с таланта на неотдавна починалата Уитни Хюстън, изпълняваща една от главните роли. В последната си роля тя е лицето на деспотичния матриархат от 60-те години, когато популярни са момичешките групи, а Джордин Спаркс е лицето на амбициозната соул дива.

Освен „БАЛКАНСКА МЕЛОДИЯ“, който е филм за откривателя на „Мистерията на българските гласове” и тяхната истинска киноистория, КИНОМАНИЯ’2012 представя най-награждавания български филм през тази година – „ПОСЛЕДНАТА ЛИНЕЙКА НА СОФИЯ“ на младия режисьор и оператор Илиян Метев.
Неговият завладяващ документален разказ показва автентична картина на изтощителната и често сломяваща работа на тричленния екип на една софийска линейка, докато членовете му обикалят, за да спасяват живота на хора в нужда в столицата. Филмът бе показан през месец май в програмата „Седмица на критиката“ на кинофестивала в Кан, където получи наградата за млад талант „France 4 Visionary Award“. Впоследствие „Последната линейка на София“ победи в документалния конкурс на кинофестивала в Карлови Вари и получи награда за най-добър балкански документален филм в Призрен.
Третото българска премиера е игралният филм „ИНКОГНИТА“ на режисьора Михаил Пандурски, заснет по мотиви от повестта „Бариерата“ на Павел Вежинов.
В рамките на фестивала във фоайето на НДК ще има и две интересни изложби. „Български филмови плакати“ е съставена от 64 репродукции на кино плакати от фондовете на БНФ и НФЦ, а експозицията „Почит към киното и красотата“ представя 10 ексклузивни чербо-бели фотографии на датския фотограф Кенет Уилард.
Специално за малките зрители 26-ото издание на Киномания предлага 8 филма (4 игрални и 4 анимационни), които са дублирани на български език.
Билети за всички прожекции се продават в касите на НДК, както и в мрежата на Еventim.bg. Цените за София са по 10, 8 и 6 лв. (за зала 1 на НДК) и по 8 и 6 лв. за останалите киносалони. За детските филми цените на билетите са по 4 и 2 лв.
Повече информация за филмите от Киномания' 2012 може да намерите в сайта на фестивала.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)