Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КИНОКРИТИЦИТЕ ОТ РУСИЯ ОБЯВИХА "ЕЛЕНА" ЗА НАЙ-ДОБЪР РУСКИ ФИЛМ НА 2011 ГОДИНА


23.12.2011  Текст:  Kastel

Елена

   

В Москва бяха връчени за 14-ти път годишните филмови награди на гилдията на руските кинокритици и киноведи „Белият слон“. Новият филм на Андрей Звягинцев „Елена“ бе удостоен с три статуетки: за най-добър филм на 2011 година, за най-добра режисура и за най-добра поддържаща роля (в лицето на актрисата Елена Лядова).
Миналата година критиците от Русия отличиха "Огнярят" на Алексей Балабанов с четири "слона": за „най-добър филм”, „най-добър режисьор”, „най-добър художник” и най-добра музика.
„Елена“ е третият игрален филм на Звягинцев, чието име нашумя след дебюта му със „Завръщане“, спечелил „Златен лъв“ на Венецианския кинофестивал през 2003 г. Той получи награда за сценарий от американския фестивал на независимото кино „Сънданс“ и участва в програмата „Особен поглед“ на последния кинофестивал в Кан, където бе удостоен със специалната награда на журито. Изпълнителката на главната роля Надежда Маркина пък бе сред номинираните за европейската филмова награда за най-добра актриса.
За онези, които са забравили, напомням, че именно филмът „Елена“ и отличеният със „Златен лъв“ във Венеция „Фауст“ на Александър Сокуров бяха пренебрегнати, за да може „Цитаделата“ (втората част от дилогията-продължение на „Изпепелени от слънцето“) на Никита Михалков да бъде предложен от Русия за наградата „Оскар“ в категорията „най-добър неанглоезичен филм“.
Любопитно е, че нито „Фауст“, нито пък кандидатът за „Оскар“ „Цитаделата“, бяха сред номинираните за годишните награди на руските кинокритици.
Елена“ спечели наградата за най-добър руски филм на годината, побеждавайки следните три филма: „В събота“ (В субботу) на Александър Миндадзе, „Живяла една жена“ (Жила-была одна баба) на Андрей Смирнов и „Шапито-шоу“ на Сергей Лобан. Именно техните режисьори бяха съперници на Андрей Звягинцев и за наградата за режисура.
Фантастичният филм „Мишена“ на Александър Зелдович също получи три „слона“ (по-точно четири, но единият от тях „двоен“): за най-добри художници бяха обявени Юрий Хариков и Владимир Родимин, най-добър композитор – Леонид Десятников и най-добър оператор – Александър Илховский.
Две награди спечели филмът на Андрей Смирнов „Живяла една жена“ (Жила-была одна баба): за най-добра актриса - Даря Екамасова и за най-добър поддържащ актьор - Алексей Серебряков.
„Бял слон“ за най-добър актьор в главна роля получи Андрей Шагин за своето изпълнение във филма на Александър Миндадзе „В събота“. Наградата за най-добър сценарий бе присъдена на Марина Потапова за „Шапито-шоу“.
За най-добър дебютен филм на 2011 г. бе признат заснетият с дигитален фотоапарат филм „Портрет в здрача“ (Портрет в сумерках) на Ангелина Никонова и Олга Диховична.
С наградата за най-добър документален филм бе отличен „Книга на тундрата. Повест за Вуквукае – малкият камък“ на Алексей Вахрушев.
С наградата за най-добър чуждестранен филм, разпространяван в Русия през 2011 година бяха отличени едноврменно две заглавия – "Речта на краля“ (реж. Том Хупър) и „Пина“ (Вим Вендерс).
Пълният списък с наградите може да видите тук.
Източник: Gazeta.ruКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)